Stručan nadzor u Institutu

Na Institutu za kardiovaskularne bolesti u S. Kamenici treba da počne redovan stručan nadzor.
Pripremio Dragan Gmizić

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2005.

14:26

Default images

Prema najavama, nadzor će vršiti elitni kardiohirurzi iz Kliničkog centra Srbije. Iako se navodi da je reč o redovnoj proceduri, sastav kardiohirurga za nadzor i tvrdnje stručnjaka iz te oblasti govore da je reč o vanrednim merama radi dobijanja stručnih i nezavisnih odgovora na brojna pitanja
otvorena tokom višemesečnih unutrašnjih problema na Institutu.

Poslednjih meseci, direktor Instituta Ninoslav Radovanović, ali i ostali čelnici te prestižne ustanove, optuživani su za kršenje zakona i umešanost u finansijske malverzacije. S druge strane, Radovanović je otpustio tri kardiohirurga, što je dodatno uzburkalo stručnu i širu javnost.

Potaknuta unutrašnjim problemima na Institutu i najavama da bi u Sremsku Kamenicu mogli doći nezavisni kardiohirurzi, u okviru stručnog nadzora, B92 je kontaktirala Vera Cvetković sa željom da javnosti predstavi slučaj smrti svoje majke, a za koju krivi lekare, odnosno nemar institucije.

Majka Vere Cvetković je 10. juna ove godine primljena na Institut kao veoma rizičan pacijent. Prema lekarskim nalazima, ona je imala gotovo začepljen veštački srčani zalistak i svakog momenta je moglo doći do potpunog začepljenja. "Pregled je izvršio profesor Svetozar Nicin, koji je u konsultaciji s Radovanovićem doneo odluku o sprovođenju kateterizacije, dijagnostičkog zahvata kojim se kroz butnu arteriju pacijenta provlače uređaji pomoću kojih se snimaju krvni sudovi srca.

"Odluka o kateterizaciji doneta je i pored činjenice da je moja majka, zbog prethodne operacije i veštačkog srčanog zalistka, pila lekove koji utiču na zgrušavanje krvi, što je nezamislivo. Po izvršenoj kataterizaciji počinje unutrašnje krvarenje, koje traje puna tri dana. Niko od lekara na Institutu nije reagovao", kaže Vera Cvetković.

Hirurzi Instituta odbacuju te optužbe i tvrde da su izvršeni postupci bili neophodni pošto je rizik od potpunog začepljenja zalistka bio suviše velik. Hirurzi angažovani na tom slučaju pozivaju se na rezultate obdukcije koji ih, prema njihovim tvrdnjama, u potpuno oslobađaju krivice.

Vera Cvetković je protiv Instituta pokrenula sudski postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: