Za dva dana 400 prijava

Iako je do početka prijavljivanja za stambene kredite za mlađe od 45 godina, koje država pomaže iz budžeta, ostalo još 10 dana, u Rajfajzen banku, koja je za sada jedina sklopila ugovor s Nacionalnom korporacijom, više od 200 građana dnevno dolazi po prijave. Da bi se izbegle gužve, prijem dokumentacije zakazuje se unapred. Ove godine biće odobreno 1.000 povlašćenih kredita, a u Nacionalnoj korporaciji kažu da će do kraja meseca još nekoliko banaka s državom sklopiti ugovore o kreditiranju po nižim kamatama.
Pripremila Vesna Damjanić

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2005.

14:07

Default images

I dok mnogi smatraju da su sadašnji uslovi za kupovinu stana na kredit nepovoljni jer su kamata visoke, kao i ostali troškovi, građani koje smo zatekli u Rajfajzen banci kažu da najnoviji uslovi za te kredite povoljni jer je u suštini to jedini način da se dođe do sopstvenog stana.

Predviđeno je da se mlađima od 45 godina, bez obzira na bračno stanje, ove godine dodeli oko 1000 kredita za koje će država dati deo učešća. Kredit ne sme da bude veći od 100 hiljada evra uz rok otplate do 25 godina.

Dušan Mihailović, rukovodilac odeljenja za kredite Rajfajzen banke kaže da će se od 15. septembra primati zahtevi za kredit. "Oni će biti evidentirani, s obzirom da su sredstva limitrana - ko prvi bude došao moći će da dobije kredit. To su sredstva za ovu godinu i nadam se da će ih biti i u sledećoj", rekao je on.

Prema rečima nadležnih, Rajfajzen je prva banka koja se uključila u sistem kreditiranja uz subvenciju države, a do kraja meseca tom programu pridružiće se još 3 banke. Kamata na sredstva iz budžeta iznosi svega 0,1 odsto godišnje, dok na bankarski deo ne može da pređe 6,95 odsto godišnje, ali može biti i manja.

Aleksandar Jović, direktor nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita

kaže da imajući u vidu cenu kapitala na inostranom tržištu gde se banke zadužuju i uslove poslovanja, ova kamata maksimalno snižena i zato su krediti izuzetno povoljni.

Primera radi, prema računici ministarstva finansija, stan od 60 kvadrata na periferiji Beograda košta 48.000 evra, a luksuzan stan u centru 102 hiljade evra. Uz dosadašnje uslove kreditiranja, bilo je potrebno 20 odsto učešća, a uz kamatu od 8.95 odsto godišnje mesečna rata za stan na periferiji bila je 344 evra, odnosno 732 evra za stan u centru. Za to su potrebena primanja od 689, odnosno 1.463 evra mesečno.

Prema novim uslovima, građanima je potrebno dvostruko manje učešća - 10 odsto, a kamata na državni i bankarski kredit zajedno iznosi 4.5 odsto. Za stan na periferiji u prvih 20 godina  mesečno se plaća 260 evra, a u centru 553 evra. Poslednjih pet godina, kada se otplaćuje državni deo kredita, rate su manje i iznose 160, odnosno 341 evro. Pri tom, primanja u domaćinstu mogu da se zbroje, pa za stan na periferiji potrebno je 521 evro, a za stan u centru 1.106 evra mesečno.

U Rajfajzen banci napominju da ukoliko korisnik kredita ili sadužnik poseduju nekretninu u vlasništvu/suvlasništvu i uzimaju stambeni kredit sa subvencijom  za razliku tržišne vrednosti stambenog objekta koji poseduju i koji se iz kredita kupuje, neophodno je Banci priložiti procenu vrednosti stambenog objekta u vlasništvu/suvlasništvu.

Dokumenta potrebna za kredit:

1. Zahtev za kredit

2. Potvrda o zaposlenju i visini primanja

3. Fotokopija lične karte

4. Zahtev za dobijanje kreditnih sredstava iz budžeta

5. Izjava o neposedovanju/posedovanju nekretnine u vlasništvu (overena u sudu)

6. Izvod iz matične knjige venčanih (ukoliko je korisnik kredita u braku)

7. Rešenje o utvrđivanju poreza na imovinu fizičkih lica (ukoliko korisnik kredita poseduje nekretninu u vlasništvu/suvlasništvu)

8. Predugovor o kupovini nekretnine (može biti i neoveren)

9. Procena vrednosti stambenog objekta na kome se konstituiše hipoteka, od strane ovlašćenog sudskog veštaka

10. Pravosnažnu građevinsku dozvolu  i potvrdu o pocetku i  prijemu  radova ako se kupuje   stan   u izgradnji ( i u situaciji ako se hipoteka konstituiše na nekoj drugoj nekretnini)

11. Izvod iz zemljišnih knjiga ili Izvod iz Katastra nepokretnosti ne stariji od 5 dana sa napomenom u teretnom listu “TERETA NEMA”

12. Fotokopija lične karte vlasnika stambenog objekta, ako predmet hipoteke nije objekat     koji se iz kredita kupuje kao i Izjava o saglasnosti vlasnika nekretnine da se na navedenom objektu konstituiše hipoteka (ako je predmet hipoteke bracna  tekovina, potrebna je i saglasnost supružnika)

13. Kao dodatni formular (formular Udruženja banaka) koji korisnik kredita i saduznik   dobijaju i potpisuju u banci prilikom predaje Zahteva za kredit je Saglasnost za pribavljanje izveštaja od kreditnog biroa (Prilog 6)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: