Češka, zemlja obećana

Ukoliko tražite posao u inostranstvu možda je Češka prava zemlja za vas. "Izbor kvalifikovanih stranih radnika" je pilot projekat koji omogućava našim ljudima da se zaposle i trajno nastane u Češkoj.
Pripremila Bojana Tošić

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2005.

13:24

Default images

Petar Pilović, inženjer informatike, konkurisao je u Srbiji za više od petnaest poslova u svojoj struci. Ni jednom nije dobio odgovor. Oglasio je svoju kvalifikaciju na sajtu češkog Ministarstva rada u nadi da će mu odgovoriti. "Naravno kad bih ovde našao posao ne bih išao u inostranstvo, jer ovde imam prijatelje, imam sve, ali ako čovek ne može puno da bira onda bih otišao napolje", rekao je Pilović.

Procena je da će na češkom tržištu rada do 2030. godine nedostajati  oko pola miliona radnika  različitih profila. Koordinatori ovog projekta kažu da je već nekoliko naših ljudi dobilo ponude za posao. Najbitniji uslovi da bi neko mogao da se uključi u ovaj projekat su minimum srednja stručna sprema i da kandidat sam sebi obezbedi  radnu vizu u trajanju od najmanje 90 dana.

"Kandidat preko internet sajta češkog ministarstva rada može da pogleda slobodna radna mesta koja se tamo oglašavaju, oglašavaju se takodje i agencije koje pružaju usluge pronalaženja posla, naravno bez ikakve nadoknade", rekla je Selena Radojević Lebović, koordinator pilot projekta.

Kada dobije posao kandidat sa potrebnom dokumentacijom odlazi u Ministarstvo rada u Pragu gde se uključuje u program. Projekat nudi uspešnim kandidatima da već nakon dve i po godine dobiju status stalnog boravka ne samo za sebe već i za svoju porodicu.

Više  informacija o ovom projektu možete dobiti u kancelariji na sajtu Međunarodne organizacije za migracije koja koordinira projektom u našoj zemlji, ili na telefon 011/ 3821-704.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: