Novi popis izbeglica

U subotu počinje nova registracija izbeglih koja će trajati do 13. januara 2005. Novu registraciju izbeglica organizuje Komesarijat za izbeglice Srbije i UNHCR, a lica koja se ne odazovu pozivu, izgubiće status izbeglice, odnosno prognanog lica. Pripremila Klara Kranjc

Info

Izvor: B92

Petak, 26.11.2004.

18:00

Default images

"Ja ne vidim razlog da se radi novi popis izbeglica, jer su nas popisali, do sada, bar jedno četiri do pet puta. Zašto, šta mi dobijamo tim? Ništa, kao i do sada i ja mislim da je to samo manipulacija", ovo kaže Nada, koju je, kako kaže, "Oluja" donela u Srbiju 1995.

Sa druge strane, savetnik za odnose sa javnošću Komesara za izbeglice, Saša Damjanović, objašnjava da je novi popis neophodan kako bi se utvrdio tačan broj izbeglih i prognanih kojima će biti potvrđen izbeglički status i da bi se on ukinuo licima koji ne ispunjavaju uslove za to.

"Lica koja zadrže status izbeglice moći će da zadrže mogućnost da učestvuju u svim programima koji će se i dalje raditi za pomoć izbeglica, za proces integracije, kada je reč o stanovima koje smo do sada i koje ćemo i dalje graditi, kao i za mnoge druge programe namenjene za pomoć izbeglicama", kaže Damjanović.

Nada, međutim, kaže da gde god da se obraćala nikada ništa nije dobila.

"Svako može da ocenjuje koliko je i šta je dobio. Milslim da je dovoljno da vam kažem podatak da je Srbija, iz svojih sredstava, van donacija,  za održavanje kolektivnih centara, za struju, vodu i sve ostalo,  izdvaja oko milion evra mesečno. Onda se može reći da kad neko kaže da baš ništa nije dobio, to nije baš tako. Sa druge strane, rećiću da je, do sada, izgrađeno oko 5.000 stanova za izbeglice i to takođe, nije 'ništa'", kaže Damjanović.

Poslednja registracija izbeglica obavljena je pre tri godine, kada je registrovano blizu 300.000 izbeglih. Taj popis nije bio obavezan, za razliku od ovog sada, koji one koji žele da zadrže izbeglički status, obavezuje da se prijave.

Međutim, predsednik Regionalnog odbora za pomoć izbeglicama Vojvodine, Radenko Popić kaže da je ova organizacija izbeglice pozvala da poziv Komesarijata bojkotuju: "Licemerno je od strane Komeserijata da ne zna broj izbeglica, uprkos tri sprovedena popisa i da to smatra obavezom izbeglica, jer on, kao organ Vlade, ni jednu svoju obavezu prema tim ljudima nije ispunio, pa ni od njih sada ne može tražiti da to bude njihova obaveza. Može to biti čin dobre volje, jer ti su ljudi danas predmet najgorih političkih i drugih maniupulacija, a njihova se sudbina jako teško rešava."

Popis izbeglih i prognanih trajaće do 13. januara, a  stare izbegličke legitimacije od juna više neće važiti, jer će se tokom registracije izdavati nove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: