Još nejasno šta je državna i službena tajna

Objavljivanjem dela transkripta iz policijskih razgovora u noći kad je zapaljena Bajrakli džamija, reagovala je javnsot. Deo transkripta koji je izazvao burne reakcije javnosti, objavljen je na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost. S jedne strane, moglo se čuti da je Dragan Šutanovac iz Demokratske stranke, dobro postupio što je obelodanio detalje, a s druge, stižu kritike da je on zapravo zloupotrebio službenu tajnu.
Pripremio: Miša Stojiljković.

Info

Izvor: B92

Sreda, 17.11.2004.

15:35

Default images

Grupa nevladinih organizacija uputila je predsedniku Srbije, premijeru i predsedniku Skupštine Srbije pismo u kome ih pita na osnovu kog propisa su podaci u vezi sa odgovornošću za paljenje beogradske džamije proglašeni službenom tajnom. Ove organizacije pozdravljaju objavljivanje transkripta i traže utvrđivanje pojedinačne odgovornisti za paljenje džamije.

S druge strane, predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost Milorad Mirčić kaže da ga zabrinjava to što je do transkripta došao neko ko ne radi u policiji, ali ističe i da postoji sumnja da je ceo incident planiran ranije. "Ta sumnja treba da dobije svoju potvrdu nakon izvršenja provere unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, a u njihovom slučaju i odakle poslaniku takav dokument", kaže Mirčić.

Predstavnik Demokratske stranke Srbije u Odboru za bezbednost Đorđe Mamula, sumnja da su dotične transkripte doturili smenjeni kadrovi iz policije koji su time želeli da se osvete novom ministru. "Meni još uvek nije jasno, kakav je uticaj prethodne Vlade Zorana Živkovića oko instrumentalizacije navijača i paljenja džamije, zato što je to bio trenutak smene vlasti i preuzimanja vlasti u MUP-u. Čini mi se da su oni koji su to podstakli, a čini mi se da je to bilo organizovano, hteli da nanesu štetu Vladi Srbije i ministru unutrašnjih poslova", rekao je Mamula. On ističe i  da je tadašnje rukovodstvo beogradske policije odgovorno za paljenje džamije, ali istovremeno kaže da se službene tajne ne smeju iznositi u javnost.

S druge strane, glavni urednik agencije Beta Dragan Janjić ocenjuje da je objavljivanje tajni stvar procene. U konkretnom slučaju, on smatra da je važnije da poslanici i javnost saznaju istinu. "Šta sad, ako neki poslanik, na primer, zna ko je naredio ubistvo Đinđića, on to ne sme da kaže jer bi prekršio proceduru, a ako bi ćutao zato da ne bi prekršio proceduru, on ne zaslužuje da bude poslanik jer je reč o važnoj stvari", smatra Janjić.

I predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, misli da su informacije o paljenju Bajrakli džamije od opšteg interesa. Ona ocenjuje da se kod nas ne zna šta je tačno službena tajna, na osnovu kojih propisa se nešto klasifikuje kao tajna i na osnovu kojih kriterijuma se neko oslobađa od čuvanja takve tajne. "Naravno da je veoma značajno da se, pored ovog Zakona o pristupu informacijama, donese i zakon ili neka pravila koja će da regulišu koji podaci, koje informacije, kada i u kom vremenu treba deklasifikovati, odnosno skinuti sa njih taj pečat državne i sluižbene tajne", kaže Kandić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: