Bezbedan život u Srbiji

Nakon predizborne pucnjave u Novom Pazaru i brojnih incidenata u Vojvodini, vest da je moguć atentat na ministra za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića, je samo jedna u nizu, koja uliva strah. Koliko je bezbedan život u Srbiji istraživala Klara Kranjc

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 23.09.2004.

16:48

Default images

U Novom Pazaru, pre desetak dana, dve osobe su teže povređene u pucnjavi ispred prostorija Sandžačke demokratske partije u tom gradu. Ministar Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom i lider Sandžačke demokratske partije, upozoren je da se na njega priprema atentat. Svi ovi događaji dovoljan su razlog za zabrinutost rekla je Lila Radonjić,  urednik Produkcijske grupe Mreža, u Kažiprstu B92: "Dosta signala dolazi da prosto ulazimo u jednu prilično nesigurnu eru u kojoj Ljajiću sigurno nije lako, a mislim da je situacija prilično ozbiljna kad se ministar Jočić opredelio za to da ga obavesti o istinskoj ugroženosti."

Posle ubistva premijera Zorana Đinđića i policijske akcije Sablja mnogi su poverovali da je država konačno spremna da se obračuna sa silama mraka i da je strah za sopstveni život prošlost. Međutim, građani sa kojima smo razgovarali, kažu da se opet plaše.

Iako je bilo najavljeno obraćanje premijera Koštunice u Vladi Srbije, danas ipak nismo imali prilike da ga pitamo ono što najviše zanima građane – ko u ovoj zemlji ne da da se normalno živi i radi. Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je pretnja Ljajiću zapravo pretnja svima nama, pa je strah građana za sopstvenu bezbednost prirodna: "Čim postoji pretnja nasiljem i takva vrsta ucenjivanja, onda niko nije siguran i time se udara u temelje demokratskog društva i demokratskog odlučivanja. Time se, zapravo, uvodi sila u politiku."

Službama bezbednosti može se mnogo toga zameriti, ali saradnik Centra za antiratnu akciju, Bogoljub Milosavljević, kaže da trenutno nema razloga za strah: "Ovaj period je bio obeležen određenim likvidacijama i drugim događajima koji ne služe na čast ni policiji ni BIA-i, jer su oni morali biti i nešto određeniji, konkretniji, aktivniji svakako posle tih događaja. Ja procenjujem da sve to što se sada dešava nije naročito zabrinjavajuće."

Da podsetimo, od formiranja nove Vlade ubijen je predsednik Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović, napadnuta je Gordana Đinđić, sestra pokojnog premijera, kao i Svetlana Đorđević, autorka knjige Svedočanstvo o Kosovu, sudijama Specijalnog suda u procesu Đinđić je prećeno… MUP do sada nije rešio ni jedan od navedenih slučajeva, a naveli smo samo neke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: