Zemunski klan izbliza (2) - Dušan Spasojević Šiptar

Televizija B92 nastavlja sa objavljivanjem podataka o kriminalnim aktivnostima članova grupe, koju je Vlada Republike Srbije osumnjičila da stoji iza atentata na premijera Zorana Đinđića. Iako se među nekoliko stotina privedenih u poslednjih nekoliko dana, nalazi i nekoliko osoba sa spiska od 20 imena koji je objavila republička vlada, među uhapšenima još nema vođa takozvane “zemunske” grupe Dušana Spasojevića, zvanog Šiptar i Mileta Lukovića, zvanog Kum..

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2003.

15:26

Default images

Prema podacima Bele knjige Mup-a Srbije, u kojoj su evidentirane kriminalne grupe i pojedinci koji se bave organizovanim kriminalom, Dušan Spasojević je vođa i organizator najbrojnije kriminalne grupe u Srbiji, za koju se sumnja da je umešana u izvršenje najtežih krivičnih dela kao što su ubistva, pokušaji ubistva, otmice, reketiranje, krađa automobila, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja i druga.

Ipak, glavna delatnost ove grupe je trgovina drogom. Prema saznanjima policije, Spasojevićeva grupa je u krijumčarenju i ilegalnoj preprodaji droga bila povezana i sa Surčinskom grupom. Heroin su nabavljali iz Bugarske, Turske i Kosova, a kokain iz Južne Amerike i  krijumčarili ga u zemlje zapadne Evrope. Operativna saznanja policije ukazuju i da su u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i drugim većim gradovima Srbije organizovali lanac ulične prodaje heroina.

Ipak, za Dušana Spasojevića šira javnost prvi put je čula u junu 2000. godine, posle pokušaja ubistva lidera SPO-a Vuka Draškovića u Budvi. Crnogorska policija je tada navela Spasojevića kao jednog od atentatora i zatražila od srpske policije njegovo izručenje, ali je Spasojević imao potvrdu lekara da se, kao težak srčani bolesnik, u noći kada je pucano na Draškovića, nalazio na lečenju u Beogradu.

Spasojevićeva grupa se u poslednjih nekoliko godina sukobljavala i obračunavala sa mnogim kriminalnim grupama i pojedincima, kako bi preuzela primat u nekim kriminalnim poslovima. Smatra se da su organizovali ubistvo Zorana Uskokovića Skoleta, lidera „miljakovačkog klana“, kao i likvidacije braće Dragana i Zorana Živkovića, poznatije kao braća Fiškal iz Požarevca.

Kapital stečen nelegalnim aktivnostima pokušali su da legalizuju kroz kupovinu nekretnina, praveći tržne centre, lokale i stanove, kao i kupovinu hotela i drugih objekata u inostranstvu. Tako su Spasojević i Luković u Zemunu napravili ogromne kuće sa bazenima i tržnim centrom. 

Policija je raspolagala saznanjima da se krajem 2000. i početkom 2001. godine Spasojevićeva grupa preorijentisala na otmice ljudi i njihovo puštanje uz otkup od nekoliko miliona maraka. Otete osobe su držali u svojim privatnim zatvorima. U svom obraćanju medijima početkom ove godine, Surčinac Ljubiša Buha, zvani Čume, koji je, prema podacima iz Bele knjige MUP-a Srbije, jedno vreme tesno sarađivao sa zemunskim klanom, optužio je Spasojevića i Milorada Lukovića Legiju za otmicu svoje supruge Ljilje Buhe, kao i za otmice Miroslava Miškovića, vlasnika “Delta holdinga” i Milije Babovića, vlasnika “Verano motorsa”. Protiv Spasojevića i Mileta Lukovića je zbog otmica vođen istražni postupak u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, ali danas nismo uspeli da saznamo šta se desilo sa tom istragom. U tom sudu kažu da ne mogu da daju takve informacije za vreme vanrednog stanja.

 Protiv Dušana Spasojevića policija je podnela tridesetak krivičnih prijava za razna krivična dela, od čega je samo četiri puta osuđivan na manje vremenske kazne. I protiv njegovog kuma Mileta Lukovića podneto je gotovo 30 krivičnih prijava, ali nije osuđivan. U sudskim postupcima koji se vode protiv njih, vrše veliki pritisak na oštećene i svedoke, uglavnom pretnjama, ucenjivanjem i potkupljivanjem, što je razlog zbog čega se postupci protiv njih odugovlače i često zastarevaju.

Vlada Srbije u svom saopštenju od 12. marta imenovala je članove Zemunskog klana. MUP Srbije moli sve građane koji primete nekog od imenovanih ili imaju informacije od značaja za istragu, da se jave na telefone 011 762 760 ili 011 35 47 200.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: