Napadi na novinare pred presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije

Posle naslovne strane u nedeljniku Ilustrovana politika „Psi su pušteni“ i uvredljivog pominjanja ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota, ovaj nedeljnik stavio je na tapet Ljiljanu Smajlović, novinara, a sankcije od nadležnih su izostale kako prošle nedelje, tako i danas.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Rekcija političara na pisanja Ilustrovane politike je doduše bilo, ali za širenje govora mržnje za sada izgleda niko neće odgovarati. I Smajlovićka i Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, vide ovo kao pritisak pred presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, novinara koji je ubijen 1999. godine, slučaj koji do danas nije potpuno rasvetljen.

Ljiljana Smajlović, novinar i bivši urednik u dnevnom listu Politika, za Glas Amerike kaže da se oseća „neprijatno i nesigurno“:

„Nije mi jasno kako se sve ovo ponovo dešava. Ovo podseća na onaj period pre ubistva Slavka Ćuruvije. Oni koji ovo pišu su svesni simbolike i neko svesno igra na to“, kaže Smajlović i dodaje da njena situacija ne može da se poredi sa Ćuruvijinom.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je tvrdnju Gorana Kozića iznetu u Ilustrovanoj politici da je upravo zahvaljujući uticaju novinarke Smajlović na Vašington post, bombardovanje Srbije 1999. godine trajalo mnogo duže nego što je planirano.

"UNS podseća da je Slavko Ćuruvija ubijen pošto je u Ekspres politici 1999. godine lažno optužen da je tražio bombardovanje Srbije, a da posle skoro 20 godina Goran Kozić u nedeljniku 'Ilustrovana politika', koji je u vlasništvu države, lažno, bez dokaza, optužuje Smajlović za produženje bombardovanja SRJ i ističe da za tvrdnje da je Ćuruviju ubio tadašnji režim nema dokaza“, navodi se u saopštenju.

To novinarsko udruženje je ocenilo da je od te tvrdnje samo korak do zaključka da su Ćuruvija i Smajlović zaslužili nasilnu smrt.

I Veran Matić, predsednik komisije, napise u Ilustrovanoj politici vidi kao „pripremu terena da se dese oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije“.

„Mislim da je ovo apsolutni nastavak onog teksta iz Ekspresa pre ubistva Ćuruvije. Takođe, mislim da je ovo napad na Smajilović, ali ne samo na nju. Ovo su snažno koncentrisani napadi ne novinare i na cele redakcije“, kaže Matić.

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženim za učešće u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, ušlo je u završnu fazu u oktobru.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik tog centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se zbog bekstva sudi u odsustvu. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Radonjić i Marković se terete za podstrkivanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Matić navodi i da je „činjenica da su dvojica optuženih pušteni da se brane sa slobode, a samim tim i utiču na svedoke“.

Upoređivanje novinskih tekstova iz devedestih godina i ovih iz Ilustrovane danas može da navede na zaključak i da je sudstvo, zajedno sa medijima u vrlo teškom položaju. A prema mišljenju novinara i medijskih udruženja, mnogo toga što se danas dešava deluje kao povratak na otvoreno zastrašivanje i ugrožavanje bezbednosti, kako novinara, tako i onih koji deluju u sudstvu.

„Ovo se može tumačiti da neko želi da ostavi utisak na sudije. Ja se nadam da je ovo samo farsa i da pokušavaju da zaštite nekoga“, kaže Smajlović.

Info

Bojović nezakonito oslobođen, iste sudije donele još kontroverznih odluka

Kriminalac Luka Bojović kome se u Srbiji sudilo za ubistvo i pokušaj ubistava nezakonito je 2015. godine oslobođen ovih optužbi, piše u presudi koju je prošle nedelje objavio Vrhovni kasacioni sud. U presudi se navodi da su sudije Višeg suda prekršile zakon pre svega jer su odbile da u dokaze uvrste tajna pisma članova Bojovićeve grupe koja otkrivaju kako se uticalo na svedoke, o čemu je KRIK ranije pisao. Iste ove sudije oslobodile su 2014. i kontroverznog biznismena Stanka Subotića, i bile članovi veća koja su ukinula osuđujuću presudu narko-bosu Darku Šariću 2016. godine i izbacila dokaze iz drugih bitnih predmeta – u suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i u slučaju protiv bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića za odavanje tajni narko-kartelu.

Pregled stampe ponedeljak 26.11. 21:49 Komentara: 11

Kozićev Kašogi

Zašto je ljude koji su Ćuruviji crtali metu toliko raspalilo moje poređenje sudbine Miloševićevog kritičara sa raskomadanim Džamala Kašogijem? Zato što se bliži kraj suđenja udbašima optuženim za Slavkovo ubistvo.

Pregled stampe sreda 21.11. 12:18 Komentara: 0

"Mir ima visoku cenu"

Kako do dogovora Beograda i Prištine, šta je poručeno sa obeležavanja 100. godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu, o stanju u Evropi i Americi, za Novi magazin govori Ivan Vejvoda

Pregled stampe četvrtak 15.11. 16:47 Komentara: 2

"Veoma sam zabrinut za konkretne novinare"

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, pojašnjavajući inicijativu za uvođenje bezbednosnih procena ugroženosti pojedinih novinara, kaže da je svoju zabrinutost preneo i njima i onima koji bi trebalo da, prema opisu svog posla, reaguju. On navodi da je bezbednosna procena stvar slobodnog izbora novinara, a iz sopstvenog iskustva ističe da nikada nikome ne bi nametnuo život pod policijskom zaštitom.

Pregled stampe četvrtak 18.10. 10:41 Komentara: 2
strana 1 od 2 idi na stranu