Sinhronizovano protiv novinara

Deo podeljene Advokatske komore Beograda, blizak Državnoj bezbednosti, preti zakonskim izmenama prema kojima bi novinari zbog kršenja „pretpostavke nevinosti“ mogli završiti u zatvoru tri godine

NIN
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

U državi apsurda kakva je Srbija, povod za novi napad i pretnje retkim slobodnim medijima bilo je ukazivanje na opstrukcije suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Na opstrukciju je ukazao predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Jedna frakcija podeljene Advokatske komore Beograda (AKB), one čiji je predsednik Jugoslav Tintor i u kojoj su advokati optuženih pripadnika DB za ubistvo Ćuruvije, prete zakonskim izmenama prema kojima bi novinari zbog kršenja „pretpostavke nevinosti“ mogli završiti u zatvoru čak tri godine.

Ubistvu Ćuruvije prethodila je državna haranga protiv slobodnih medija u kojoj je DB formirao Radnu grupu za praćenje medija, a 21. oktobra 1998. donet je zloglasni Zakon o javnom informisanju. Danas, takođe sinhronizovano, sa predlogom zakona Tintorove AKB ministar bez portfelja Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, traži formiranje radne grupe za odbranu od lažnih vesti a taj predlog je prosledio predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je bio ministar informisanja u vreme harange devedesetih.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije kaže za NIN da niko novinarima ne može da ospori pravo da istražuju, sagledavaju i javno kritikuju.

„Kakav bi ti novinar bio ako javno ne reaguješ na već uobičajene oslobađajuće presude dokazanim huliganima i kriminalcima, na ekspresno puštanje iz zatvora batinaša bliskih vlasti, na oslobađanje optužbi pripadnika JSO za oružanu pobunu? Kakav je to atak na nezavisnost suda koji je, pokazuje se, nezavistan od realnosti i zakona?! Novinar ima sva prava ovog sveta da iznosi svoj sud o toku suđenja i upozori javnost na eventualne nelogičnosti. Upravo zato predlog AKB i njenog megafona Tintora, nanosi ogromnu štetu u razumevanju elementarnih principa pravne države i vladavine prava”, kaže Lekić.

Vladimir Radomirović, predsednik Udruženja novinara Srbije kaže da nigde u svetu nije zabeležen zahtev poput ovog da novinari u zatvoru provedu tri godine jer su verodostojno preneli izjavu nekog političara.

„Postavlja se pitanje za koga i u čijem interesu rade Tintorovi advokati kad ovako žustro žele da zatvore novinare i spreče izveštavanje o sudskim postupcima. Kritiku suda žele u isto vreme da zabrane i Društvo sudija i Visoki savet sudstva koji veoma retko reaguju na političke pritiske na sud a sada nervozno istupaju protiv prava Verana Matića da kao novinar govori o sumnjivim okolnostima na suđenju za ubistvo našeg kolege Slavka Ćuruvije. Da li ovi istupi Tintorove komore i sudija, koji izgledaju koordinisano, imaju veze sa činjenicom da su na optuženičkoj klupi za ubistvo Ćuruvije bivši čelnici DB?”, navodi Radomirović.

Advokat Vladimir Gajić, predsednik drugog dela podvojene AKB, kaže da strukture DB neće da dopuste da bude osuđen bilo ko od njihovih kadrova.

„U trenutku kada su izgleda ovladali nekim sudijama Specijalnog suda, krenuli su u likvidaciju krunskog dokaza tužilaštva za ubistvo Ćuruvije. Pala im je odbrana, nisu bili tamo gde su tvrdili, jer su preko baznih stanica Mobtela locirani oko mesta ubistva Ćuruvije. I naravno, dižu na noge sve što imaju. Napadaju novinare zbog kršenja pretpostavke nevinosti, pa pošto ni to nije dovoljno, predlažu izmenu Krivičnog zakonika kako bi ih ućutkali. Svi advokati odbrane u predmetima gde su optuženi pripadnici DB su u Tintorovoj komori. S ove strane smo mi koji zastupamo žrtve”, navodi Gajić.

Od Radne grupe ministra Popovića iluzorno je očekivati da će se baviti lažnim vestima tabloidnih medija, koji nastupaju kao propagandna odeljenja vlasti. O lažnim državnim udarima protiv Vučića, o laži da je trudnica izgubila bebu zbog protesta vozača... Izvesno je da se neće baviti ni izjavama predstavnika vlasti koje prejudiciraju nečiju krivicu, kao na primer: „najveći narko-diler“, „tajkun i lopov“...

„Verujem da će pokušaj Popovića da uvede filter za eliminisanje vesti koje su po vlast nepodobne, ostati na pokušaju. Ili će vlast toliko odlepiti da će otvoreno krenuti u eliminisanje stavova koji protivreče interesima naprednjačkog establišmenta i njegovih prirepaka“, zaključuje Slaviša Lekić.

Info

Tanzanija i Etiopija ne odgovaraju na zahteve o optuženom za ubistvo Slavka Ćuruvije

Miroslav Kurak, koji je optužen kao neposredni izvršilac ubistva novinara Slavka Ćuruvije, više od decenije je u bekstvu, a prema pisanju medija godinama je živeo i radio u Tanzaniji. U Ministarstvu unutrašnjih poslova za Insajder kažu da su zahtev da se Kurak locira i uhapsi uputili generalnom sekretarijatu Interpola, kao i njihovim kancelarijama u Tanzaniji i Etiopiji. Odgovore nadležnih u ovim zemljama, međutim, kako tvrde u MUP-u, do danas nisu dobili. Insajder, s druge strane, od MUP-a nije dobio jasan odgovor na pitanje da li se za Kurakom i ciljano tragalo.

Pregled stampe sreda 18.07. 18:06 Komentara: 2

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politiku, moraće da isplati uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću 70.000 dinara jer je na svom sajtu iznosio neistine o njemu nazivajući ga „lažnim novinarom“ i urednikom organizacije „lažno registrovane kao medij“, presudila je sudija Višeg suda u Beogradu Irena Trifunović Radulović.

Pregled stampe subota 14.07. 12:00 Komentara: 0

Ubistvo novinara Momira Stokuće u Prištini 19 godina bez istrage

UNMIK policija je dobila poziv da se nešto dešava u Ulici Đure Jakšića 15 u Prištini. Uveče, 21. septembra 1999. godine, izašli su na teren. U kući, na kojoj su sporedna ulazna vrata bila otvorena, na podu spavaće sobe zatekli su ubijenog Momira Stokuću, fotoreportera i saradnika "Politike". Od tada policija se nije bavila ovim ubistvom. Istrage nikada nije bilo.

Pregled stampe utorak 10.07. 17:42 Komentara: 0
strana 1 od 2 idi na stranu