Tadić za Nedeljnik – o Vučiću, većini, manjini i o "pomirenju"

"Građanska opcija u Srbiji je mogla da dođe na vlast i tako menja društvo samo ukoliko je preuzimala delove antigrađanske, nacionalističke i autoritarnom društvu sklone većine. U tadašnjem DOS-u 2000. godine, da vas podsetim, bile su i stranke koalicioni partneri JUL-a i SPS-a, haških optuženika i nekadašnjih bliskih Miloševićevih saradnika".

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 15.03.2018.

11:19

Tadić za Nedeljnik – o Vučiću, većini, manjini i o
Foto: EPA/Koca Sulejmanovic

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić u intervjuu za novi broj Nedeljnika ocenio je da je budućnost demokratije neizvesna. On je kao izvor te neizvesnosti naveo "šest godina propagandnog naprednjačkog inženjeringa nad građanima, kriminalizacije i primitivizacije društva kroz napor izgradnje Vučićevog kulta ličnosti".

"Ogroman problem jeste produbljivanje jaza između najsiromašnijih i najbogatijih, u čemu neslavno prednjačimo u Evropi, i rizik apsolutnog siromaštva za trećinu mladih. To je i planirana politička strategija otimanja od siromašnih i davanja bogatima, jer ovi prvi nemaju snagu da se pobune, a ovi drugi nemaju interes", rekao je Tadić.

On je na pitanje kada očekuje kraj Vučićeve vladavine rekao: "Ili pre nego što se bilo ko nada, ili za deset godina."

Tadić je u intervjuu za Nedeljnik govorio o prvim počecima borbe za demokratiju u Srbiji i nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji od disidenata sedamdesetih, preko početka višestranačja, pa do Petog oktobra, kao i o tome zašto je časopis "Javnost" iz 1980. godine bio prekretnica u toj borbi. Tadić za Nedeljnik govori i o stvaranju DS, s kim je od osinavača bio najbliži, o Đinđiću i njegovoj zaostavštini, o budućnosti građanske opcije u Srbiji...
On je poručio da je građanska opcija u Srbiji uvek bila u manjini.

"Građanska opcija u Srbiji je mogla da dođe na vlast i tako menja društvo samo ukoliko je preuzimala delove antigrađanske, nacionalističke i autoritarnom društvu sklone većine. U tadašnjem DOS-u 2000. godine, da vas podsetim, bile su i stranke koalicioni partneri JUL-a i SPS-a, haških optuženika i nekadašnjih bliskih Miloševićevih saradnika. Godine 2008, da bismo napravili vladu koja brani evropsku stratešku orijentaciju, mi smo morali da preuzmemo od naših protivnika SPS, pod uslovom da oni promene svoje strateške ciljeve. Zanimljivo mi je da danas mnogi tvrde da je tada napravljena strateška greška s obrazloženjem da sam time vratio SPS u život", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnika (na kioscima od četvrtka 15. marta) Boris Tadić, lider SDS-a i nekadašnji predsednik Srbije.

On je poručio da je pomenuti stav "s one strane zdravog razuma", jer su to učinili građani svojim glasovima.

"Moja uloga je bila da ubedim SPS da ne uništi demokratska i evropska postignuća petooktobarske građanske Srbije i, ako hoćete, ličnu žrtvu Zorana Đinđića, pravljenjem vlade sa Šešeljom, Vučićem i Koštunicom, umesto sa DS-om", rekao je između ostalog Tadić u intevjuu za novi broj Nedeljnika koji je na kioscima od 15. marta.

Pročitajte još: Povratak Srba u kapitalizam: Gde smo pogrešili

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: