Propao policijski safari

Da li će naša država da sačeka da se Miki Kurak pojavi na nekoj od evropskih granica ili ima konkretan plan da otkrije gde se skriva optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Info

Izvor: Ozren Milanoviæ, Politika

Ponedeljak, 31.07.2017.

21:58

Propao policijski safari

Gde se sada skriva Miki Kurak, optuženi u slučaju „Ćuruvija”?

Policajci koji su nedavno hteli da otputuju u Tanzaniju, državu u istočnoj Africi, na safari, ne bi li ušli u trag odbeglom Kuraku, nisu otputovali.

Po jednoj verziji, jer je turistička tura već bila popunjena, a po drugoj – u poslednji čas im je stigla dojava da bi uzalud putovali i trošili državne pare. Nije tajna da se Kurak godinama krio u toj državi. Na internet prezentaciji firme „Staze divlje Tanzanije”, sa sedištem u Dar es Salamu, istaknuto je da je Kurak organizator lova, da je srpskog porekla, s velikim vojnim iskustvom i da tečno govori engleski, ruski i svahili. U Kurakovoj organizaciji, turistički safari aranžman u Tanzaniji, koji uključuje lov na bivole, krokodile, nilske konje ili divlje mačke, košta od 10.000 američkih dolara pa naviše. Inače, sedište matične firme pod čijim okriljem radi Kurakova agencija nalazilo se u Rusiji, a osim što lov organizuje u nekoliko afričkih zemalja, to radi i u Rusiji, Vojvodini, Hrvatskoj i Makedoniji. Ostaje pitanje koliko je sve to danas ažurno, jer je moguće da je on u međuvremenu promenio lokaciju. Naši organi, nezvanično, nisu zatražili od Tanzanije proveru i ekstradiciju Kuraka.

Da li će naša država da sačeka da se Miki Kurak pojavi na nekoj od evropskih granica ili ima konkretan plan da otkrije gde se skriva ovaj bivši pripadnik rezervnog sastava Jedinice za specijalne operacije pa da ga privede? Kuraku se sudi u odsustvu, a to što je nedostupan pravosudnim organima Srbije, kažu, ne utiče na efikasnost suđenja.

Miroslav Miki Kurak dobio je krajem februara 2006. u beogradskom klubu „Varadero” u Makišu obaveštenje od svedoka, koga je saslušavao inspektor Dragan Kecman, da se inspektor raspitivao za njega u vezi s ubistvom Slavka Ćuruvije. Kurak je tada rekao: „Kecmana treba o’laditi”. Postoji tonski snimak tog razgovora, koji se nalazi među dokazima – tvrde upućeni u tok suđenja osumnjičenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Istraga koju je Kecman vodio 2005. i 2006. bila je skoro zaustavljena do formiranja komisije za istraživanje ubistva novinara, koju predvodi Veran Matić. Bilo je planirano, 2006. godine, da se podigne optužnica za ubistvo novinara. Međutim, u poslednjem trenutku od toga se odustalo i istraga je praktično stala.

Tada je postojala mogućnost da se više pripadnika DB-a optuži za nezakonito praćenje novinara i pomaganje u ubistvu. To bi dovelo do toga da neko od njih prizna sve što zna u zamenu da ne ide u zatvor, ali to nije urađeno.

„Bez greške znam i nikada me ne bi slagao ni Legija niti Dušan Spasojević, pogotovo Dušan, da je Miroslav Kurak lično izvršilac ubistva Ćuruvije”, svedočio je Miloš Simović, koji je u istrazi ubistva vlasnika „Dnevnog telegrafa” prvi saslušan posle Milorada Ulemeka Legije, 10. januara 2014. Tada je detaljno opisivao veče kad ga je Ulemek upoznao s Kurakom, sada optuženim za ubistvo novinara, i rekao mu da je ubio Ćuruviju.

Legija je rekao: „Oni su radili Ćurku”, svedočio je Miloš Simović i dodao da se zatim okrenuo ka bratu Aleksandru i pitao ga da li zna ovu dvojicu, kao i da mu je Ulemek rekao da su na „spisku za odstrel” jer su „radili” Ćuruviju.

Miroslav Kurak je početkom devedesetih godina prošlog veka bio policajac, pripadnik javne bezbednosti. Kasnije prelazi u RDB, ali je napustio tajnu službu. Potom se jedno vreme bavio ugostiteljstvom. Navodno je u mesecima po završetku bombardovanja 1999. godine bio suvlasnik noćnog kluba „Sanset” u hotelu „Metropol” u Beogradu.

Miroslav Kurak pobegao je iz Srbije pre raspisivanja poternice i više od decenije je „nedostupan”.

Inače, po naredbi domaćih sudova, traga se za više od 1.000 Srba, dok je otprilike isto toliko naših državljana na poternicama drugih država.

12

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: