"Ko je čovek koji je povratio Krunsku"

Čitava priča o Bobu Božiću, čoveku koji je iselio Demokratsku stranku iz kuće njegovog oca u Krunskoj 69, sada će prvi put, u novom broju "Nedeljnika", biti ispričana u srpskim medijima. Pre toga, o njemu se pisalo u najuglednijem dnevnom listu "Njujork tajmsu" i najuglednijem periodičnom časopisu "Njujorkeru".

Podeli

Ispovest u "Njujorkeru" bila je toliko neverovatna urednicima da su je proveravali punih godinu dana, od Njujorka, preko Beograda, do Turske i Avganistana. Ispostavilo se da je svaka reč Boba Božića bila istinita. To čini ovo svedočanstvo, njegovu ispovest u "Nedeljniku", još dragocenijim.

Prvi put za srpske medije, Bob Božić otkriva kako je sin predratnog inženjera koji je smislio najbolji patent u istoriji železnice najzad dočekao pravdu i uselio se u doskorašnje sedište Demokratske stranke, kako je shvatio da je Srbin iako nije znao ni reč srpskog jezika, kako je pobegao od kuće i počeo da se druži sa gangsterima, kako je boksovao sa Larijem Holmsom u Medison skver gardenu, kako je živela srpska emigracija i predratna buržoazija u Kanadi i Americi, kako je švercovao robu iz Avganistana preko dva kontinenta, kako je opljačkao banku koristeći samo dve ulaznice za pozorište, kako je postao najpoznatiji i najnačitaniji barmen u Njujorku...

“Srbija je za mene uvek bila nekakva kula u oblacima, a ne moj dom. Iako praktično nije bila deo mog života, osećao sam da je na neki način dominantna. Nisam mogao ni da pretpostavim koliko će ceo proces restitucije biti dug i težak. Sada kada se slobodno šetam po ovoj vili od dvadeset i dve sobe, kako pišu sve njujorške novine, hoću da se nadam da je puna duhova. Često razgovaram sa svojim roditeljima, a svaki put kada izađem iz spavaće sobe, osećam da ću ih sresti u hodniku”, ispričao je Božić za "Nedeljnik".

On otkriva i kako je njegova porodica pobegla iz Jugoslavije.

“Kada su Tito i partizani posle rata došli na vlast, i dalje su im bili potrebni neprijatelji koje su našli u predratnoj buržoaziji. Tako je uhapšen i moj otac. Pošto nije uspeo da napusti zemlju, optužen je za saradnju sa Nemcima, pa čak i za to da im je pomogao da naprave raketu V-2. Naravno da je naša kuća bila momentalno konfiskovana. Kako tvrde neki srpski istoričari, ruski generali su intervenisali da otac ne bude ubijen, a zahvaljujući njihovoj pomoći je navodno uspeo i da pobegne iz zatvora”, priča Božić.

On je u svom neverovatnom životu uspeo i da boksuje sa Larijem Holmsom.

"Budući da sam te godine imao samo jedan poraz, bio sam odabran kao sledeća prepreka u vrtoglavom usponu Larija Holmsa. Niko mi nije davao šanse. Te večeri u Medisonu bilo je 20.000 ljudi. Vudi Alen je došao sa novom devojkom Dajanom Kiton. Frenk Sinatra. U prvih osam sekundi prve runde dobio sam strahovit udarac u glavu. Samo sam video njegovu rukavicu i čuo pucanje nosne kosti. Imao sam utisak da mi je lice eksplodiralo. Dve runde kasnije, jednim udarcem mi je odvalio pola vilice.

Pljuvao sam krv i ostatke zuba, ali sam ostao na nogama. Gadno me je izudarao, ali me nije oborio -- bilo je sve što sam tada mislio. Te večeri sam znao da više neću boksovati. Ne zato što sam izgubio, nego zato što nikada neću biti tako dobar kao on", rekao je Božić za "Nedeljnik".

Info

Svedočenja agenata koji su pratili Ćuruviju na dan ubistva stvaraju konfuziju zbog suprotnih viđenja istog događaja

Pripadnici Devetog (pratećeg) odeljenja RDB-a ne slažu se u interpretaciji mnogih važnih detalja tokom praćenja Slavka Ćuruvije na dan ubistva: jedni tvrde da su koristili radio-vezu, drugi da je bila u kvaru, ne slažu se iz kog pravca su došli, odakle su i kuda išli, gde su bile njihove kolege, gde su se nalazili kada je praćenje prekinuto i kako im je to javljeno, odakle su pratili muškarca sa kojim se Ćuruvija sreo, šta su radili sa šifarnikom...

Pregled stampe ponedeljak 22.02. 21:49 Komentara: 3

Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije: Izbledela sećanja pripadnika Devetog odeljenja

U nastavku suđenja optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, advokati odbrane su u petak predložili da neki od svedoka ubuduće ne budu neposredno saslušavani pred Specijalnom sudom za organizovani kriminal, već da se na ročištu samo pročitaju njihovi iskazi dati istražnom sudiji 2007. godine. Sa ovim predlogom se „u principu“ saglasio i zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić.

Pregled stampe subota 20.02. 17:31 Komentara: 2

Tajna pisma: Kako je oslobođen Luka Bojović

U stanu u Valensiji u kojem su se krili članovi Zemunskog klana, španska policija pronašla je tajna pisma. Ona sadrže detalje o tome kako je kriminalna organizacija uticala na svedoke procesa protiv šefa grupe Luke Bojovića. Pisma su predočena sudijama Višeg suda u Beogradu, ali oni nisu želeli da ih uzmu u obzir, već su prihvatile nameštena svedočenja i oslobodile Bojovića, objavio je KRIK.

Pregled stampe ponedeljak 15.02. 09:17 Komentara: 79
strana 1 od 5 idi na stranu