Vučić će proći kao Tadić

Dragoljub Mićunović, najiskusniji političar u zemlji i predsednik Političkog saveta Demokratske stranke, u ekskluzivnom intervjuu za novi Nedeljnik kaže da srpski intelektualci uvek žele ugodnu poziciju: "to je da budu uz vlast, a istovremeno na distanci kako bi ostali savest nacije. Da budu i vlast i opozicija. Oni su kao SANU i SPC koje su na tome izrasle".

Info

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 15.10.2015.

12:22

Default images

Mićunović je u velikoj političkoj ispovesti prošao čitav svoj život i karijeru, a posebno se posvetio posrtanju Demokratske stranke i svojim partijskim saborcima Borisu Tadiću, Bojanu Pajtiću, kao i vladavini premijera Aleksandra Vučića, ali i raspadu Jugoslavije, Miloševiću, devedesetim...

Na pitanje ko je kriv što u Srbiji nije osvanuo "Šesti oktobar", Mićunović za Nedeljnik kaže:

"Svi pomalo, a najviše međunarodna zajednica koja je odmah tražila prostor za taj prelazni period dok se ne izabere vlast u Srbiji. Ta tri meseca bila su im dovoljna da se stabilizuju. Ključno je bilo što nisu očišćene službe, što pitanje policije nije rešeno. Ja sam predlagao da se svi policajci otpuste, a da uvezemo policajce iz Švedske ili bilo odakle - samo da znaju da mašu rukama na ulici dok policiju ne reformišemo. Mihajlović nam je jednom rekao da su šefovi policije po Srbiji bili zapravo šefovi kriminalnih grupa. I kad ukradu automobile, onda od vlasnika traže da se njima jave. U strašnoj državi smo živeli."

Dragoljub Mićunović ispričao je i svoje viđenje vladavine Borisa Tadića.

"Ja sam bio veliki prijatelj njegovog oca, i danas sam njegove majke. On je dečko koji je rastao u tom intelektualnom miljeu i imam za njega neke sentimente iz tog perioda, sećam se kada je dolazio kod Ljube i mene u Nemačku. Boris je prema meni bio korektan, ali je moj uticaj na kreiranje njegove politike bio vrlo mali. On je stvorio kabinet koji je, defakto, vodio i partiju i državu. Imao je nekoliko tih svojih "favorita" koji su mu kasnije manje-više okrenuli leđa. Na kraju je povukao potez koji je mene najviše razočarao, a to je odlazak iz DS-a. To je nedopustivo. Želim mu svako dobro, naravno, ali je mnogo grešio, najviše u toj personalnoj politici. Imao je okolinu koja ga je obožavala, dok je Boris verovao da ih je on stvorio i sebe obožavao. To je bilo pogubno", izričit je Mićunović u intervjuu za Nedeljnik.

Na pitanje šta se dešava sa Demokratskom strankom i gde su intelektualci koji su je podržavali, Mićunović kaže da je sve do razočaranja.

"Pravljene su velike greške u strateškim procenama, DS, na primer, nikada nije hteo da uzme da vodi zdravstvo i prosvetu. To što su Dinkić i Dačić upropašćavali - sve ide na račun demokrata. Od cele žute priče ostalo je samo da su žuti lopovi. Ko god je imao žutu kravatu označen je kao lopov, ali koga su to za tri godine osudili. Nikog."

Mićunović predviđa okupljanje opozicije koja bi mogla da sruši Aleksandra Vučića.

"Udružiće se opozicija, događaji će je na to naterati. Kao što se DOS formirao. Jednostavno, uzeo sam olovku i izračunao da mi dobijamo više glasova, ali da Milošević pobeđuje na izborima jer smo mi razbijeni. I sazvao sam 'Okrugli sto opozicije' iz kog je nastao DOS. I Milošević je pao. Prva stvar koja mora da se dogodi jeste da svi ljudi koji dobro misle ovoj državi, a ne misle samo na neki svoj lični ćar, treba da se okupe", kazao je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke.

Po njemu, Vučić ima nedemokratski način vladanja.

"Demokratija je vladavina naroda, a ne jednog čoveka. Imamo krizu svih ustanova, što je takođe karakteristika nedemokratskog režima. Vlada je sve učinila da ponizi parlament time što onemogućava opoziciju da deluje. Kako se koji opozicionar javi za reč, kreću salve optužbi, vređanja od vladajućih poslanika. A ministri uplašeni kao đačići. Svaku odluku mora premijer prvo da kaže na televiziji. Svojevremeno sam Borisu Tadiću napisao '22 pravila umešnog vladanja' na osnovu istorijskih iskustava mnogih političkih mislilaca. Prvo je bilo: 'U trenutku najveće moći vladalac je u najvećoj opasnosti, jer ima najstrašnijeg neprijatelja - samoga sebe koji ga uverava da zna sve, da može sve i da sme sve.' Tadić me nije poslušao. I znate kako je završio. Neće me poslušati ni Vučić. I isto će završiti", kazao je, između ostalog, Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: