Ruska akcija u Siriji: Ko je odlučniji, a ko incidentniji?

Intenzitet vazdušnih napada ruske avijacije po položajima pobunjenika i islamista u Siriji je u poslednjih nekoliko dana značajno pojačan a to je iskorišćeno i za pokretanje ofanziva sirijske armije koja je, iako je pretrpela određene gubitke, ostvarila nekoliko naizgled malih ali vrlo važnih napredovanja i pomeranja fronta. U tim akcijama su pored ruskih borbenih aviona prvi put učestvovali i jurišni helikopteri.

Info

Izvor: Živojin Bankoviæ, Tango Six

Utorak, 13.10.2015.

10:14

Default images
foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Kako su Rusi od početka svoje vazdušne kampanje u Siriji rekli da će ona biti dosta ograničena i da neće dugo trajati, svega tri ili četiri meseca, to se može naslutiti i po broju vazduhoplova koje je Rusija poslala u bazu Basel Al Asad ali i po tome što nakon tog perioda neće više biti veliki broj vrednih ciljeva za koje je racionalno gađanje iz vazduha.

Svega 30 aviona i 12 helikoptera koji aktivno učestvuju u dejstvima i 4 aviona koja im pružaju lovačku zaštitu nije dovoljno za dužu i ozbiljniju operaciju. Broj dnevnih misija je u nekim trenucima bio vrlo mali ali generalno u skladu sa brojem raspoloživih vazduhoplova i njihovom namenom. Sa početnih svega 12 do 27 borbenih dejstava po danu, u poslednje vreme taj broj je porastao na 55 do 64.

Predstavnici ruskog ministarstva odbrane govore o tome da piloti ruskih aviona precizno pogađaju ciljeve iako se na nekim dostupnim video snimcima mogu videti i promašaji a treba reći da se na veliki broj ciljeva dejstvuje nevođenim bombama.

Treba uzeti u obzir i da svaki tip bombe ima svoj tzv. CEP (circular error probability) koji je i kod ruske vođene bombe KAB-500S čak 7-12 metara. Zapadne stručnjake je iznenadila sposobnost modernizovanih ruskih aviona Su-24M/M2 i Su-25SM za noćna dejstva koja su navodno i bila uspešno izvedena a bilo je slučajeva i vrlo preciznih bombardovanja nevođenim bombama sa visina i preko 5 km.

Svakako da će ruska vazdušna podrška sirijskoj armiji dobro doći ali će ipak od njenih kopnenih snaga zavisiti da li će ta podrška dalje imati smisla.

Sa trenutnim vojnim vazduhoplovnim efektivima i dejstvima Rusija je svesna da ne može da uništi Islamsku državu i dobro zna da za tako nešto nije dovoljna samo borbena avijacija. Direktna vojna podrška Rusije u svakom smislu, podigla je moral posrnuloj sirijskoj armiji koja sada ima priliku da nanese velike gubitke neprijatelju.

Do sada nije bilo raketnih napada na ruske borbene vazduhoplove sa zemlje iako se sigurno zna da snage Islamske države poseduju lake prenosive raketne sisteme za PVO ruske i kineske proizvodnje. Pored toga tu je i veliki broj protivavionskih mitraljeza kalibra 12,7 i 14,5 mm kao i topova 23 mm. Zbog načina upotrebe tj. zbog letenja na malim visinama najviše izloženi riziku obaranja su jurišni avioni Su-25 i helikopteri Mi-24.

Mogući sukob ruskih i zapadnih borbenih aviona iznad Sirije i Iraka?

I dok se ruska intervencija u Siriji zahuktava sa zapada stižu informacije da bi SAD i njihovi saveznici mogli dodatno da vojno podrže vojne snage tzv. ‘’umerene’’ opozicije i to ne samo obukom i slanjem naoružanja i druge vojne opreme, već i angažovanjem borbene avijacije.

Iako SAD i još neke zapadne zemlje iznad Sirije i Iraka već više od godinu dana vrše napade na Islamsku državu iz vazduha ispostavilo se da to do sada nije imalo malo efekta na neko značajnije umanjenje borbene sposobnosti islamista.

Od avgusta prošle godine samo američki avioni imali su oko 5718 misija a ostali 1605 što predstavlja relativno skroman broj u odnosu na vreme koje je prošlo od početka vazdušnih udara. Vojne snage Islamske države i dalje drže oko 50 procenata teritorije Sirije i odavno već ugrožavaju i zapadne delove zemlje boreći se kako protiv sirijske vojske tako i protiv tzv. ‘’Slobodne sirijske armije’’.

U javnost je procurela i informacija da su zapadni saveznici planirali zatvaranje sirijskog vazdušnog prostora i uspostavljanje zone zabrane leta čime bi sprečili borbena dejstva sirijske vojne avijacije a sebi olakšali eventualne buduće borbene akcije protiv regularne sirijske vojske. Stoga se može reći da su Rusi stigli u poslednji čas, time su osujetili ovu akciju i direktno spasili već opasno uzdrmani Asadov režim. Ako bi SAD zaista krenule da u zapadnom delu zemlje pružaju vazdušnu borbenu pomoć ‘’umerenoj’’ opoziciji a u navodnoj borbi protiv ID moglo bi se desiti da dođe do sukoba između ruskih i američkih borbenih aviona.

Skoro istovremeno britanski mediji prenose neimenovane izvore iz vojnog vrha Ujedinjenog Kraljevstva da je njihovim ali i ostalim vojnim pilotima NATO-a naređeno da na sve moguće načine izbegavaju eventualne susrete i kontakte sa ruskim borbenim avionima iznad Iraka i da im je dozvoljeno da ih napadnu ako procene da imaju neprijateljske namere.

Tango Six

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: