Ginter Gras: Nesvesno ulazimo u svetski rat

U poslednjem intervjuu koji je Ginter Gras dao šanskom El paisu, izrazio je zabrinutost po pitanju smera u kome se uputilo čovečanstvo.

Info

Izvor: El Pais

Utorak, 14.04.2015.

14:49

Default images
Foto: Beta, AP

Nemački nobelovac Ginter Gras je u intervjuu za španski list El pais, za koji se ispostavilo da mu je poslednji, rekao da ima utisak kako čovečanstvo lagano tone u novi svetski rat.

“Na jednoj strani imamo Ukrajinu, u kojoj se situacija ne popravlja. U Izraelu i Palestini je sve gore. Amerikanci su otišli iz Iraka i prepustili ga zločinima ID-a, a tu je i problematična situacija u Siriji” rekao je Gras.

“Čini mi se da je rat svuda. Mi rizikujemo da ćemo napraviti iste greške kao pre i da ćemo ući u novi svetski rat gotovo nesvesni šta nam se to desilo” dodao je.

Gras se na pretnju ratom nadovezao problemom prenaseljenosti, odnosno klimatskim promenama.

“Imajući u vidu potencijalni rat, prenaseljenost na Zemlji kao i drastične klimatske promene širom planete, sve više mi se čini da imamo vrlo ograničeno vreme za akciju”. zaključio je Ginter Gras.

Kako je rekao, čovečanstvo bi trebalo da prepozna da mu je vreme za život na planeti "kratko i konačno" i da će iza sebe možda ostaviti samo nuklearni otpad.

"Ako neko bude želeo da zna šta smo mi uradili, to će se ogledati u nuklearnom otpadu", rekao je Gras.

Gras je rekao da to što predviđa Treći svetski rat nije pesimističan pogled na svet.

"Prosto izvlačim zaključke na osnovu iskustva i grešaka koje smo pravili, a koje se lako mogu proveriti u istorijskim zapisima. Jasno da imam sumnje u to da će se čovek popraviti i promeniti. Drugo bi bilo da čovek ume da izvuče pouke iz grešaka koje je pravio", rekao je Gras povlačeći paralelu sa novim sukobom Zapad - Rusija.

Nobelovac kaže da je "izgubiljena sposobnost da su razumeju greške načinjene posle 1989. godine".

"Nakon raspada SSSR, raspao se Varšavski pakt, ali je NATO nastavio da nesmetano funkcioniše. Nije bilo pokušaja da se stvori novi bezbednosni savez, koji bi uključio Rusiju i to su veliki promašaji", rekao je Gras.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras preminuo je u ponedeljak u 87. godini života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: