Nismo se raspali 5. oktobra, nećemo ni sada

Potpredsednik Vlade i lider Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić opovrgao je spekulacije o izlasku iz vladajuće koalicije i raspadu njegove stranke.

Info

Izvor: Ivica Daèiæ

Četvrtak, 09.10.2014.

14:30

Default images

U autorskom tekstu za novi broj nedeljnika NIN, Dačić je naveo da "nema nameru da ugrožava stabilnost vlade", već da se bavi sprovodjenjem spoljne politike zbog kojeg on i njegova stranka i jesu u toj vladi, u koaliciji sa Srpskom narpednom strankom.

"Daleko od toga da je sve idealno u Srbiji, pa i u odnosima dve stranke na vlasti, ali zar iko može i da pomisli da bih ja, u vreme kada su reforme najvažnije, i najteže teme u Srbiji... mogao da ugrozim preko potrebnu stabilnost i Vlade i Srbije", napisao je Dačić.

Dačcih je naveo da hoće da se bavi "onim što je i Aleksandru Vučiću, kao premijeru, i ovoj državi potrebnije – sprovodjenjem one spoljne politike koja zemlji treba da obezbedi poštovanje, razumevanje, pomoć i prijateljstvo svih koji mogu da utiču na put za koji smo se opredelili, put ka Evropskoj uniji".

"Uostalom, zbog toga i jesam u Vladi, i u koaliciji sa SNS-om. Zbog toga je i moja stranka, na svim svojim organima, prihvatila da bude deo ove Vlade i ove koalicije", dodao je Dačić.

Lider socijalsta je naglasio da zato ima pravo da zahteva od članova svoje stranke da "te odluke prate i svojim postupcima i svojim izjavama", kao što ima pravo da ih pozove na odgovornost, ako to ne rade, ističući da se SPS zbog toga neće raspasti.

"Nije se to dogodilo ni kada nismo bili na vlasti, posle 5. oktobra, pa neće ni sada. Umesto toga, mogli bi dušebrižnici, koji prognoziraju kraj Vlade, koalicije i SPS, upravo od nas (i od SNS), da nauče – kada izgubiš vlast, kada nikako na nju da dodješ, ili se vratiš, najpre probaj sebe da promeniš. Vladu, koja ti smeta, možeš da promeniš tek posle toga. Nikako pre", napisao je Dačić u NIN-u.

Dačić je naveo da više od dve godine, šta god Vlada Srbije uradi, "deo javnosti i opozicija" ponavljaju da Vladu treba promeniti, ali da se od izbora 2012. u opoziciji nije pojavio nikakav ozbiljniji plan od tog da SPS treba da izadje iz vlade.

"Tako su nastajale priče, najpre o velikoj, zatim maloj koaliciji... pa sve do ove, poslednje po kojoj će me, još pre nego što Srbija preuzme predsedavanje OEBS-om, na mestu ministra spoljnih poslova smeniti Borisa Tadića", napisao je Dačcih.

Dačić je naveo da ga "više mrzi i da demantuje" takve priče.

"Računam, ako neko stvarno ne razume da je SNS i SPS, Vučića i mene, spojila politika i ista razmišljanja o tome kuda, i na koji način, Srbija treba da ide; ako ne razume da je upravo ta politika, njeno različito shvatanje i različito bavljenje njome, ne samo udaljilo DS od SNS, nego i doprinelo raspadu jedne od najvećih političkih stranaka u Srbiji – elem, ako to nekome nije jasno, šta imam ja da mu objašnjavam", napisao je lider SPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: