Jedan video klip koji je zapalio svet

Fond B92, Saatchi&Saatchi, Direct Media PR i ipyro zajedno u najboljoj digitalnoj kampanji sa naših prostora: 6,5 miliona pregleda na YouTube-u, preko 7000 komentara, 21 nagrada za kampanju

Info

Izvor: Marija Gruloviæ

Subota, 22.02.2014.

14:30

Default images

Rekapitulirajući najbolje digitalne kampanje sa naših prostora u 2013. godini naićićemo na nekoliko „viralnih“ hitova, mnogo zanimljivih ideja i kampanja o kojima se pričalo. Neke su bile originalne, neke već viđene, neke zabavne, ali samo je jedna uspela da prevaziđe okvire naše zemlje, natera novinare i policiju da se uključe u istragu i zapali ceo svet za kratko vreme. Ovo je priča o klipu čija je poruka toliko snažna da nikoga nije ostavila ravnodušnim. Ovo je priča o moći interneta. Priča o empatiji ljudi. I priča o najboljoj i najuspešnijoj digitalnoj kampanji sa naših prostora. IKADA.

Klip Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini mog života pojavio se na YouTube-u, na anonimnom kanalu fero061982, polovinom marta 2013. godine prikazujući strašno „lice“ porodičnog nasilja. Svega nekoliko dana nakon objavljivanja, klip je pregledalo više od 3 miliona korisnika ove društvene mreže, anonimni kanal bombardovan je porukama podrške, debatama o tome da li je video lažan ili ne, kao i ponudama za pomoć. Domaći i strani novinari pokušali su da uđu u trag misterioznoj devojci iz klipa, a u istragu se uključila i policija. Nama je preostalo samo da posmatramo brojeve i požar koji se širi internetom. Šokantni klip, koji je trebalo da privuče pažnju javnosti u zemlji i regionu u „teaser“ fazi naše kampanje u borbi protiv porodičnog nasilja, uzburkao je strasti u čitavom svetu. Nekoliko nedelja nakon prvog klipa pustili smo zvanični klip u kome smo otkrili cilj kampanje.

Rezultati su bili neverovatni: 21 nagrada na prestižnim festivalima, preko 6 miliona pregleda video klipa, generisano PR objava u vrednosti od 28,859 Eur zemlji i 45.000.000 media impresija globalno. Što je najbitnije kampanja je rezultirala pažnjom od strane nadležnih organa, a UNDP se priključio Fondu B92 u daljim aktivnostima u borbi protiv porodičnog nasilja. U 2014. godini otvorće se još dve sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja u Vranju i Sremskoj Mitrovici.

Šta se zapravo dogodilo? Fond B92, poznat po kampanjama i akcijama koje se bave pitanjima od suštinske važnosti za čitavo društvo, poput Bitke za bebe, već duže vreme bavio se pitanjem porodičnog nasilja. Kreativni tim beogradske agencije Saatchi&Saatchi osmislio je video klip koji je trebalo da bude plasiran na You Tube platformi: video format po ugledu na popularne klipove na društvenim mrežama u kojima se korisnici fotografišu svakoga dana u okviru određenog vremenskog perioda. Saatchi je našem videu dao jeziv “twist”: lepa i nasmejana devojka sa početka klipa se zatim pojavljuje sa modricama i povredama na licu.

Početkom 2013. godine Direct Media PR dobija poziv da priključi kampanji. Kako je ovo prva kampanja Fonda koja je trebalo da počne na Internetu i društvenim mrežama priključuju se i social media i digital sektor agencija Direct Media PR i Direct Media. Naš zadatak je bio da anonimno distribuiramo klip domaćom internet zajednicom.

Cilj koji smo sebi postavili bio je 50,000 pregleda na YouTube-u. Da bismo dostigli ove cifre u kampanju smo uključili i saradnike iz agencije ipyro, Word of Mouth platforme koja okuplja mrežu „influensera“ na društvenim mrežama u našem regionu. Nije im rečeno o čemu se radi. Samo im je dat klip da ga prošire ukoliko žele. Niko nije ostao ravnodušan.

Više od četvrtine zajednice se odmah uključilo, a za manje od nedelju dana klip je videlo preko 3 miliona ljudi. Stizale su poruke podrške, saveti ljudi koji su i sami bili žrtve porodičnog nasilja iz celog sveta. Svi domaći i svetski mediji su pisali o klipu, između ostalih Huffington Post, Daily Mail itd. Dakle, dobar sadržaj (u našem slulčaju smeo i šokantan), jaka poruka i bitan “cause” (očigledno univerzalan problem), kao i aktivna internet zajednica koja će sadržaj vredan pažnje učiniti vidljivim na društvenim mrežama dali su fenomenalne rezultate.

Ova kampanja je dokaz koliko je internet moćno sredstvo za širenje poruke, kao i da je internet zajednica spremna da podrži suštinski bitne akcije.

Nagrade koje je kampanja osvojila na svetskim festivalima u različitim kategorijama:
Prague International Advertising Festival Art of delivery / Media Engagement Bronze
Ad Stars Korea Public Service Announcement Grand Prix
Ad Stars Korea Public Relations Crystal
Golden Drum Digital / Social network & community Golden
Golden Drum Public Relations / Social responsibility Silver
Golden Drum Film / Social & charity Silver
Cresta TV / On-line film Bronze
Epica Public Interest Silver
Epica On-line film Bronze
Cannes Lions International Festival of Creativity Best use of social media Finalist
Cristal Film/Public Interest Campaign Emerald
Cristal Digital & Mobile/Viral Film category Sapphire
Adforum Top 5 lista najboljih svetskih reklama
AdForum Award Greatest hits 2013
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Grand Prix
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Integrisana kampanja Zlato
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Kampanja kreiranu za direktnu komunikaciju Zlato
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Društveno odgovorna PR kampanja Zlato
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Digitalna kampanja Zlato
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Digital communication elements Bronza
Udruženje ekonomskih propagandista Srbije Društveno odgovorne kampanje Bronza

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: