Okončana afera "Džak”: Nije bilo krađe glasova

Osnovno tužilaštvo u Pančevu odbacilo je krivičnu prijavu za krađu izbornog materijala u tom gradu, a povod za prijavu je bio pronađeni džak sa glasačkim listićima, koji su odamh posle izbora tadašnji čelnici SNS Tomislav Nikolič i Aleksandar Vučić pokazali pred Skupštinom Srbije, tvrdeći da je to dokaz da su izbori pokradeni.

Vuk Z. Cvijić, Blic
Podeli

Tužilaštvo je utvrdilo da jedan džak s izbornim materijalom sa biračkog mesta 57 u jednoj školi u Pančevu nije odnet u opštinsku izbornu komisiju, ali da nije bilo manipulacija sa glasovima, niti krađe materijala.

“Izborni materijal je nestao posle zatvaranja biračkih mesta, prebrojavanja glasova i izrade zapisnika o rezultatima izbora. Tako da nedonošenje džaka sa delom izbornog materijala nije uticalo na ishod izbora. Taj materijal bi inače bio uništen, jer nije bilo prigovora na tom biračkom mestu”, navodi izvor “Blica” blizak istrazi razloge zbog kojih je odbačena krivična prijava.

Džak sa delom izbornog materijala je ostavljen posle prvog izbornog kruga 6. maja, a tadašnji čelnici SNS optužili su Demokratsku stranku sa krađu glasova.

Oni su javnosti pokazali džak sa izbornim materijalom nekoliko dana kasnije. Sadašnji predsednik Srbije je tada izjavio da smatra da bi izbore trebalo “oboriti” i da DS zbog “organizovanja izborne krađe više ne bi trebalo da nastupi ni na jednim izborima”.

"Uhvatili smo ih u krađi glasačkih listića i dokazaćemo zašto nismo pobedili sa 15 odsto razlike, koliko je otprilike naša snaga", rekao je Tomislav Nikolić u Domu omladine u predizbornom razgovoru sa mladima.

Međutim, istragom je utvrđeno, kako “Blic” saznaje, da niko namerno nije sklonio džak sa delom glasačkih listića.

Policija nije identifikovala osobu koja je odnela džak sa glasačkim listićima koji je spremačica ostavila pored kontejnera. Taj džak su, kao što je poznato, preuzeli predstavnici Srpske napredne stranke i predali ga policiji koja je obavestila tužilaštvo.

Izbori verodostojni

Članove biračkog odbora nisu mogli ni da terete za krivično delo nesavestan rad u službi jer, kako objašnjava izvor “Blica”, potrebno je da postoji teža povreda prava drugog, na primer ponavljanje izbora, što se ovde nije desilo, jer su rezultati izbora verodostojni.

strana 1 od 6 idi na stranu