Radisavljević: Razbili smo organizovani kriminal

Specijalno tužilaštvo će istraživati navode iz pisma Aleksandra Vučića, kao i svaku informaciju te vrste

Info

Izvor: J. Spasiæ G. Rakoviæ

Četvrtak, 23.02.2012.

12:15

Default images

Organizovani kriminal je složeni „organizam“, koji se prilagođava novim situacijama. Uvek je išao paralelno s državnim razvojem ili krizama i u takvom ambijentu pronalazio je svoje mesto. Danas smo razbili organizovani kriminal. Ovu tvrdnju u intervjuu za Kurir izneo je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

• Zašto to tvrdite?

- Na osnovu broja uhapšenih i procesuiranih i međunarodne saradnje, ali bitna je i promena u našem sistemu: uspostavljanja Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Kako je pomoglo uspostavljanje Biroa?

- Sve obaveštajne službe, policija i tužilaštvo rade koordinisano zahvaljujući ovoj sistemskoj promeni. Podsetiću vas na nekoliko detalja iz prošlosti: Ko je sve bio na slobodi pre, recimo, deset godina i gde su ljudi koji su najviše povezivani sa organizovanim kriminalom? Gde su Drašković, Jocić, Legija, „zemunski klan“? U zatvoru. Podsetiću vas i da je upravo u to vreme postojao ozbiljan nesklad u postupanju između vojne i civilne obaveštajne službe, da su one funkcionisale po stranačkom principu, a ne profesionalnom. Danas toga nema i zato ima rezultata. Svi mudri političari shvataju da je za uspešno funkcionisanje sistema neophodno da se on zasniva na stručnost i profesionalizmu, jer ako stranke dovode „svoje profesionalce“, od tog posla nema ništa. Korak smo ispred organizovanog kriminala, a i na međunarodnom nivou veoma efikasno funkcionišemo. Hapšenje je završna aktivnost, koja umnogome zavisi od pravovremene razmene informacija i međusobnog poverenja među partnerima koji sarađuju.

Kada će taj posao biti završen?

- Posao koji radim traje jer je to dugoročna aktivnost. Ali živim za to da Srbija u svetu ne bude prepoznatljiva po kriminalu i ratnim zločinima, po Legiji, Luki Bojoviću, Darku Šariću ili Ratku Mladiću. Želim da nas prepoznaju po Novaku Đokoviću, Marini Abramović, piscima i umetnicima, ekonomskim uspesima, mladim matematičarima, a ne po lošim stvarima. Kada budemo živeli u takvom ambijentu, moći ćemo da kažemo da smo završili posao.

Da li ste dobili pismo Aleksandra Vučića i koje ime je u njemu navedeno?

- Da, pismo je stiglo u Tužilaštvo u ponedeljak 20. februara. Svako ko ima određene informacije koje se odnose na krivična dela iz naše nadležnosti je dobrodošao. I po ovom pismu postupamo kao i po svim drugim pismenima ovakve vrste. Nema razlike između Vučića i bilo kog građanina Srbije. Jedino, nadam se da su svi svesni da je ovo tužilaštvo profesionalna institucija koju ne treba zloupotrebljavati kao poligon za političke duele.

Očekujete li da će Darko Šarić uskoro biti uhapšen?

- Radimo sve da dođemo do njega. Sarađujemo sa mnogim značajnim međunarodnim institucijama i sa nekoliko država, te očekujem da će njegova rasturena narko-imperija biti potpuno pobeđena. Kao što čujete, više osoba koje su nekada pripadale njegovom klanu danas je na strani tužilaštva i govore o njihovim kriminalnim aktivnostima. I to je jasna poruka.

• Koliko je dosad postupaka pokrenuto protiv Šarića i njegovih saradnika?

- U više predmeta obuhvaćeno je ukupno 56 lica zbog šverca droge i pranja novca. Postupci se sad vode za krijumčarenje gotovo šest tona kokaina u toku 2008 i 2009. Takođe, imovina koju smo zasad privremeno zaplenili dovoljna je da se izgrade brojne škole, pomogne bolesnim ljudima i deci.

Ne želimo senzacije

Da li će u aferi „vakcina“ biti još osumnjičenih?

- Nikada ne najavljujem da li ću nekog uhapsiti. Kad je reč o tome, zakon je veoma jasan.

Pominjala su se razna imena u javnosti?

- Javnost traži senzacije i vruće priče, a ja kao tužilac ustanovljavam da li u nečijem delovanju ima ili nema dela iz oblasti organizovanog kriminala. U tome je razlika.

Uskoro sve o JSO

Hoće li politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića ikada biti otkrivena?

- Otišli smo korak dalje u predmetu „Pobuna“, nastavljamo rad i sve do čega dođemo svakako će biti deo ovog predmeta.

Da li je istražni postupak o pobuni JSO završen?

- Veoma smo blizu kraja istrage.

Biće još velikih akcija

• Najavili ste „otvaranje“ dva nova velika predmeta?

- Tako je, i mogu vam samo reći da sam izuzetno zadovoljan kako napredujemo u ovoj fazi postupka. Prvi put primenjujemo novi ZKP i prilagođavamo se tim zakonskim odredbama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: