Rezultati pravnog monitoringa srpske medijske scene u julu 2011.

Više od dve godine ANEM pravi Mesečne izveštaje o dešavanjima u medijskom sektoru u Srbiji, sa ekspertskom analizom i ocenom. Prenosimo kratak sadržaj izveštaja za jul 2011.

Info

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

12:27

Default images

U oblasti slobode izražavanja su analizirani slučajevi koji govore o lošem položaju medija i novinara, koji su i u ovom periodu bili izloženi političkim pritiscima (RTS), fizičkim napadima (snimatelji Tanjuga), pretnjama (novinar Kurira), ali i posebnom vidu uticaja na njihov rad, kroz hakerske napade na medijske sajtove (Regionalna RTV Novi Pazar i City radio iz Niša). Izveštaj sadrži i ekspertsko mišljenje zbog čega ovi slučajevi predstavljaju povredu slobode izražavanja i kakve su ili mogu biti njihove posledice po medije i medijske profesionalce. Iz analize sudskih postupaka, može se uočiti s kakvim problemima se novinari u Srbiji suočavaju usled neprimereno dugog trajanja sudskih postupaka koji se protiv njih vode (novinar M. Vasović), kako sudovi tretiraju ugrožavanje sigurnosti novinara (novinarka B. Stanković) i kako se takve sudske odluke odražavaju na rad i život novinara. Analiziran je i pozitivan slučaj ukidanja jedne presude (urednik „Čačanskih novina“), koja se odnosi na pravo političara na zaštitu od kritičkih tekstova.

U oblasti implementacije zakona, baveći se primenom Zakona o radiodifuziji i Zakona o elektronskim komunikacijama, autori analiziraju problem diskriminatorskog odnosa kablovskih operatora prema domaćim emiterima i mogućim načinom rešavanja tog problema, a bave se i analizom Predloga pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama, ukazujući na njegove ozbiljne nedostatke i moguće ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i prava na zaštitu novinarskih izvora. U oblasti donošenja novih zakona, autori analiziraju najavljenu dekriminalizaciju klevete i uvrede izmenama Krivičnog zakonika, ističući šta je još potrebno da bi ove izmene imale pravi pozitivan efekat na položaj novinara i medija.

Baveći se monitoringom rada nadležnih organa, autori posebno analiziraju proces donošenja Medijske strategije kroz odnos Ministarstva kulture, informacija i informacionog društva prema Nacrtu strategije i prema medijskom sektoru; bave se i odlukama RRA: jednom, o obustavljanju postupka za oduzimanje dozvole (TV Prva) i epilogom druge - o pokretanju prekršajnog postupka protiv emitera (TV Pink); kao i debatom OFPSa i Unije poslodavaca Srbije povodom različitog tumačenja zakonskih odredbi o tome da li i kada postoji osnov za neplaćanje naknade kolektivnim organizacijama.

Digitalizacija i privatizacija – autori analiziraju najavljene promene u sprovođenju postupka digitalizacije, kao i nepromenjeno stanje u oblasti privatizacije medija.

Zaključak izveštaja sadrži ocenu monitoring tima o medijskoj situaciji u Srbiji u julu 2011.

Sve o medijskoj situaciji u Srbiji u rubrici Monitoring medijske scene na web sajtu ANEMa!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: