Kupljeno vreme za duple funkcionere

Funkcioneri koji zazimaju dve pa čak i više funkcija, a ima ih oko 1.300. U Srbiji izgleda da mogu biti mirni na svojim položajima do sledećih izbora.

Info

Izvor: Bojan Bilbija

Ponedeljak, 29.08.2011.

10:57

Default images

Ustavni sud Srbije odluku donetu 7. jula da funkcioneri nemaju pravo na više funkcija još nije objavio u Službenom glasniku čime je onemogućio Agenciju za borbu protiv korupcije da po zakonu pokrene odgovarajuće postupke.Član odbora Agencije za borbu protiv korupcije dr Čedomir Čupić je najavio da će da ukoliko USS ne objavi odluku Službenom glasniku do 1. septembra, pokrenuti inicijativu za smenu predsednika Ustavnog suda Dragiše Slijepčevića.

Kao odgovor na pitanje zašto se se kasni sa objavljivanjem odluke u USS su nam kratko rekli da je sud na letnjoj pauzi i da je „u toku procedura izrade konačnog teksta odluke u skladu sa poslovnikom o radu Ustavnog suda“.

Zlatko Minić, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije kritikuje činjenicu da odluka USS-a još nije objavljena.

- Agencija mora da čeka da se odluka objavi, da bi mogla da postupa i primeni proceduru propisanu zaknom. Na to je obavezuju procedure i rokovi Zakona o agenciji za brorbu protiv korupcije i Zakona o opštem upravnom postupku. To znači da će biti potreban dodatni period da se dođe do drugostepenih odluka u slučajevima funckionera koji ne budu hteli odmah da podnesu ostavke kada odluka bude objavljena.

Sve to kod Minića izaziva sumnju da se kupuje dodatno vreme i da se ono tempira, kako bi pojedini funkcioneri mogli da zadrže svoje funkcije gotovo do kraja mandata.

- Redovno pratim Službeni glasnik, i vidim da se odluke ne objavljuju hronološki kao što su donete. Najpre mi je bilo neshvatljivo što se toliko dugo čekalo da USS donese odluku, a sada mi već sve ovo deluje kao farsa, dok čekamo da se odluka objavi. Sve to zajedno izgleda kao poigravanje sa institucijama, sa sistemom. Dok svi tvrde da su odlučni da se bore protiv korupcije, pri čemu su preventivni mehanizmi koje koristi Agencije jedno od važnih oružja, sa druge strane imali smo celu ovu epizodu od aprila 2010 do danas, u kojoj su mnogi pokazali da ili ne razumeju šta je borba protiv korupcije, ili da im nije stalo.

Profesor Stevan Lilić, predsednik udruženja Pravnici za demokratiju kaže da još od 17. veka u Engleskoj državne odluke morale su da budu objavljene i da na osnovu toga obavezuju.

- I naš Ustav predviđa to isto. Zato je neobično da se odluka o jednom veoma spornom pravnom pitanju koju je doneo najviši organ ustavne vlasti, još uvek ne objavljuje. Takozvani razuman rok, zapravo je odmah! A to su i standardi Evropskog suda za ljudska prava. Pogotovo danas, u eri elektronske komunikacije. Sigurno da u pozadini ovog slučaja stoje neki motivi i interesi koje treba istražiti i sankcionisati.

Sa Lilićem se slaže i Minić, koji takođe zahteva brzo objašnjenje.

- Uskoro će se navršiti godinu dana od kada je Agencija podnela predlog za ocenu ustavnosti, a nije reč o bilo kakvoj složenoj materiji, za koju je bilo potrebno organizovati javnu raspravu, već o jednoj evidentno neustavnoj odredbi. Očekivao sam da će USS postupiti brzo i ažurno i da neće bilo kojim potezima narušiti svoj ugled i nezavisnost. A ovo što se dešava zahteva, u najmanju ruku, objašnjenje.

Da li će neko podneti ostavku sam, ili će ući u postupak, iako je svestan da krši zakon, jeste pitanje individualne političke i moralne odgovornosti, dodaje Zlatko Minić.

- Čini se da su neki funckioneri shvatili da je za njih i i njihov ugled, i za ugled njihoih funkcija bolje da odmah to učine, dok drugi tvrdoglavo najavljuju da će se boriti dok ne iscrpe sve pravne mogućnosti. Trebalo bi odmah objaviti odluku Ustavnog suda. Ali, neko iz USS-a morao bi da objasni zašto se čekalo toliko da se donese odluka, i zašto se sada čeka da ona bude objavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: