Rekao sam mu da je debeo, ali ga nisam tukao

Bivši predsednik JUL-a u pismu Pressu priznao da je vređao dečaka Filipa, koji mu je uznemirio pse, ali demantuje da ga je udarao.

Milan Dudvarski
Podeli

Nekadašnji predsednik JUL-a Ljubiša Ristić priznao je da je vređao dečaka Filipa M., koji mu je uznemiravao pse u ponedeljak na Čukaričkoj padini, ali je demantovao da ga je šamarao i da mu je slomio naočare, kako je tvrdila njegova majka.

Ristić je u pismu upućenom našoj redakciji izneo svoju verziju događaja, prema kojoj je dečaku koji je udarao po krovu njegovog automobila rekao „Beži, debeli, nemoj da dražiš pse... radi to kod svojih roditelja", a zatim se mirno odvezao.

Razumem roditelje

Ristiću preti kazna zatvora do pet godina ukoliko se dokaže da je zaista išamarao desetogodišnjeg Filipa. On bi mogao da bude optužen za krivično delo nasilničkog ponašanja, ali mogao bi i da bude prekršajno kažnjen.

Prema rečima advokata Nebojše Perovića, ukoliko su tačni navodi Filipove majke, onda se tu radi o nasilničkom ponašanju.

- Kazna za to krivično delo je od šest meseci do pet godina zatvora. Takođe, tu bi moglo i da se radi o prekršaju. Sve to bi trebalo da se radi po službenoj dužnosti - rekao je Perović, i dodao da u zakonu ne postoji otežavajuća okolnost za nasilnika ukoliko istuče dete.

Advokat Perović kaže da su svedoci, koji su odbili da daju izjavu jer „nisu hteli da se petljaju sa političarima", u obavezi da se odazovu ukoliko ih istražni sudija pozove.

- Ostavio sam pre dva dana svoj automobil sa dva mala psića u njemu na parkingu, sa malo otvorenim prozorima da imaju vazduha. Posle nekoliko minuta vratio sam se iz obližnje knjižare i zatekao sledeći prizor: grupa dece stajala je nekoliko metara od auta, psi su izbezumljeno lajali, a jedan krupniji dečak je ležao na prozorima i obema rukama udarao po krovu i staklima na automobilu nadvikujući se sa psima - piše reditelj.

On dalje navodi da je brzo prišao i stavio ruku na rame dečaku kako bi ga odvojio od auta.

- Rekao sam: „Beži, debeli, nemoj da ih dražiš... radi to kod svojih roditelja..." On se trgao, odskočio i spale su mu naočare. Rekao je : „Slomili ste mi naočare." Ja sam mu ulazeći u auto odgovorio: „Nisu ti slomljene naočare." Umirio sam razdražene životinje i odvezao se do samoposluge pedesetak metara dalje. To je sve što se dogodilo i sve što je izgovoreno - naveo je Ristić.

On je objasnio da razume uzbuđenje roditelja koji su pomislili da se nešto neprijatno dogodilo njihovom detetu i da ih uverava da mu je zbog toga žao, iako se zapravo ništa nije dogodilo.

- Deca u tom uzrastu ponekad vole da „ukrase" stvarnost kada treba da objasne neko svoje ponašanje ili da pribave sebi pažnju i nežnost, tako potrebnu danas kada nam svima nedostaje. I ljudima, i deci, i napuštenim psima - piše on.

Ristić navodi da mu je žao što je Press, koji često čita, posebno hrabre komentare o Kosovu, smatrao za shodno da ga uvrsti među ličnosti sa estrade čije nepodopštine golicaju radoznalost publike tabloida ili među političare koje treba izblamirati pred predstojeće izbore.

Ne idem na izbore

- Niti sam sa estrade, niti sam zanimljiv, niti ugrožavam bilo čije planove za izbore kada i ako do njih dođe - zaključio je reditelj.

Podsetimo, prema izjavi S. M., majke maloletnog Filipa, bivši predsednik Jugoslovenske levice Ljubiša Ristić u ponedeljak je išamarao njenog sina u ulici Stevana Đurđevića Trošarinca na Čukaričkoj padini. Dečakova majka kaže da je pozorišni reditelj istukao dečaka jer mu je, navodno, uznemiravao pse koji su bili u njegovom automobilu. Šokirana Ristićevom brutalnošću, dečakova majka S. M. navodi da je mališan imao vidljive otiske prstiju po obrazima i da su mu naočare bile oštećene na više mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu