Danas bih pucao u ubice

Kada bih mogao da vratim vreme unazad, danas bih pucao u uniformisane vojnike, koji su u Dvoru na Uni avgusta 1995, posle operacije Oluja, ubili devetoro srpskih civila. Svakako bih pomogao žrtvama, kaže ekskluzivno za Danas Jan Velendorf, nekadašnji pripadnik danskog bataljona UN, koji je prisustvovao likvidaciji hendikepiranih srpskih civila avgusta 1995.

Roknić Aleksandar
Podeli

Mediji su objavili da ste od komandanta Jorgena Kolda tražili dozvolu da pucate, ali da ste od njega dobili odgovor da ne radite ništa već da isključivo posmatrate. Da li je to tačno?

- Jeste, to je tako bilo. Od nas je traženo da sačekamo i da se ne mešamo. Ujedinjene nacije ne pucaju u sukobima. Mi smo bili pripadnici mirovnih trupa.

Da li osećate krivicu zbog onoga što se dogodilo?

- Krivicu? Ne. Samo sam tužan zbog svega što se dogodilo.

Kakvu reakciju javnosti očekujete posle obelodanjivanja ovog slučaja?

- Ne očekujem ništa, kao ni 1995.

I srpsko i hrvatsko tužilaštvo su otvorili istragu o ovom ratnom zločinu. Da li ste spremni da svedočite pred sudom o ovom događaju?

- Apsolutno. Spreman sam da svedočim. Odazvaću se svakom pozivu pravosudnih organa.

Zašto ste ćutali sve ove godine? Šta se promenilo pa ste odlučili da progovorite o zločinu?

- Nisam ja otvorio ovu priču. To su uradile danske novine. Ja sam ove događaje već skoro potpuno zaboravio.

Da li ste u vašoj jedinici odlučili da ćutite o ovom zločinu?

- Nikako. Danski kontingent UN nije bio umešan u zločin.

Da li vas je bilo ko iz danske vlade ili ministarstva odbrane kontaktirao u vezi sa ovom pričom?

- Ne. Nije bilo nikakvih kontakata.

U to vreme, 1995. godine, da li ste dali bilo kakve informacije danskoj vladi i svojim pretpostavljenima o ovom ratnom zločinu nad civilima?

- Postojala je kompletna istraga o ovom slučaju u Danskoj. Moji pretpostavljeni su bili obavešteni o ovom događaju. Pisali smo izveštaje o tome šta se dogodilo, ali ne znam šta je bilo posle s tim.

To znači da je utvrđivana odgovornost za ovaj zločin?

- Jeste, postojala je potpuna istraga 1995. i ništa posle toga. Ispitivala su me dvojica istražitelja UN. Oni su razgovarali i sa još nekim mojim drugovima, ali ne znam šta je bilo posle. Niko mi nikada nije ništa rekao.

Info

Pokolj u zatvoru Dubrava

Neko se krajem maja 1999. setio da vazdušne napade NATO-a iskoristi kao pokriće za pokolj zatvorenika u zatvoru Dubrava, kod Istoka, Kosovo. Taj slučaj bio je zamazan i zaturen u opštoj gužvi i režimskoj propagandi, sve dok se nije neočekivano i iz banalnih razloga pojavio pre nekoliko godina pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine. Pretkrivične radnje su u toku, a pravda je spora, mada dostižna

Pregled stampe petak 29.04. 22:45 Komentara: 3

Vlada odustala od rušenja crkve na Sv. Stefanu

Ocijenivši odustajanje Vlade od sopstvene odluke da sruši novoizgrađen dio crkve na Svetom Stefanu kao ugrožavanje ustavne pozicije Vlade, ministri manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, su napustili sjednicu Vlade u četvrtak, prije izjašnjavanja o tom pitanju.

Pregled stampe četvrtak 28.04. 22:16 Komentara: 0

Sindikati poručuju da neće podržati mitinge koalicije okupljene oko SNS

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, kako su Danasu nezvanično rekli njeni lideri, nije u potpunosti odustala od borbe za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u decembru, ali će njihove pristalice morati da sačekaju na nove proteste, ako ih uopšte i bude.

Naime, konačna odluka o narednim potezima naprednjaka biće doneta na sednici predsedništva koalicije, koja će biti održana sutra ili u petak, saznaje Danas.

Pregled stampe sreda 27.04. 10:19 Komentara: 1
strana 1 od 29 idi na stranu