Vlasti Siska potvrdile indicije o zločinu nad Srbima u Dvoru

U Državnom odvjetništvu u Sisku ističu da postoje indicije, ali ne još i čvrsti dokazi o mogućim počiniteljima zločina u Dvoru nad devetero nemoćnih srpskih civila i dvoje ljudi u njihovoj pratnji.

Ankica Barbir-Mladinović
Podeli

O tom stravičnom događaju proteklih je dana, nakon 16 godina, progovorio danski vojnik i priznao da su snage UN-a viđele okrutna ubojstva i smaknuća psihički i fizički bolesnih ljudi, ali nisu ništa poduzeli da ga spriječe.

Kako je moguće da se, kod živih svjedoka, tako stravičan zločin toliko dugo zataškavao i da o njemu malo znaju ili ne žele govoriti, čak ni stanovnici samog Dvora.

'Pitajte Dance', kratko, nevoljko i suzdržano odgovarali su nam građani Dvora na upit o stravičnom zločinu nakon Oluje, 8.kolovoza 1995. u tamošnjoj Osnovnoj školi, gđe su zločinci u maskirnim uniformama, granatama i rafalima, pobili devetero mentalno i fizički bolesnih srpskih civila, mnoge u invalidskim kolicima:

"Ne želim ništa reći ništa."

"Ja znam ono što sam vidio na televiziji, iako sam domaći i tu živim, al stvarno ne znam."

"Ja znam da ja nisam, a tko je radio i što je radio nek plaća svak za svoj račun."

"U Oluji, prije Oluje i poslije Oluje na ovom je području toliko zločina učinjeno, al' svi su stavljeni pod tepih. Međutim, kosturi kad-tad iziđu van."

"Priča se da je to napravila hrvatska vojska...da."

"Ma Srbi su to napravili, Arkanovci, kad su se povlačili."

"To je košmar bio, i tko zna tko je to napravio, al' bili su tu 'mirovnjaci' i oni sve znaju, prema tome, pitajte njih!"

"Mislim da su ključ –Danci! Oni su to viđeli, oni su profesionalni vojnici i jako dobro znaju tko je ubijao, da li su to bili Hrvati ili Srbi. Dolje, kraj škole, su imali svoj kamp, jako dobro znaju tko je u tom trenutku kontrolirao Dvor i pripadnici kojih jedinica su to izvršili, jednoglasni su građani Dvora."

Istraga Beograda i Zagreba

Tužiteljstva Hrvatske i Srbije pokrenula su istragu. Stipe Vrdoljak iz Županijskog državnog odvjetništva u Sisku u srijedu uvečer u izjavi Hrvatskoj televiziji je kazao:

"Postoje određene indicije, ali mi o počiniteljima ne želimo pretpostavljati niti nagađati dok to ne bude definitivno utvrđeno“, kazao je Vrdoljak

U istom Dnevniku umirovljeni general Petar Stipetić koji je zapovijedao operacijom Oluja u sektrou Sjever kaže da tih dana za taj zločin nije uopće čuo i čudi ga što su danski vojnici, ako su ga viđeli, 16 godina šutjeli.

"Trebali su to napraviti odmah, a ne čekati, a sada ta priča, po meni, pomalo iznenađuje i izgleda da je ona 'montirana' u sklopu svih ovih događanja oko presuda mojim kolegama u Haagu i to me kao čovjeka ljuti, zašto se s tim čekalo?!“, pita Stipetić.

U izjavi za Radio Slobodna Europa predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak ističe da su sva ta nagađanja i prepucavanja o tome jesu li zločin počinili Hrvati ili Srbi u ovom slučaju suvišna jer, kaže Čičak, postoje svjedoci (UN-ove snage) i sasvim sigurno, saznanje o zločincima:

„Za sada ne mogu ništa reći o tome tko je to napravio, ali me interesira kako je moguće da hrvatske vlasti i hrvatska policije nije napravila uviđaj, kada je došla u Dvor i našla te leševe tamo. Ako jest, onda neka kažu koja su njihova saznanja. Drugo, UNPROFOR je morao napraviti uviđaj o tom zločinu, i treće, takve su uviđaje radili zajedno, UNPROFOR i Hrvatska policija, prema tome, oni znaju tko je to učinio!“, kaže predsjednik HHO-a.

Načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina, iz Samostalne demokratske srpske stranke koja zajedno s HDZ-om obnaša vlast u Dvoru, u kojem danas živi oko 65 posto Srba i 35 posto Hrvata.

"Ja ne mogu reći tko je zločinac, niti što se priča po Dvoru, svatko ima svoju verziju, ovisno iz kojeg dijela stanovništva priča dolazi. Ali, ono što mogu reći, kao načelnik općine Dvor, jest da Hrvatska vojska ima precizne podatke, da Hrvatski helsinški odbor ima isto precizne podatke, čujemo i da se Veritas oglasio i on ima podatke, ali oni koji sigurno imaju precizne podatke su - danski vojnici! Oni su u Dvoru bili od 1992. i oni imaju precizne podatke i znaju kad je tko ušao u Dvor i kad je izišao, jer su bili smješteni svega 50 metara od ulaznih vrata škole. I, nemoguće je, zaključuje Arbutina, da se nije viđelo ili da se nije moglo viđeti tko je to učinio i čijoj vojsci pripada“, navodi Nikola Arbutina.

Zanimljivo je da mnogi Dvorčani ili Dvorljani, kako se već tko naziva, tvrde da o zločinu sve ove godine nisu ništa čuli. Jedan od njih je i pravnik Petar Samardžija iz Uprave grada Hrvatska Kostajnica, a prije toga, godinama je radio u uredu Srpskog demokratskog foruma u Dvoru.

"Nevjerojatno, ali to je tako. U uredu SDF-a u Dvoru proveo sam šest godina, na stotine, možda i tisuću stranaka s područja Dvora je prošlo tim uredom, ali nitko nijednog trenutka nije to pomenuo! Tako da sam ovih dana, kad sam za to, čuo, bio stvarno iznenađen“, kaže Samardžija.

"Zna se da su te hendikepirane osobe dovezene iz Petrinje i smještene u Osnovnu školu u Dvoru. Tko je bio za njih zadužen i tko je trebao o njima voditi brigu, ja ne znam. Mi ovđe imamo masovnu grobnicu koja je prije dvije godine,(2009.) ekshumirana, uzeti su uzorci i, po nekim pričama, te su osobe zakopane na pravoslavnom groblju u Dvoru“, zaključuje načelnik Dvora Arbutina:.

Prenosimo uz dozvolu "Slobodne Evrope".

Info

Pokolj u zatvoru Dubrava

Neko se krajem maja 1999. setio da vazdušne napade NATO-a iskoristi kao pokriće za pokolj zatvorenika u zatvoru Dubrava, kod Istoka, Kosovo. Taj slučaj bio je zamazan i zaturen u opštoj gužvi i režimskoj propagandi, sve dok se nije neočekivano i iz banalnih razloga pojavio pre nekoliko godina pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine. Pretkrivične radnje su u toku, a pravda je spora, mada dostižna

Pregled stampe petak 29.04. 22:45 Komentara: 3

Danas bih pucao u ubice

Kada bih mogao da vratim vreme unazad, danas bih pucao u uniformisane vojnike, koji su u Dvoru na Uni avgusta 1995, posle operacije Oluja, ubili devetoro srpskih civila. Svakako bih pomogao žrtvama, kaže ekskluzivno za Danas Jan Velendorf, nekadašnji pripadnik danskog bataljona UN, koji je prisustvovao likvidaciji hendikepiranih srpskih civila avgusta 1995.

Pregled stampe petak 29.04. 08:57 Komentara: 10

Vlada odustala od rušenja crkve na Sv. Stefanu

Ocijenivši odustajanje Vlade od sopstvene odluke da sruši novoizgrađen dio crkve na Svetom Stefanu kao ugrožavanje ustavne pozicije Vlade, ministri manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, su napustili sjednicu Vlade u četvrtak, prije izjašnjavanja o tom pitanju.

Pregled stampe četvrtak 28.04. 22:16 Komentara: 0

Sindikati poručuju da neće podržati mitinge koalicije okupljene oko SNS

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, kako su Danasu nezvanično rekli njeni lideri, nije u potpunosti odustala od borbe za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u decembru, ali će njihove pristalice morati da sačekaju na nove proteste, ako ih uopšte i bude.

Naime, konačna odluka o narednim potezima naprednjaka biće doneta na sednici predsedništva koalicije, koja će biti održana sutra ili u petak, saznaje Danas.

Pregled stampe sreda 27.04. 10:19 Komentara: 1
strana 1 od 29 idi na stranu