Ko je iz SPC trebalo da izvede Nikolića iz bolnice

Patrijarh Irinej nezadovoljan načinom na koji je Crkva uvučena u štrajk lidera Srpske napredne stranke.

J. Čalija
Podeli

Patrijarh Irinej nezadovoljan je načinom na koji je Crkva učestvovala u događajima oko štrajka glađu i žeđu Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke, nezvanično saznaje "Politika".

Pojedini sagovornici bliski crkvenim krugovima tvrde da je, navodno, postojala ideja da neko od crkvenih velikodostojnika izvede Nikolića iz bolnice, da je u tom smislu pominjan čak i sam poglavar SPC i vladika bački Irinej, ali da je patrijarh to oštro odbio.

Prema istim saznanjima, koje juče nije bilo moguće potvrditi, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je na Veliku subotu posetio u bolnici lidera naprednjaka, poslao je pismo članu Svetog arhijerejskog Sinoda, vladiki Irineju bačkom u kojem je predložio da „crkvena vlada”, čiji je član i mitropolit, objavi saopštenje u kojem bi pozvala na pomirenje i dogovor među političkim strankama.

"To pismo sadržavalo je i poziv da se postigne dogovor oko raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora i imalo je i politički karakter. Mitropolit je bez dogovora sa patrijarhom posetio Nikolića u bolnici. Cela ta stvar izazvala je nezadovoljstvo patrijarha Irineja koji je i na prijemu na Vaskrs bio prilično hladan prema Nikoliću", kaže jedan od sagovornika koji nije želeo da bude imenovan i dodaje da je do ovog susreta u Patrijaršiji došlo na inicijativu naprednjaka.

Ovakve navode, međutim, opovrgava član Pravnog saveta Srpske napredne stranke, advokat Vladimir Božović koji je prisustvovao vaskršnjem prijemu u Patrijaršiji. U razgovoru za "Politiku" tvrdi da na tom sastanku nije bilo ni reči o politici.

"Ja sam bio kod patrijarha pre toga, bio sam i na Veliki petak kada je kod Njegove svetosti bio i savetnik Vuka Jeremića, Damjan Krnjević-Mišković koji je bio vrlo neprijatan u razgovoru pred Njegovom svetošću, ali ja na njegovu drskost i bahatost nisam odgovorio zbog Velikog petka i Njegove svetosti. Patrijarh mi je rekao da prenesem Nikoliću da ga očekuje u nedelju na liturgiji, ako može da se pričesti, i da očekuje da će Nikolić sa porodicom da provede Vaskrs. Tomislav je došao na liturgiju, ali zbog iscrpljenosti nije mogao da izdrži celu, u jednom, trenutku mu je čak i pozlilo i morao je da sedne. Jedan od đakona iz patrijarhove pratnje rekao nam je da nas patrijarh očekuje na prijemu na koji smo otišli Tomislav, njegova supruga Danica i ja. Tamo su bili i ministri Ivica Dačić i Srđan Srećković, kao i starešine najvećih beogradskih crkava", ispričao je Božović.

Na samom prijemu, uglavnom je, kao domaćin, govorio patrijarh, koji je, kako opisuje naš sagovornik, zvanicama podelio uskršnja jaja sa kojima su se kucali i čestitali Vaskrs, a time se, otprilike, i završio prijem u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

"Patrijarh se pozdravio sa nama rekavši da mora da putuje u Niš ali je, pre nego što je otišao, razgovarao sa Nikolićem nasamo. Taj razgovor trajao je kratko, ali šta je bila njegova tema ne znam. Pretpostavljam da su razgovarali o situaciji u zemlji i Nikolićevom štrajku" kaže Božović.

Božović: Amfilohije kao član Sinoda imao pravo da poseti Nikolića

Sa navodnim pismom mitropolita Amfilohija kao i nezvaničnim informacijama da je bilo predloga da Nikolića iz bolnice izvede patrijarh, Božović kaže da nije upoznat i da je jedino pismo za koje on zna ono koje je patrijarh uputio Tomislavu Nikoliću i saopštenje koje je mitropolit Amfilohije uputio medijima.

Što se tiče posete mitropolita Amfilohija, Božović, koji je, inače, i pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, navodi da je mitropolit kao član Sinoda imao na to pravo i da je želeo da ponovi patrijarhovu poruku da Nikolić prekine štrajk i provede veliki hrišćanski praznik sa svojom porodicom.

"Sigurno znam da su se patrijarh i mitropolit u subotu ovim povodom čuli. Kao vernik, advokat mitropolije i član stranke smatram da je Crkva ovim činom uticala na stabilizaciju političkih tenzija u zemlji ni na koji način ne prekoračivši granice svoje misije" ističe Božović.

Info

Pokolj u zatvoru Dubrava

Neko se krajem maja 1999. setio da vazdušne napade NATO-a iskoristi kao pokriće za pokolj zatvorenika u zatvoru Dubrava, kod Istoka, Kosovo. Taj slučaj bio je zamazan i zaturen u opštoj gužvi i režimskoj propagandi, sve dok se nije neočekivano i iz banalnih razloga pojavio pre nekoliko godina pred Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine. Pretkrivične radnje su u toku, a pravda je spora, mada dostižna

Pregled stampe petak 29.04. 22:45 Komentara: 3

Danas bih pucao u ubice

Kada bih mogao da vratim vreme unazad, danas bih pucao u uniformisane vojnike, koji su u Dvoru na Uni avgusta 1995, posle operacije Oluja, ubili devetoro srpskih civila. Svakako bih pomogao žrtvama, kaže ekskluzivno za Danas Jan Velendorf, nekadašnji pripadnik danskog bataljona UN, koji je prisustvovao likvidaciji hendikepiranih srpskih civila avgusta 1995.

Pregled stampe petak 29.04. 08:57 Komentara: 10

Vlada odustala od rušenja crkve na Sv. Stefanu

Ocijenivši odustajanje Vlade od sopstvene odluke da sruši novoizgrađen dio crkve na Svetom Stefanu kao ugrožavanje ustavne pozicije Vlade, ministri manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, su napustili sjednicu Vlade u četvrtak, prije izjašnjavanja o tom pitanju.

Pregled stampe četvrtak 28.04. 22:16 Komentara: 0

Sindikati poručuju da neće podržati mitinge koalicije okupljene oko SNS

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, kako su Danasu nezvanično rekli njeni lideri, nije u potpunosti odustala od borbe za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u decembru, ali će njihove pristalice morati da sačekaju na nove proteste, ako ih uopšte i bude.

Naime, konačna odluka o narednim potezima naprednjaka biće doneta na sednici predsedništva koalicije, koja će biti održana sutra ili u petak, saznaje Danas.

Pregled stampe sreda 27.04. 10:19 Komentara: 1
strana 1 od 29 idi na stranu