BiH o samitu: Razgovori među susjedima se moraju nastaviti

Razgovori među liderima susjednih država značajni su za normalizaciju odnosa na Balkanu, ocjenjuje, u prvim reakcijama nakon sastanka u Karađorđevu, većina političara u Bosni i Hercegovini. Što se tiče posredovanja Turske u razgovorima između zvaničnika Srbije i BiH, mišljenja su podijeljena.

Info

Izvor: Marija Arnautoviæ

Utorak, 26.04.2011.

22:34

Default images

Dok u jednom dijelu države smatraju da Turska može biti značajan i jak faktor u normalizaciji odnosa u regionu, u drugom nisu sretni sa odabirom posrednika u ovim razgovarima.

Prema onomo što su poručili lideri tri države iz Karađorđeva, može se očekivati normalizacija odnosa u regionu, ali i nemiješanje u unutrašnje stvari drugih država. To je za većinu političara u BiH veoma značajna poruka sa sastanka održanog u utorak. Skoro svi su složni u ocjeni da se razgovori među susjedima moraju nastaviti.

Selim Bešlagić, iz Socijaldemokratske partije BiH, kao najznačajniju poruku odaslanu iz Karađorđeva vidi onu o nemiješanju u unutrašnjopolitička pitanja drugih država.
Beriz Belkiæ (foto:Midhat Poturoviæ, RFE)
Dodaje, međutim, da nije dovoljno samo razgovarati, već bi neke dogovore trebalo i potpisati.

„Ukoliko se takav dogovor postigne i ukoliko se takav dogovor potpiše, mislim da bi to bilo veoma, veoma značajan sastanak. Ukoliko to bude samo na verbalnom nivou, deklarativno izjašnjavanje, onda je to jedan od običnih sastanaka“, kazao je Bešlagić.

I Beriz Belkić, iz Stranke za BiH, vjeruje da dogovor o nemiješanju u unutrašnje stvari susjednih država mora biti polazni osnov za sve druge razgovore:

„Republika Srbija definitivno mora prihvatiti i shvatiti da je BiH međunarodno priznata i suverena zemlja. I iz tih pretpostavki kada se krene u razgovore i kada se drži međunarodnih standarda, dakle jedne uobičajene prakse u međunarodnim odnosima, mislim da će onda stvari biti potpuno drugačije i možemo se okrenuti obostrano korisnim stvarima - jer definitivno nama su susjedi najpreči. Ali iskreni i korektni susjedi“, poručio je Belkić.

Dobri odnosi BiH i Srbije dobrodošli

Dok u Stranci za BiH smatraju da Republika Turska može biti značajan faktor u normalizaciji odnosa u region, za lidera Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića ostaje nejasna uloga te države u razgovorima među zemljama u regiji.

Ivanić kaže da je takođe nejasno i insistiranje Srbije na sve jačem uključivanju Turske u balkanska politička zbivanja.

„Ukoliko bi Turska u svom praktičnom đelovanju unutar Savjeta za implementaciju mira zadržala jednu neutralnu poziciju, a ne bila, kao što je to slučaj do sada bio, previše jednostrana, previše angažovana na strani Bošnjaka, moglo bi to biti korisno. Ovako vjerovatno će ovaj sastanak izazvati jako puno kontraverzi, kako zbog mjesta gđe je održan, to će se svakako najviše govoriti u Federaciji, a i zbog uloge Turske - o tome će se mnogo više govoriti u RS“, smatra Ivanić.

Drago Kalabić, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, smatra da su sve inicijative za sređivanje odnosa, naročito među BiH i Srbijom, dobrodošle. Sastanak u Karađorđevu je dio takvih inicijativa, kaže on uz ocjenu da nisu svi političari još uvijek spremni da rade na boljim odnosima među susjedima.

„Poslije nekog zastoja ti razgovori se nastavljaju: Mislim da su sigurno dobri odnosi između Srbije i BiH budućnost ovoga prostora - i svi oni koji rade suprotno tome i svi oni koji na neki način vrate u prošlost ili da izmiruju neke nedovršene, ratne račune ili slično, da nisu dobordošli i da neće izdržati probu vremena“, ocjenjuje Kalabić.

Iako smatra da su svi razgovori koji doprinose unapređenju bilateralne i regionalne saradnje dobrodošli, sastanak u Karađorđevu predsjednik HDZ-a 1990 godine Božo Ljubić ne ocjenjuje kao dobar i mudar. Razlog tome je to što sastanku nisu prisustvovali, kako kaže, legitimni predstavnici Hrvata.

„Bilo iz Hrvatske, bilo iz BiH. Naime, Hrvate su već 20 godina bez argumenata optuživali za suđelovanje u pođeli BiH, a ona je u međuvremenu podijeljena bez Hrvata. Pitam se da li je i ovaj današnji sastanak u Karađorđevu ovjera te pođele. Ako je i to neko planirao, onda u svakom slučaju je to račun bez krčmara. Vrlo gorak je okus da tu nije bilo legitimnih predstavnika Hrvata niti iz BiH, niti iz Hrvatske“, smatra on.

Srpska demokratska stranka negoduje zbog sastanka zvaničnika BiH i Srbije sa turskim predsjednikom. Lider ove partije Mladen Bosić smatra da nije dobro od Turske praviti značajnijeg partnera u rješavanju odnosa među zemljama regije.

U ovoj stranci, prema Bosićevim riječima, ne vide nikakav interes koji bi BiH mogla da ima od ovakvog sastanka.

„Na takvom sastanku ja mogu da nazrem da Srbija ima neki interes od tih odnosa sa Turskom, odnosno da Tadić ima neki interes od odnosa sa Turskom, ali ne vidim kakav interes bi imala RS da učestvuje u tako nečemu. Evidentno je da Srbija, odnosno Tadić ima potrebu da se kroz ovakve sastanke i ovakve odnose nudi kao neko ko je dobronamjeran, ali na štetu RS“, ocjenjuje Bosić. Prenosimo uz dozvolu "Slobodne Evrope".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: