Kompromis ili rat

Najviši predstavnici DPS-a spremaju se za početak pregovora o promjenama u vladi i partiji

Info

Izvor: Nð. Rudoviæ

Utorak, 10.08.2010.

19:42

Default images

Čelnici Demokratske partije socijalista uskoro bi trebalo da počnu razgovore o dinamici i toku procesa kadrovskih promjena u vrhu Vlade i same partije, saznaju “Vijesti” u DPS-u.

Planirano je da premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović i potpredsjednici partije Filip Vujanović, Svetozar Marović i Željko Šturanović u drugoj polovini avgusta održe jedan ili više sastanaka na kojima bi pokušali da definišu zajednički stav o načinu izbora novog premijera i predsjednika partije, ali i da se usaglase o konkretnim imenima. Do tada se očekuju i razgovori u četiri oka Đukanovića sa svojim potpredsjednicima ponaosob. Taj susret je dogovoren krajem jula, prije nego što je Đukanović otišao na odmor koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, protekao u krstarenju Mediteranom.

Izvori “Vijesti” iz vladajuće partije napominju da će to biti prvi zvanični razgovori čelnika DPS-a o odlasku Đukanovića sa premijerske i pozicije šefa partije, od kada je on to najavio u decembru prošle godine. To će biti prilika i da se najviši funkcioneri DPS-a dotaknu međusobnih odnosa koji su, samo ako se posmatraju njihovi sve češće suprotstavljeni javni istupi u zadnjih osam mjeseci, postali prilično hladni.

Uzrok tome je Đukanovićeva namjera da odredi svog nasljednika bez saglasnosti Marovića i Vujanovića, što dvojica potpredsjednika partije, po svemu sudeći, ne žele da dopuste jer bi tako njihov uticaj u partiji i državi bio marginalizovan.

Nezvanične informacije govore da su Marović i Vujanović zauzeli stav da novi premijer mora imati natpolovičnu saglasnost u vrhu stranke, što znači da bez njihove saglasnosti Đukanović ne bi imao zeleno svjetlo da od Glavnog odbora zatraži podršku za svog favorita. Ministar finansija Igor Lukšić još fugurira kao najvjerovatniji Đukanovićev izbor, s tim što više nije izvjesno da će on dobiti i podršku dvojice uticajnih potpredsjednika.

Prema izvorima “Vijesti”, nagovještaj Marovića da je spreman da podrži Lukšića za premijera više ne važi, s obzirom na to da su sve češće interne najave da će Đukanović zatražiti i od Marovića da se povuče zajedno sa njim i iz izvršne vlasti i sa partijske funkcije. Uz to, nije tajna da Marović i Vujanović na Lukšića gledaju kao na nekog ko je još nespreman za premijersku poziciju. Početna pozicija Marovića i Vujanovića je bila jasna - može Lukšić za premijera, čak će se i Marović povući iz Vlade, ali zato ostaje na funkciji potpredsjednika partija, dok bi na sljedećem partijskom kongresu u prvoj polovini 2011. Vujanović bio kandidat za predsjednika partije. To je bila ponuda za kompomis, ali je sada sve izvjesnije da će Marović i Vujanović nastupiti tvrdo od samog početka i insistirati da i novi premijer bude po njihovoj volji, a ne samo Đukanovićevoj. Nije nemoguće ni da se Marović samokandiduje za premijera, iako je javno saopštio da mu to nije cilj.

Sagovornici “Vijesti” iz Đukanovićevog okruženja tvrde da on ne želi da partiju i Vladu prepusti Vujanoviću i Maroviću i da se zato može očekivati rovovska bitka. Ipak, niko nije spreman da prognozira da li će se ona ipak završiti kompromisom ili će se tinjajući sukob u vrhu DPS-a prenijeti i na javnu scenu i tako zahvatiti cijelu stranku - od opštinskih, preko Glavnog odbora pa do Predsjedništva.

Ostaje opcija da Šturanović ponovo bude kompromisno rješenje, s tim što je teško očekivati od njega da pristane da se opet prihvati premijerske pozicije. Iz Đukanovićevog okruženja ne kriju da bi ga rado vidjeli na poziciji predsjednika stranke, dok kao treći kandidat za predsjednika Vlade i dalje figurira novi ministar bez portfelja i dokorašnji direktor ANB-a Duško Marković.

Premijer, prema istim izvorima, želi da faktički istisne dvojicu potpredsjednika, što se tumači i kao želja dijela njegovih prijatelja i bliskih osoba koji se plaše da bi na taj način ostali bez unosnih poslova koji se finansiraju iz budžeta. Ukoliko bi ova dvojica potpredsjednika preuzeli konce, vjeruju da bi to vodilo i njihovom finansijskom slomu, a moguće i većim problemima po Đukanovića nakon demisioniranja. S druge strane, ako Vujanović i Marović bez bitke pristanu na marginalizaciju, to bi bio uvod u njihov lagani, ali neumitni politički kraj.

Epilog će se, po svemu sudeći, odvijati u dva koraka - prvi je povlačenje Đukanovića iz Vlade do kraja godine, a drugi bi se odigrao na kongresu DPS-a sljedeće godine kada bi Đukannović dobio i partijskog nasljednika. U slučaju izostanka dogovora na vrhu, to će biti samo završna bitka višemjesečnog rata iza kulisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: