Ko sve merka fotelju premijera

Jedino u narodnjačkoj koaliciji nemaju dilemu oko imena kandidata za predsednika vlade (Koštunica), kod demokrata najveća konkurencija za to mesto (Šutanovac, Petrović, Đelić, Pajtić...), a ni SRS se ne izjašnjava.

Info

Izvor: Jelena Cerovina

Sreda, 02.04.2008.

09:25

Default images

Premijer u ostavci i predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica za sada je jedina ličnost koja i zvanično figurira kao kandidat za premijersku funkciju. Samo u koaliciji Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije nemaju dilemu koga bi, ukoliko im se pruži prilika za to, izabrali za prvog čoveka vlade. Ukoliko se to i desi, bio bi to treći uzastopni Koštuničin mandat, ali je u prethodna dva „sastavio” svega četiri godine.

Lider NS-a Velimir Ilić juče je tokom kampanje u Mladenovcu rekao da će se „vlada koju će voditi premijer Koštunica” boriti za jačanje srpske privrede, obezbeđivanje beskamatnih kredita za poljoprivrednike i uvećanje nataliteta, tako štoće obezbeđivati besplatne stanove za porodice koje imaju više od troje dece.

Iako se učestalo spekuliše o tome koji su najverovatniji koalicioni partneri nakon izbora, a u toj kombinatorici najčešće se spajaju Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije, portparol DSS-a Andreja Mladenović nije juče želeo da odgovori na pitanje da li bi ta stranka imala premijera ukoliko sa Srpskom radikalnom strankom oformi novu vladu. „Mi ćemo o postizbornim koalicijama razgovarati posle izbora. Sada je na narodu da odluči”, rekao je Mladenović za agenciju Beta.

Do nedavno se i činilo da Koštunica, u toj kombinaciji, nema izgleda da bude kandidat za premijera. Naime, pre petnaestak dana, kada su raspisani vanredni parlamentarni izbori, zamenik predsednika SRS-a Tomislav Nikolić poručio je Koštunici da više ne može da računa na premijersku funkciju ukoliko budu u savezu sa njima.

„Nemoguće je da DSS osvoji više glasova od SRS-a. A ja nisam političar kalkulant. U svakoj vladi predsednik vlade treba da bude onaj čija je politička stranka osvojila najviše glasova”, rekao je tada Nikolić uz opasku da će ukoliko bude potrebno po treći put ponuditi Vojislavu Koštunici da formiraju zajedničku vladu.

Ali izgleda da je Nikolić u međuvremenu promenio mišljenje. Tako je juče rekao da u vladi u kojoj bi bila ta stranka, premijer ne bi morao biti iz SRS-a. On je, povodom pisanja pojedinih medija da je predsednik SRS-a Vojislav Šešelj odobrio da ako radikali pobede na izborima premijer bude Vojislav Koštunica, rekao da „prihvata da život donosi koalicije i da u koalicijama manji, češće pre ostvare ono što bi želeli nego veliki”.

A na pitanje da li bi prepustio premijersko mesto lideru stranke Vojislavu Šešelju ako se ove godine vrati iz Haga, Nikolić je šturo odgovorio da o tome odlučuje Skupština Srbije.

U koaliciji okupljenoj oko Demokratske stranke, ime kandidata za premijersku funkciju još nije saopšteno. Kada su raspisani izbori, predsednik DS-a Boris Tadić kategorično je u izjavi za „Blic” odbacio mogućnost da Vojislav Koštunica bude premijer ukoliko ponovo sklope koaliciju sa DSS-om. „Gospodin Koštunica u vladi Demokratske stranke više neće biti premijer”, bio je izričit Tadić.

Prvog dana kampanje koalicije „za evropsku Srbiju”, prošle subote, Tadić je ponovio da će vlada u kojoj će biti većina iz DS-a, biti vlada koju će predvoditi premijer iz DS-a, „i niko drugi”.On je rekao i da će stranka „na vreme” odrediti kandidata za premijera, ali nije izvesno da li će njegovo ime objaviti pre kraja izborne kampanje ili tek nakon izbora. To će, kako je kazao, biti ona ličnost koja je u stanju da obezbedi dalji reformski kurs Srbije i koja pre svega ima dovoljno znanja iz ekonomije, ali i političkog iskustva.

Međutim, za nedeljni broj „Večernjih novosti” Boris Tadić je nagovestio mogućnost i da njihov kandidat bude nestranačka ličnost. O tome će,kako je rekao, odlučiti rukovodeći se interesima Srbije. „Otvorene su mogućnosti i za darovite i čestite ljude koji državi mogu nešto da ponude, a nisu našli svoju šansu u strankama i u dosadašnjoj politici”, kazao je Tadić.

Da u DS-u zaista nisu odlučili ko će među njima biti kandidat za premijera može se čuti i u nezvaničnim razgovorima sa funkcionerima partije. Na predizbornom skupu u Beogradu prošlog vikenda, koji je označio početak kampanje partija okupljenih oko DS-a, jedan visoki funkcioner te stranke požalio se koalicionom partneru da veliki broj demokrata vidi sebe u premijerskoj fotelji, smatrajući se dovoljno sposobnim za obavljanje ove funkcije. Među onima koji se najčešće spominju u razgovorima figuriraju potpredsednik stranke Bojan Pajtić, ministar pravde Dušan Petrović, ministar odbrane Dragan Šutanovac, a zatim i potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministar inostranih poslova Vuk Jeremić koji prema nekim rejtinzima uživa velike simpatije među biračima. Jeremić je, međutim, navodno odmah odbacio takvu mogućnost jer je premlad za to mesto, a i u stranci nema neku značajnu funkciju koja bi mu omogućavala da stvarno kontroliše ministre iz stranke.

Bojan Pajtić je prošlog utorka demantovao spekulacije da je kandidat DS-a za premijera Srbije, rekavši da u vrhu stranke nije bilo razgovora o tome i da će o tome biti reči posle izbora. On je rekao i da želi još jedan premijerski mandat, ali u vladi Vojvodine.

Podsetimo da je slična situacija sa kandidovanjem za premijersko mesto bila i uoči prošlih parlamentarnih izbora. Na samom početku kampanje „narodnjaci” su istakli Koštuničinu kandidaturu i pozivali su ostale da i oni to učine. Demokratska stranka dugo nije odgovarala na to, pa je tek u samom finišu predizborne trke saopštila da će njen adut biti Božidar Đelić. Demokrate su dugo i tokom pregovora o formiranju nove vlade insistirale da Đelić bude premijer, ali su na kraju ipak popustili i njemu je pripalo potpredsedničko mesto.

Na naše pitanje da li možda poučeni takvim raspletom sada ne žele da izađu sa imenom svog kandidata, potpredsednik partije Dragan Šutanovac kaže da je mnogo bitnija politika koja će se voditi nakon ovih izbora od samog imena premijera. „Nisam čuo ni koga je Vojislav Šešelj kandidovao za premijera ispred Srpske radikalne stranke i ne mislim da je to najbitnije pitanje”.

Među socijalistima se kao mogući kandidat pominje Milutin Mrkonjić, koji je bio i njihov kandidat na predsedničkim izborima. Liberalno-demokratska stranka još nije zvanično izašla sa imenom svog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: