Decu zlostavljali i vladika Pahomije i sudije

Vrhovnom sudu Srbije podnet je zahtev za zaštitu zakonitosti zbog kršenja zakona i normi o pravima dece na suđenju vladici vranjskom Pahomiju (54), koji je presudom Opštinskog suda u Nišu u martu 2006. godine oslobođen optužbi da je počinio bludne radnje nad četvoricom dečaka koji su učili za sveštenike, saznaje „Blic“. To što pravosuđe naknadno priznaje da je grešilo, slaba uteha zlostavljanim dečacima i njihovim roditeljima jer je posle svega moguće očekivati samo deklarativnu presudu. Prosto, zakon ne dozvoljava da se vladici ponovo sudi.

Info

Izvor: V. Z. Cvijiæ B. Janaèkoviæ

Subota, 29.09.2007.

13:28

Default images

- Ukoliko Vrhovni sud prihvati navode tužilaštva, mogao bi makar da donese deklarativnu presudu, objašnjava za „Blic“ profesor Goran Ilić sa Pravnog fakulteta u Beogradu, jer naši zakoni zabranjuju da se položaj optuženog pogorša u ponovnom postupku.
- Ako je zakon povređen u korist vladike Pahomija, to se više ne može ispraviti jer njegov položaj ne može da se pogorša. Ne može da se donese nikakva odluka o ponovnom suđenju jer je on već oslobođen optužbi. Vrhovni sud može samo da izrekne deklarativnu presudu. Takva presuda služi da ubuduće ne bi došlo do sličnih povreda zakona. Naš ustav za ovakve slučajeve ide dalje nego što su standardi u Evropskoj uniji jer isključuje svaku mogućnost da se sudi ponovo na štetu optuženog - objašnjava profesor Ilić.

Proces protiv Pahomija, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, počeo je 2003. godine u Opštinskom sudu u Vranju, da bi posle dve i po godine rastezanja i nemogućnosti da se donese presuda u aprilu 2005. godine, odlukom Vrhovnog suda, bio preseljen u Niš. Postupak pred niškim Opštinskim sudom počeo je svojevremeno iznova, pa su sva četvorica dečaka bila ponovo maltretirana, odnosno primorana da ponovo daju iskaze pred sudom i nanovo se suoče sa Pahomijem. Do završetka suđenja u Nišu, u martu 2006. godine, nastupila je apsolutna zastarelost za dva krivična dela, iz 1999. godine i 2000. godine, dok je presudom predsednika Veća Katarine Ranđelović, „usled nedostatka dokaza“ Pahomije oslobođen optužbi za preostala dva krivična dela - iz 2001. i 2002. godine.

Ona je u obrazloženju kazala da „određeni stepen sumnje svakako stoji, ali ne i stepen izvesnosti“. Advokati dečaka su u toku 2003. i 2004. godine upozoravali sud u Vranju da je nužno da se ubrza postupak da krivična dela ne bi zastarela i ranije naveli da je i bržim suđenjem u Nišu moglo da se spreči da do toga dođe.

Molbu tužilaštva za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti još pre godinu dana uputio je advokat Aleksandar Stojković iz Vranja, jedan od zastupnika oštećenih dečaka, nakon čega je republički tužilac zatražio mišljenje javnog tužilaštva u Nišu.
Svetlana Savović, okružni javni tužilac, potvrdila je juče „Blicu“ da je još prošle godine prosleđeno pozitivno mišljenje na ovu inicijativu.
- Tužilaštvo u Nišu je dalo pozitivno mišljenje da je povređen zakon na štetu dece. Prihvatili smo argumente koje je u molbi naveo advokat dečaka i vratili predmet Republičkom tužilaštvu, izjavio je juče za „Blic“ Aleksandar Kaličanin, koji je u Nišu razmatrao zahtev.

Kako saznajemo, u molbi za pokretanje zahteva za zaštitu zakonitosti, advokat Stojković je, pored ostalog, naveo da su na suđenju Pahomiju, koje je trajalo skoro četiri godine, povređene odredbe člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda kojim se predviđa da „svako ima pravo na pravično suđenje u razumnom roku pred nezavisnim i nepristrasnim sudom“.
- Članom 14. iste konvencije zabranjuje se diskriminacija, a u ovom slučaju su deca bila diskriminisana u odnosu na okrivljenog i neravnopravna u toku celog postupka. Krivična prijava je podneta 31. decembra 2002. godine, a prvo saslušanje zakazano je 29. januara 2003. godine. Optužni akt je donet tek u aprilu iste godine, a za tri godine, koliko je predmet bio u Opštinskom sudu u Vranju, zakazana su 22 ročišta od kojih deset nije održano jer je okrivljeni opstruirao na sve načine da bi postupak zastareo. Oštećeni dečaci su saslušavani suprotno Konvenciji o pravima dece.

U pretkrivičnom postupku su davali izjave po dva do tri sata ponaosob, tri puta su saslušavani u istrazi i suočavani sa okrivljenim, a sedam puta su davali izjave na glavnom pretresu. Na kraju je niški Opštinski sud dozvolio da dva slučaja zastare i doneo zaključak da izjavama dece ne treba verovati, iako su svaki put u detalje opisivali šta im se događalo - objašnjava Stojković.
On kaže da je to samo deo onoga što je na tri kucane strane naveo u obrazloženju i da očekuje da se, kao u slučaju Ilarion, oglasi ministar Dušan Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: