Posao dobija 30.000 ljudi

Oni koji ne budu bili kvalifikovani za određene poslove proći će obuku o našem trošku, što će im kasnije pomoći pri traženju posla - kaže za „Blic“ Radmila Katić-Bukumirić, pomoćnik ministra rada, dodajući da će svi oni kojima kroz ovaj program bude ponuđeno zaposlenje, a odbiju ga, biti brisani sa evidencije nezaposlenih

Info

Izvor: R.Markoviæ

Sreda, 30.08.2006.

14:47

Default images

Program javnih radova u Srbiji, u čijoj realizaciji bi ove godine trebalo da se uposli oko 3.000 nezaposlenih, počeće u oktobru. Već sledeće godine ovim programom trebalo bi da bude obuhvaćeno čak 30.000 ljudi.

Šta će oni konkretno raditi znaće se kada zainteresovani za ovu vrstu radova konkurišu na javni poziv Ministarstva rada i kada njihovi predlozi prođu proveru. Međutim, ipak je već sada prilično izvesno koje bi to vrste radova mogle biti. Naime, Ministarstvo rada je u pripremi ovog projekta obavilo preliminarnu anketu šta bi se moglo raditi kroz program javnih radova. Tako se iskristalisao i spisak mogućih poslova, a na spisku su čak i sređivanje arhivske građe, pomoć muzejima, pozorištima, starim ljudima koji žive sami, invalidima koji nisu smešteni u ustanovama, kao i uređivanje okoline spomenika oslobodilačkih ratova. Radilo bi se i na izgradnji puteva, pruga i mostova, pravljenju detaljnih urbanističkih planova po opštinama, uređivanju obala reka (betoniranju i uređenju šetališta, sađenju drveća i cveća), sanaciji deponija, uređivanju romskih naselja. Predviđeno je, takođe, da se nezaposleni uključe u pomoć u slučaju elementarnih nepogoda.

Na ovim radovima angažovaće se najviše nekvalifikovani radnici koji duže čekaju na posao, zatim korisnici novčane naknade, stariji radnici...

- Oni koji ne budu bili kvalifikovani za određene poslove proći će obuku o našem trošku, što će im kasnije pomoći pri traženju posla - kaže za „Blic“ Radmila Katić-Bukumirić, pomoćnik ministra rada, dodajući da će svi oni kojima kroz ovaj program bude ponuđeno zaposlenje, a odbiju ga, biti brisani sa evidencije nezaposlenih.

Zarade radnika koji posao prihvate isplaćivaće se preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a kolike će biti, zavisiće od njihove stručne spreme.

Državni organi, javne ustanove, preduzeća, opštine i ostali zainteresovani na javni poziv ministarstva mogu konkurisati do 25. septembra. Posle toga će lokalne samouprave i ministarstva u čijem je resoru konkretni predlog odlučivati može li projekat dobiti zeleno svetlo ili ne. Naime, uslov za potvrdan odgovor jeste da je rad koji se predlaže od nacionalnog značaja. Za ovu godinu predviđeno je da se na javne radove utroši 100 miliona dinara, a dogodine mnogo više. To, pojašnjava Radmila Katić-Bukumirić, i nisu velike pare, ali to ne bi trebalo da bude prepreka zainteresovanima da se jave jer će se, kako kaže, program nastaviti i narednih godina sa sve većim intenzitetom, pa će oni koji ove godine ne stignu na red imati šansu kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: