Krunski svedok

Sva je prilika da će presude Đinđićevim atentatorima biti izrečene do kraja godine, što s jedne strane znači da ni na četvrtu godišnjicu ubistva neće biti pravosnažne, ali s druge da se primiče i onaj ne manje važan činilac ovakvih procesa - politički okvir

Info

Izvor: R.D.

Utorak, 29.08.2006.

11:12

Default images

Iako zvuči gotovo riplijevski, ni Nikola Radojičić, branilac svedoka--saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, sedmooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića, ne zna gde je njegov klijent, da li je od izlaska iz zatvora krajem juna s nekim kontaktirao, niti kako će i pod kojim okolnostima svedočiti 7. septembra u nastavku suđenja Đinđićevim ubicama. Nema ni informacija da li je Milenković oslobođen optužbi u tom i ostalim procesima. Ne zna se ni hoće li svedočiti javno, kako je sam ponudio, a Specijalno tužilaštvo prihvatilo, ili će jedan od najvažnijih iskaza biti dat iza zatvorenih vrata.

Napokon, možda treba podsetiti i na nedavne tvrdnje bulevarske štampe poznate po dobrim vezama sa policijom i pravosuđem, da ni porodica ne zna gde je Milenković. Istina, u svetlu sudbine nedavno ubijenog Zorana Vukojevića, takođe svedoka-saradnika, za tajnovitost Milenkovićevog kretanja ima razloga, a da li je uistinu tako - znaće se kada ključni svedok dođe u sudnicu. Visoka je verovatnoća da se, i zbog Vukojevićeve sudbine, država postarala da živog sačuva svedoka-saradnika za koga se veruje da može ne samo rasvetliti kako je do atentata došlo već i zašto je i ko je povlačio konce najvećeg političkog ubistva u istoriji moderne Srbije.

Neposredno pre nego što je Radojičić obznanio detalje koji se tiču trenutnog statusa njegovog klijenta, ministar pravde Zoran Stojković kazao je, naglašavajući da ne želi da komentariše proces, kako je suđenje moglo brže da se odvija. I još, da je Ministarstvo, bar od kada je on na njegovom čelu, učinilo sve da stvori uslove za neometano suđenje. Ministar podseća da je odgovarajućim izmenama zakona u poslednji čas sprečen izlazak optuženih iz pritvora. Kaže, takođe, da je Ministarstvo sprečilo opstrukcije i omogućilo da postupci prema optuženima za organizovani kriminal počnu, što važi i za ovo suđenje Miloradu Ulemeku Legiji, Zvezdanu Jovanoviću i ostalima, uključujući do daljnjeg i Milenkovića.

Sva je prilika da će presude Đinđićevim atentatorima biti izrečene do kraja godine, što s jedne strane znači da ni na četvrtu godišnjicu ubistva neće biti pravosnažne, ali s druge da se primiče i onaj ne manje važan činilac ovakvih procesa - politički okvir. U krugovima upućenih nagađa se da će završne reči i optužbe i odbrane ponovo otvoriti politički rat u kome će jedna od strana biti DSS i sam vrh ove stranke. U tom svetlu posmatrane, ministarska opaska o (sprečenim) opstrukcijama i tajnovitost koja obavija ključnog svedoka-saradnika deluju kao priprema terena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: