Nisam navijao za Albance

Voleo bih da su svi oni koji su davali izjave da ja radim samo za jednu stranu, bili prisutni tokom velikog broja susreta sa predstavnicima kosovskih Srba. Ja sam proveo mnogo vremena u rešavanju problema manjina, tako da sam iznenađen činjenicom da većina nije počela da me kritikuje zbog toga

Info

Izvor: Dragana Zeèeviæ

Petak, 30.06.2006.

07:38

Default images

Postoji samo jedan razlog zbog kojeg sam odlučio da napustim Kosovo, a to je - moja porodica. Već dve i po godine sam razdvojen od porodice, supruge i dvoje dece od 14 i 16 godina. Verujem da oni imaju pravo da vide svoga oca i da ja imam pravo da se vidim sa svojom porodicom - ovako odlazeći šef Unmika Soren Jesen-Petersen za "Novosti" obrazlaže razloge svog odlaska sa Kosova.

* Srpska javnost, ipak, vidi još jedan razlog Vašeg povlačenja - ubrzavanje dinamike razrešenja konačnog statusa. Da niste želeli da "operete ruke" od jednog posla u kojem ste, po mnogim mišljenjima, sa dosta žara učesvovali?

- Proces koji je u toku ne zavisi samo od jedne osobe. Konačan status Kosova je u rukama gospodina Ahtisarija i Saveta bezbednosti UN. Institucije Kosova tačno znaju šta treba da urade, a Unmik će nastaviti sa svojim prisustvom ovde i sprovođenjem Rezoucije 1244.

* Mišljenje Beograda je, takođe, da ste lično sve učinili kako bi Kosovo dobilo nezavisnost i kako biste privoleli kosmetske Srbe da vam u tome pomognu, da bi cela stvar dobila legitimitet...

- Svi koji su blisko pratili moj rad znaju da sam ja osoba koja nikada sebe nije stavljala na prvo mesto. Kada je u pitanju koncept određivanja konačnog statusa, rekao sam da jedno od rešenja mora da bude princip da je sporazum prihvatljiv većinskoj zajednici. Ali, ja sam tom principu dodao da od većine zavisi da konačna odluka o statusu bude prihvatljiva i za manjinsku zajednicu. Voleo bih da su svi oni koji su davali izjave da ja radim samo za jednu stranu, bili prisutni tokom velikog broja susreta sa predstavnicima kosovskih Srba. Ja sam proveo mnogo vremena u rešavanju problema manjina, tako da sam iznenađen činjenicom da većina nije počela da me kritikuje zbog toga.

* Nemate nimalo griže savesti da ste se o srpsku stranu ogrešili?

- Žalim samo što, na osnovu svih naših napora, nismo uspeli da ostvarimo konkretne rezultate. Ali, i Beograd mora da ponese deo krivice koju snosim i ja u našim nesposobnostima i nemogućnostima da rešimo određene probleme.

* U poslednjem planu za utvrđivanje statusa Kosmeta, traži se tek nešto manje od nezavisnosti. Je li i to mnogo? Zašto srpski narod nema pravo na očuvanje svojih državnih granica i pravo na život i bezbednost svoga naroda na svojoj teritoriji?

- Ne bih želeo da dajem svoje komenatre kada je u pitanju srpska platforma. Kada gospodin Ahtisari bude sazvao sastanak, on će razmatrati to pitanje. Ono što želim da kažem kao odgovor na ovo pitanje jeste da kosovski Srbi imaju puno pravo da traže poštovanje svoje bezbednosti, lične i materijalne, kao i bezbednost verskih objekata od značaja za narod. I kosovski Srbi imaju puno pravo na decentralizaciju, koja se trenutno razmatra u Beču, odnosno da ostvare pravo na punu samoupravu u opštinama u kojima čine većinu.

* Smatrate li da ste, za vreme svog mandata, mogli učiniti više kako bi se poboljšao položaj Srba i nealbanaca i zaštitila njihova osnovna ljudska prava?

- Mislim da moramo da budemo pažljivi kada su u pitanju ove uopštene izjave. Ima mnogo kosovskih Srba koji žive u veoma teškim uslovima, ali, takođe, ima mnogo Srba koji normalno žive pored svojih suseda Albanaca. Ono za čime lično žalim jeste što nisam bio u mogućnosti da uverim one kosovske Srbe koji su zabrinuti u njihovu budućnost, ekonomski integritet i dalju mogućnost života na Kosovu.

* Kosmet napuštate, po mišljenju mnogih, u prelomnom trenutku, odnosno u vreme kada će se razgovori o statusu ove pokrajine intenzivirati. Ostavljate li "vruć krompir" svom nasledniku? Ima li on razloga da strahuje od Albanaca, ukoliko ne finalizuje njihove težnje za nezavisnošću?

- Ovo jeste ključan trenutak, ali ne i trenutak koji zavisi od pojedinca, a pogotovu ne od specijalnog predstavnika. Specijalni predstavnik generalnog sekretara ima jasan mandat prema Rezoluciji 1244. Jedna od odgovornosti je da rukovodi situacijom, da stolica u kojoj sedi ne postane isuviše vruća, figurativno rečeno. Mislim da međunarodna zajednica i lokalne vlasti neće dozvoliti da nasilje eskalira i dovede do sloma vladavine prava i zakona. Računam da će Beograd sarađivati sa nama, kako bismo osigurali da situacija bude pod kontrolom.

BILO JE I TUGE

* Sa kakvim utiscima odlazite sa Kosova?

- Napuštam Kosovo sa uverenjem da se ovo društvo kreće napred i mislim da će status biti "okidač" koji će, na kraju, dovesti do normalizovanja situacije na Kosovu. Najradosnije i najbolnije trenutke doživljavao sam prilikom sastanka sa običnim ljudima na Kosovu. Sastajao sam se sa predstavnicima povratnika kosovskih Srba koji su, u mom prisustvu, plakali, bili su srećni što su se vratili na Kosovo, ali i sa onima koji su u velikoj meri očajavali zbog trenutne situacije u kojoj se nalaze, ali i svoje budućnosti. Najbolnije za osobu poput mene je kada slušate sve probleme i tragedije, a ne možete da učinite više.

NEMA NOVE REZOLUCIJE

* Ministar inostranih poslova Vuk Drašković tvrdi da se u SAD sprema nova rezolucija koja ima za cilj ukidanje Rezolucije 1244 i uvođenje nezavinsosti "na mala vrata". Šta znate o tome?

- Ne znam ništa o tome. Nisam upoznat sa tim da se radi na izradi neke nove rezolucije o Kosovu. Postoji samo jedna rezolucija, a to je 1244.

KAD SAN POSTANE STVARNOST

Odlazeći šef Unmika Soren Jesen-Petersen rekao je poslanicima Skupštine Kosova da će se vratiti na Kosovo kada njihov san postane stvarnost.- Verujem da smo samo nekoliko meseci daleko od utvrđivanja statusa. Ubeđen sam da će se status rešiti tokom 2006. godine. Tog je mišljenja i specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Marti Ahtisari - rekao je Jesen-Petersen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: