Čudo u Užicu

Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički

Vladimir Lojanica
Podeli

- Postoji mnogo načina da se tumači ovaj komad Pjera Paola Pazolinija, ali ja smatram da je ovaj bio odličan. Bilo je tu i bioskopa i filma. Pačoto je napravio čudo. Ovo je za sve jedno veliko iskustvo - kazala je za „Blic“ Elen Stjuart, osnivač i vođa svetski čuvene pozorišne trupe „La Mama“, koja je i danas paradigma agnažovanog teatra, posle premijernog izvođenja Pazolinijevog komada „Pilad“, u režiji Andrea Pačota, u užičkom Narodnom pozorištu. Specijalno za ovu priliku Elen je doputovala u Užice iz Njujorka.

Otkud vi u Srbiji?

- Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički. Sigurna sam da glumci do sada nisu radili na ovaj način, ali su ostvarili lepu saradnju sa mojim đacima, Andreom Pačotom i Rolandom Makinijem, koji je pisao muziku. Komad „Pilad“ je tipičan predstavnik angažovanog teatra.

Gde je, zapravo, danas mesto tom vidu pozorišne umetnosti?

- Ja se nikada nisam politički izražavala i ne smatram pozorište političkom institucijom. Ali čovek teško može da pobegne od politike. Sve je u životu politika, zavisi samo kako ga tumačite. Svaka odluka koju donosite, znači da se, hteli ne hteli, bavite politikom. Šekspirov „Romeo i Julija“ jedna je od najlepših ljubavnih priča, i kada razmišljate o njima ne razmišljate o politici nego o ljubavi međutim, ta drama je često u pozorištima širom sveta igrana sa političkim konotacijama.

Kada ste pre 44 godine krenuli u projekat eksperimentalnog teatra, kakvim ste se idejama vodili?

- Ništa nisam planirala, sve se dogodilo spontano. U jednom njujorškom kafeu skupilo se 1961. godine nekoliko umetnika svih kultura, profila i nacija i počeli da razmišljamo kako da stvorimo posebno pozorište. Vodili smo se verom da svako umetničko delo mora da komunicira sa svetom.

Koliko dugo sarađujete sa Andreom Pačotom, kakva su vaša iskustva s njim?

- Andreu sam upoznala kada je imao devetnaest godina. On je veoma mlad reditelj i za njega će se tek čuti, kako u Italiji tako i širom sveta. Ovde je uspeo da napravi odličnu predstavu sa glumcima koji nemaju iskustva sa takvim pozorištem. U dosadašnjoj karijeri učinio je puno, ali uvek se može i mora više. Spomenula bih i Rolanda Makinija. Napravio je muziku u tradiciji „La Mame“. Mi muziku smatramo drugim glumcem, a Rolando je to uspešno odradio.

Koliko su Pazolinijevi tekstovi zastupljeni u savremenom teatru?

- Ne mislim da su mnogo, čak ga ni u Italiji ne igraju previše. Pjer Paolo Pazolini mnogo je poznatiji kao filmski reditelj. Njegovi filmovi se igraju svuda po svetu. Budući da je Andrea Pačoto ovde u Užicu napravio dobar posao, ne treba da čudi ukoliko Pazolinijevi tekstovi posle ovoga nađu više mesta u repertoarima svetskih pozorišta.

Info

Otkaz za Kariće

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:33 Komentara: 0

Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:45 Komentara: 0

Ćutanje za Srbiju

Umesto da se pozabavi gorućim pitanjima ove zemlje, parlament Srbije se posle tromesečne pauze sastao, kako se ispostavilo, samo da bi čitava dva minuta odao poštu Slobodanu Miloševiću. Prvi minut odćutali su u stavu mirno samo socijalisti, a posle sat i po vremena, pred očima javnosti, pridružili su im se i radikali u stojećem, i "zatečeni" poslanici DSS - u sedećem stavu. Privid nedostatka kvoruma u danu kada su se poslanici tiskali po hodnicima, a naročito činjenica da su pogrešno usmerene TV kamere slikale praznu salu, socijalistima su poslužili kao izgovor da repriziraju čitavu predstavu. Ako ništa drugo, ova nesuđena sednica parlamenta, u trajanju dva minuta, poslužila im je za "poentiranje", dok su ostali nastojali da sačuvaju stečene poene.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:40 Komentara: 0

Jedan od najboljih na svetu, a ostao bez stipendije

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Pregled stampe sreda 29.03. 09:38 Komentara: 1

Dokle se zaista proteže Evropa?

Gde bi mogle biti konačne granice Evropske unije i koliko zemalja ona može najviše da objedini, a da to ne ugrozi njen smisao? Izgleda da niko više ne ume da odgovori na ova tri naizgled jednostavna pitanja, od kojih zavise budući izgled, veličina i struktura Evropske unije

Pregled stampe utorak 28.03. 12:21 Komentara: 0

Teško se praštaju tuđi uspesi

Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci

Pregled stampe utorak 28.03. 12:14 Komentara: 0

Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Pregled stampe utorak 28.03. 12:11 Komentara: 0
strana 1 od 44 idi na stranu