Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Marko Lakić
Podeli

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Bez posla su tako, na primer, ostali bivši generalni direktor Patrik Harpur, Vidomir Parežanin koji se pojavljuje i kao predsednik Astra grupe i, između ostalih, Muhamed Muljhadža, sada već bivši specijalni savetnik koji je mesečno od „Mobtela” primao pet hiljada dolara.

– Radni odnos je raskinut samo sa onima čije odsustvo nije bilo opravdano. Ostali radnici koji su marljivo i valjano obavljali svoje dužnosti biće prevedeni u novo preduzeće sa infrastrukturom mreže 063, tako da oni apsolutno nemaju zbog čega da strepe. Ako novi poslodavac posle privatizacije i zaključi da je neko od njih tehnološki višak, i tada će moći da računaju na socijalni program i sva prateća prava – kaže Željko Ivanji, direktor za strategiju, razvoj i marketing JP PTT saobraćaja „Srbija”.

Inače, u Poštu je juče stigao spisak sa 118 imena članova uže i šire porodice Karić i i njihovih prijatelja zaposlenih u „Mobtelu” i povezanim preduzećima. Osim poznatih imena kao što su Bogoljub, Dragomir, Zoran i Sreten, tu su i mnogobrojne kćerke i sinovi, ali i sinovi sestrića, unuci brata od strica i žene brata od tetke. Dotična Džamila Đurić tako se pojavljuje kao sestra Hafe Karić, Radoslava Hadži-Ristić kao žena brata od tetke braći i sestri Karić, a Aleksandar Zeremski kao kum Bogoljuba Karića.

Tu je i Milutin Karić, unuk brata od strica Janićija Karića, zatim Danijela Cvejić, dalja rođaka Milanke Karić, i, na primer, Valentina Mihajlović, sestra Slavice Karić. Izvesna Ljiljana Gašić ima najdužu „titulu”, jer ona je sestra žene unuka brata od strica Janićija Karića.

Ako je suditi prema obrazovnom profilu imena sa spiska, „Mobtel” i povezana preduzeća uglavnom su imala potrebu za kadrovima srednje školske spreme. Tu su elektotehnička, trgovačka, mašinska, ekonomska, pravno-birotehnička, mada je bilo mesta i za jednog bravara i KV PTT radnika. Bogoljub, Dragomir, Zoran i njihova sestra Olivera Nedeljković imaju završen fakultet, dok je Sreten Karić ostao na srednjoj školi.

Prema poslednjim vestima, čini se da je porodica Karić započela konsolidaciju svoje preostale imovine i stezanje kese u preduzećima koja su gubitkom „Mobtela” ostala bez posla. Primer za to je „Astra Simit” koja namerava da otpusti deo svojih radnika. Oni su krajem januara prvobitno poslati na kolektivni godišnji odmor, međutim, Upravni odbor je prošle nedelje doneo odluku kojom je 70 radnika proglašeno za tehnološki višak. Njima su i primanja redukovana za 50 odsto, jer će na osnovu novih, umanjenih zarada biti obračunata otpremnina.

Najava otpuštanja je primljena sa negodovanjem. Međutim, radnici „Astra Simita” ne mogu ništa konkretno da učine protiv takve mogućnosti. Znaju da je preduzeće prelaskom „Mobtela” u državne ruke ostalo bez osnovne delatnosti, a to je bila distribucija dopuna, vaučera. U stvari, postoji jedna mogućnost, a to je da ponište članstvo u Pokretu snaga Srbije, kojem su zbog rizika da bi mogli, kao neke njihove kolege da izgube posao, morali kolektivno da pristupe.

Info

Čudo u Užicu

Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:38 Komentara: 0

Otkaz za Kariće

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:33 Komentara: 0

Ćutanje za Srbiju

Umesto da se pozabavi gorućim pitanjima ove zemlje, parlament Srbije se posle tromesečne pauze sastao, kako se ispostavilo, samo da bi čitava dva minuta odao poštu Slobodanu Miloševiću. Prvi minut odćutali su u stavu mirno samo socijalisti, a posle sat i po vremena, pred očima javnosti, pridružili su im se i radikali u stojećem, i "zatečeni" poslanici DSS - u sedećem stavu. Privid nedostatka kvoruma u danu kada su se poslanici tiskali po hodnicima, a naročito činjenica da su pogrešno usmerene TV kamere slikale praznu salu, socijalistima su poslužili kao izgovor da repriziraju čitavu predstavu. Ako ništa drugo, ova nesuđena sednica parlamenta, u trajanju dva minuta, poslužila im je za "poentiranje", dok su ostali nastojali da sačuvaju stečene poene.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:40 Komentara: 0

Jedan od najboljih na svetu, a ostao bez stipendije

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Pregled stampe sreda 29.03. 09:38 Komentara: 1

Dokle se zaista proteže Evropa?

Gde bi mogle biti konačne granice Evropske unije i koliko zemalja ona može najviše da objedini, a da to ne ugrozi njen smisao? Izgleda da niko više ne ume da odgovori na ova tri naizgled jednostavna pitanja, od kojih zavise budući izgled, veličina i struktura Evropske unije

Pregled stampe utorak 28.03. 12:21 Komentara: 0

Teško se praštaju tuđi uspesi

Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci

Pregled stampe utorak 28.03. 12:14 Komentara: 0

Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Pregled stampe utorak 28.03. 12:11 Komentara: 0
strana 1 od 44 idi na stranu