Jedan od najboljih na svetu, a ostao bez stipendije

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Jovana Subotić
Podeli

Dvedesetčetvorogodišnji Ratko Janković, koji je sa svim desetkama završio studije iz oblasti finansija na Teksaškom univerzitetu, nije dobio godišnju stipendiju za postdiplomske studije na Sorboni od 1.250.000 dinara iz Fonda za mlade talente Vlade Srbije. Obrazloženje Komisije za dodelu stipendija je da Ratko studije nije završio u Srbiji, što u uslovima konkursa, inače, nije ni stajalo. Stajalo je, međutim, da će stipendista morati da radi minimum pet godina u Srbiji, a Ratko nema ništa protiv. Zašto je onda Komisiji bitno gde je Ratko završio studije, pogotovu što je 15 stipendija ostalo nepodeljeno?

Ratko na Sorboni trenutno izučava matematičke modele u finansijama i ekonomiji. Jedan je od 16 studenata iz celog sveta koji je primljen na ovaj prestižni master progam. Osnovne studije na Teksas tič univerzitetu, koji pohađa više od 30.000 studenata, završio je kao student generacije sa prosečnom ocenom deset. Posle uspešno završenih studija u Americi, kao najbolji student finansija primljen je na Sorbonu. Njegove postdiplomske studije na ovom prestižnom univerzitetu dovedene su, međutim, u pitanje zbog odbijanja Komisije fonda za mlade talente da mu da stipendiju. Ratko kaže i da nije jedini koji je odbijen na ovaj način.

- Bio sam više nego spreman da potpišem ugovor i po završetku studija na Sorboni vratim se u Srbiju. Na moje veliko razočaranje, u oktobru 2005. godine, dva meseca posle završetka konkursa, stigao mi je negativan odgovor, bez objašnjenja - priča Ratko za "Blic".

Pošto većina postdiplomskih programa u svetu počinje još krajem avgusta, Ratku nije bilo jasno zašto je Fond Vlade Srbije odluku doneo tek krajem oktobra. Kako su studenti potpisali ugovore, kako su stipendije distribuirane, jesu li studenti prekinuli programe da bi došli u Srbiju i preuzeli stipendije - pitao se Ratko.

- Negativan odgovor zatekao me je na Sorboni i verujte duboko potresao. Dalji nastavak mojih postdiplomskih studija bio je praktično doveden u pitanje. Uvaženi profesor Sorbone i šef Katedre za ekonomiju Bernard Kornet, jedan od najpoznatijih mikroekonomista u svetu, na moj zahtev odmah je napisao dva pisma i uputio ih na adrese ministarstava prosvete i sporta i finansija. U međuvremenu, za vreme božićne pauze, ja sam uspeo nekako da dođem do ministra finansija Mlađana Dinkića i lično ga upoznam sa svojim problemom. On je bio iznenađen i obećao mi saradnju. Do nje ipak nije došlo i pored nekoliko mejlova koje sam mu poslao podsećajući ga na dato obećanje - kaže Ratko.

U međuvremenu, iz Ministarstva prosvete i sporta, od izvesne gospođe Tatjane Jovanović, na Ratkov zahtev stigao mu je pismeni odgovor da je "ispunio uslove, ali ne i kriterijume komisije jer osnovne studije nije završio u Srbiji". Taj kriterijum nikad nije ni postojao u objavljenom konkursu.

- Tada sam shvatio da je taj uslov naknadno i nezakonito donesen

po završetku konkursa. To mi je priznao i ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, koji je jedan od osnivača Fonda i član Komisije, sa kojim sam skoro razgovarao u rezidenciji naše ambasade u Parizu. Rekao mi je da je ubeđivao članove Komisije da ne menjaju uslove i da svi studenti, bilo da su studije završili u Srbiji ili na strani, budu jednako uzeti u obzir kao što je to prvobitno naznačeno u konkursu. Oni ga nisu slušali govoreći da studenti koji studiraju u inostranstvu već imaju opcije tamo negde i da njima nije potrebna pomoć. Svoju vizitkartu dao mi je i savetnik predsednika Srbije Dušan Bataković, govoreći da će mi pomoći, ali ni od njega nema odgovora. Eto, srpski studenti na prestižnim univerzitetima ostaju na cedilu po ko zna koji put. Država se sa nama igra, a posle nikome nije jasno zašto naši mladi ljudi odlaze i ne vraćaju se u Srbiju. U jedno sam siguran - vratiću se bilo da mi država ovom prilikom pomogne ili ne - kaže Ratko.

Info

Čudo u Užicu

Bavim se ovde teatrom već četrdeset godina. Sarađivala sam sa pozorištem „Puž“ Branka Milićevića, puno sam radila sa Jovanom Ćirilovom, sa Acom Popovićem, Mirom Trailović i Dobrilom Stojnić. Oni su deo tradicije „La Mame“. Sa svima sam radila vizuelni teatar koji obiluje plesom i muzikom. Radila sam u Kini, Australiji, Ukrajini, širom sveta, ali nisam videla ovako emotivan teatar kao što je užički

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:38 Komentara: 0

Otkaz za Kariće

Poštujući pravilo pretpostavljene nevinosti kada je reč o sumnjama za finansijske malverzacije u kojima je, navodno, država oštećena za 700 miliona evra, teško da možemo naći primereniju izreku od one "tresla se gora rodio se miš." Tako narod kaže za situacije poput ove u kojoj umesto trijumfa krivičnog zakonika, tzv. pravne države, pravosuđa, pa i pravde jedino pozitivno brojanje zabeleži - Zakon o radu

Pregled stampe četvrtak 30.03. 12:33 Komentara: 0

Karići otpušteni iz "Mobtela"

Bojan, Ivan i Zoran Karić dobili su otkaze u „Mobtelu”, jer se već duže vreme nisu pojavljivali na poslu. Zbog neopravdanih izostanaka s radnih mesta prvi domaći operater mobilne telefonije se zahvalio na saradnji i gotovo celokupnom bivšem menadžmentu koji se jednostavno izgubio pošto je država krajem prošle godine preuzela rukovođenje mrežom 063.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:45 Komentara: 0

Ćutanje za Srbiju

Umesto da se pozabavi gorućim pitanjima ove zemlje, parlament Srbije se posle tromesečne pauze sastao, kako se ispostavilo, samo da bi čitava dva minuta odao poštu Slobodanu Miloševiću. Prvi minut odćutali su u stavu mirno samo socijalisti, a posle sat i po vremena, pred očima javnosti, pridružili su im se i radikali u stojećem, i "zatečeni" poslanici DSS - u sedećem stavu. Privid nedostatka kvoruma u danu kada su se poslanici tiskali po hodnicima, a naročito činjenica da su pogrešno usmerene TV kamere slikale praznu salu, socijalistima su poslužili kao izgovor da repriziraju čitavu predstavu. Ako ništa drugo, ova nesuđena sednica parlamenta, u trajanju dva minuta, poslužila im je za "poentiranje", dok su ostali nastojali da sačuvaju stečene poene.

Pregled stampe sreda 29.03. 09:40 Komentara: 0

Dokle se zaista proteže Evropa?

Gde bi mogle biti konačne granice Evropske unije i koliko zemalja ona može najviše da objedini, a da to ne ugrozi njen smisao? Izgleda da niko više ne ume da odgovori na ova tri naizgled jednostavna pitanja, od kojih zavise budući izgled, veličina i struktura Evropske unije

Pregled stampe utorak 28.03. 12:21 Komentara: 0

Teško se praštaju tuđi uspesi

Prvo sistem vrednosti je iz osnova poljuljan i pomerean. A, eto, i glumci moraju od nečeg da žive. Svi se ostrvili na glumce koji rade reklame a šta ćemo sa silnim funkcionerima i političarima koji su vazda (plaćeni) članovi u nekim Upravnim odborima a o mahinacijama da i ne govorimo. Uostalom, ko će da reklamira ako ne glumci

Pregled stampe utorak 28.03. 12:14 Komentara: 0

Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Pregled stampe utorak 28.03. 12:11 Komentara: 0
strana 1 od 44 idi na stranu