Ispipavanje terena

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke

Info

Izvor: R.D.

Utorak, 28.03.2006.

12:11

Default images

Javnost u Srbiji nestrpljivo je u nedelju očekivala odgovor DSS na ponudu DS, bez obzira na ranija iskustva da u ovdašnjoj politici ne postoje "da" ili "ne", ne postoji čak ni jasan odgovor i stav, već je tradicionalno sve svedeno na "može da bude i ne mora da znači", što uvek otvara prostor za nove spekulacije, zakulisne radnje i ponoćne šatorske pregovore.

Tako se sada analitičari i samozvani prevodioci trude da objasne šta je u stvari značio odgovor DSS na ponudu staru godinu dana. Očekivati je da će autentični tumač i tumači ponoviti svoju formulaciju i uz čuđenje reći: "ne rezumem šta tu nije jasno?!", a potom "prevodioce" optužiti za unošenje zabune.

Tumači, pak, konstatuju... Da su iz DSS hteli jasno da odgovore na ponudu (koja takođe nije baš kristalno jasna), uradili bi to pre godinu dana. Sva je prilika da je DSS namerno ostavila okškrinuta vrata - SPS će ih podržavati do referenduma (ako se nešto drastično ne promeni), ali i partiji s pluralitetom vođa čiji je lider i dalje Slobodan Milošević, jasno je da će morati manje da uslovljavaju svoju podršku. Opet, činjenica da uvek postoji mogućnost ustupka zahtevima DS, ako baš zagusti, da postoji javno obećenja da Vlada neće biti obarana u slučaju rešavanja ključnih pitanja (a u Srbiji su skoro sva pitanja ključna), za vlast znači postojanje veštaškog plućnog krila na koje se uvek mogu prikačiti. I konačno, nejasan odgovor i dogovor znači da se sve što će se u budućnosti dešavati može opravdati kao "bilo je najavljeno". Moguće je da je sve zapravo već dogovoreno, ali se sada samo pogađaju oko cene.

Konačno, samo naivni bi mogli verovati da u DS nisu očekivali sličan odgovor. Ali ponuda daje DS odstupnicu i opravdanje da se vrati u parlament budući da meseci apstinencije nisu ostali bez efekta po rejting stranke.

U svakom slučaju, izvesno je da je predizborno pozicioniranje i ispipavanje terena počelo. Po svemu sudeći, prava stvar će se odvijati daleko od Sava centra, kamera i javnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: