Srećna nova medicina

NOVI paket zdravstvenih zakona uveo je alternativnu medicinu na velika vrata u naš zdravstveni sistem. Ona je prvi put prihvaćena i ozvaničena, a njeno praktično izjednačavanje sa zvaničnim metodama tek sledi, dodatnim aktima. To znači da će u skoroj budućnosti ona ući u svakodnevnu zdravstvenu praksu. Osim vekovima dokazivane efikasnosti, prednost alternativne nad klasičnom medicinom je i u ceni.

Info

Izvor: Ivana Miæeviæ

Subota, 31.12.2005.

10:42

Default images

NOVI paket zdravstvenih zakona uveo je alternativnu medicinu na velika vrata u naš zdravstveni sistem. Ona je prvi put prihvaćena i ozvaničena, a njeno praktično izjednačavanje sa zvaničnim metodama tek sledi, dodatnim aktima. To znači da će u skoroj budućnosti ona ući u svakodnevnu zdravstvenu praksu. Osim vekovima dokazivane efikasnosti, prednost alternativne nad klasičnom medicinom je i u ceni. Lečenje, na primer, biljem ili homeopatijom, neuporedivo je jeftinije nego standardni klinički tretman.
Ovih metoda ima mnogo, gotovo da se ne mogu ni pobrojati. Sređivanje oblasti tek predstoji. Zato ljudi koji su ovakvo lečenje prvi afirmisali kod nas kažu da novim zakonom problem nije rešen, već su tek na početku velikog posla.

SNAGA JE LEK
POSTOJI nekoliko grupa metoda - od tradicionalnog lečenja u različitim narodima, preko istočnjačkih medicina, pa do savremenih, poput homeopatije i aromaterapije. Najrasprostranjenija je narodna medicina, najčešće, lečenje biljem.
- Alternativna medicina podrazumeva sve vidove otklanjanja ljudske patnje - objašnjava za naš list dr Vuk Stambolović, direktor Instituta za socijalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu i jedan od najvećih zagovornika alternativnog lečenja kod nas. - U svakom čoveku postoji energija, koja se drugačije zove u različitim kulturama. Kinezi je nazivaju či, Indijci prana, Indijanci oren, a naš narod kaže - snaga. To nije fizička sila, već energija. Ako nekoga izda snaga, znači da je izgubio sposobnost samoisceljivanja. Mi se razbolimo kada ta energija bude blokirana ili sputana.
Kod nas se alternativnim načinom lečenja bavi nekoliko stotina ljudi. Zagovaraju različite tretmane, ali, ipak, kod nas nisu dostupni svi načini koji se primenjuju u svetu.
- Alternativna medicina može se načelno podeliti u nekoliko grupa - kaže dr Stambolović. - Prvi su nastali sistemi lečenja prepismenih kulutra, zatim terapije dalekoistočnih civilizacija - od kineske do ajurvede (indijske). Tu su i sistemi zasnovani na telesnom restrukturisanju, lečenje izmenom režima ishrane, homeopatija... Posebnu grupu čine metodi "sa one strane pojavnog" - od bioenergije do sistema lečenja zasnovanog na radiotalasima.
Sve ove metode u svetu su dostupne jednako kao i laboratorijska analiza krvi ili ultrazvuk stomaka. Engleska je ravnopravno mesto alternativi dala još pre 15 godina. Slična praksa je i u Belgiji, Nemačkoj, Holandiji... U Hrvatskoj je izračunato da se godišnje homeopatskim tretmanom na jednom pacijentu sa anginom pektoris uštedi 160 evra.
- Bogati štede svaki dinar i precizno su izračunali koliko je ovakvo lečenje jeftinije od standardnog - priča naš sagovornik. - U engleskim domovima zdravlja paralelno su dostupne i zvanična i alternativna medicina. Obično je lekar obučen za neki od metoda ili pacijenta uputi na medicinsku sestru ili nekog drugog terapeuta koji je prošao kurs alternativnog lečenja. Ovi tretmani su mnogo jeftiniji, brže se vide rezultati i uopšte nisu štetni. Zato su i osiguravajuća društva i te kako zainteresovana za ovakvo lečenje. Milioni evra godišnje se isplate pacijentima na ime štetnosti tretmana zvanične medicine. Alternativne metode ne štete organizmu. NEŠKODLjIVA I BOLjA
U GRADU Glastonberiju deo pacijenata podvrgnut je samo alternativnim tretmanima. Na 600 pacijenata izračunali su uštedu od 21.000 funti godišnje. Drastično je smanjena potrošnja lekova, broj poseta specijalistima i laboratorijske analize. Umesto dotadašnjih 3,1 odlaska kod lekara godišnje, taj broj smanjio se na 0,9.
Kada će ista praksa biti uvedena i kod nas, dosta zavisi i od samih terapeuta. Polje alternativne medicine mora dodatno da se uredi. Treba formirati udruženja, koja će napisati esnafske kodekse i izdavati licence za rad. Valja odvojiti odgovorne terapeute od nadrilekara. Što brže se budu organizovali, pre će se na homeopatski tretman ili akupunkturu ići o trošku osiguranja.
Naš sagovornik smatra da je alternativna medicina neškodljiva, jeftinija i efikasnija od zvanične, i da su to dovoljne prednosti.
- Problem zvanične medicine je što čoveka tretira kao mehanizam, zatvoreni motor kojim diriguje neko spolja. Ipak, čoveku nije dovoljno da mu, kao automobilu, sipate ulje, benzin i vodu, pa da besprekorno radi - pojašnjava dr Stambolović. - Čovek je otvoren sistem, nepredvidiv. Zvanična medicina leči samo jedan deo, a alternativna ceo organizam. Umesto da se posveti isceljenju celog tela, zvanična terapija leči samo jedan organ. Tako nastaju hronične bolesti. Pravi način je da se ojača snaga i pomogne organizmu da se sam isceli.

TESLINI TALASI
PRAVI preporod doživelo je u poslednje vreme Teslino shvatanje čoveka kao skupa elektromagnetnih vibracija.
- Nikola Tesla govorio je da je materija samo zamrznuta svetlost - podseća nas dr Vuk Stambolović. - Materija je, dakle, samo vibracija veće gustine, ali od vibracija su satkane i emocije i misli. One se spoljnim uticajima mogu izmeniti. Na ovoj tvrdnji počiva čitava "radionička" medicina.
Tako se "loše" vibracije mogu zameniti dobrim, i njima izlečiti organizam.

UŠTEDA U TROŠKOVIMA
ALTERNATIVNO ZVANIČNI
LEČENjE TRETMAN

HRONIČNA UPALA 208-668 1.093
SREDNjEG UHA

REUMATOIDNI 378-1.768 800-8.124
ARTRITIS

POVIŠEN KRVNI 270-1.206 351-1.259*
PRITISAK

cene su izražene u dolarima, a izračunali su ih stručnjaci američkog udruženja naturopatskih terapeuta

HOMEOPATIJA
JEDNA od najpopularnijih alternativnih disciplina je homeopatija, čiji osnovni princip je slično se sličnim leči. Njen osnivač je nemački lekar Samjuel Haneman, koji je živeo u 18. veku. Bolest je, smatraju homeopate, odbrambena reakcija organizma na određeni poremećaj. Tako homeopata leči uzroke, a ne posledice bolesti. Lekovi su prirodni, jeftini i jednostavno se prave. Skoro polovina Engleza podvrgava se redovno ovoj medicini, čak i kraljevska porodica ima svog homeopatskog terapeuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: