Pretnja iz Brisela

Evropske države, članice Unije, moraju da računaju na drakonske kazne ukoliko se potvrde sumnje da su pružile gostoprimstvo tajnim zatvorima američke CIA. Ova pretnja stigla je s najvišeg mesta u Briselu, izgovorio ju je Franko Fratini, potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravdu i unutrašnja pitanja.

Info

Izvor: Ž.R.

Sreda, 30.11.2005.

09:47

Default images

Evropske države, članice Unije, moraju da računaju na drakonske kazne ukoliko se potvrde sumnje da su pružile gostoprimstvo tajnim zatvorima američke CIA. Ova pretnja stigla je s najvišeg mesta u Briselu, izgovorio ju je Franko Fratini, potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravdu i unutrašnja pitanja.

„To su teške optužbe i mi ispitujemo situaciju”, izjavio je Fratini.

Šta bi moglo da se konkretno dogodi članicama EU za koje se dokaže da su udomile tajne američke kazamate? Pozivajući se na član 6. i 7. Ugovora o EU Fratini nagoveštava čak i mogućnost da se pojedinim državama oduzme pravo glasa u Evropskom savetu – telu koje čine šefovi država i vlada članica Unije. Put do usvajanja odgovarajuće odluke nije nimalo jednostavan, potrebno je da takvu kaznu jednoglasno prihvate sve druge članice Evropske unije kao i da dobije podršku Evropskog parlamenta.

Pretnja kaznama odnosi se i na zemlje koje su zvanični kandidati za pristupanje Uniji: Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Tursku. U ovom slučaju, „packa” bi možda bila još bolnija. Pregovori o ulasku u EU biće odmah prekinuti.

Zanimljivo je da EU ima mogućnost da članice i kandidate kazni samo za jednu tačku optužnice – tajne zatvore. Drugi deo skandala koji se odnosi na navodna krstarenja aviona CIA po Evropi izvan je domašaja „ruke” iz Brisela, svaka država članica ima pravo da samostalno odobrava takve letove.

U ovom trenutku EU je u iščekivanju zvaničnih odgovora: iz prestonica članica Unije ali i Vašingtona. Komesar Fratini, najavljujući moguće kazne, nije propustio da kaže kako nije zadovoljan dosadašnjom saradnjom EU i SAD u razjašnjavanju ovog skandala. Brisel je zatražio od SAD objašnjenje ali je dosad dobio samo šturi odgovor da je za tako nešto potrebno vreme.

Bez obzira kako će, na kraju, biti raspetljana ova afera činjenica je da Evropska unija pokazuje odlučnost da se otkrije potpuna istina. Zbog najmanje dva razloga: unutrašnjeg reda i mira u kući ali i odbrane ravnopravnog, partnerskog odnosa sa SAD.

Principi slobode, demokratije, pravde i zaštite ljudskih prava odavno su ugrađeni u temelje evropske integracije. Oni su univerzalni i važe za svakog pa i pojedince koji su osumnjičeni za terorizam. A moguće postojanje tajnih zatvora CIA na Starom kontinentu, tvrde u Briselu, direktno je kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Oko poštovanja svojih osnovnih principa EU nije spremna na bilo kakva cenkanja i popuštanja. Čak ni kada se na drugoj strani nađe najmoćnija sila na planeti kao što je SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: