Milion evra za nove organe

Na milion potencijalnih donora, procenjuje se da se realizuje 15-30 transplantacija - kaže prof. dr Rajko Hrvačević, zamenik načelnika VMA. - Sa tri miliona donora, kao što se predviđa, mogli bi godišnje da računamo sa oko 200 bubrega, 100 jetri i isto toliko srca

Info

Izvor: B. Laæarak

Utorak, 29.11.2005.

14:45

Default images

Četiri transplantacije u Vojnomedicinskoj akademiji koje su obavljene protekle nedelje: dva bubrega i dve jetre koji su presađeni posle pauze od pet godina, veliki su uspeh naše medicine, ali tu ne treba stati, naglasili su stručnjaci Vojnomedicinske akademije, koji su juče novinarima predočili značaj ovakvih intervencija.

- U toku je definisanje mreža ustanova u kojima mogu da se održavaju vitalne funkcije donora do preuzimanja organa za transplantaciju, a novina je i što ćemo do kraja godine utvrditi sistem finansiranja transplantacija - objasnio je doc. dr Siniša Gradinac, predsednik Republičke komisije za transplantaciju organa i pomoćnik ministra zdravlja. - Već sutra ćemo imati sastanak sa predstavnicima RZZO, a procenili smo da je za 30-40 transplantacija bubrega, 10-15 jetri i pet srca godišnje neophodno obezbediti milion evra. Poređenja radi, godišnje se za dijalizu pacijenata izdvaja 40-50 miliona evra.

Komisija razmatra i mogućnost formiranja fondacije za unapređenje programa transplantacije. Našoj zemlji nedostaje i koordinacioni centar, dodao je Gradinac, kome će se prijavljivati potencijalni donori, i odakle će se ova informacija dalje prosleđivati zdravstvenim ustanovama koje rade transplantacije. Tek kada budemo imali sve organizovano, moći ćemo ponovo da konkurišemo za prijem u evropsku mrežu za razmenu organa Eurotransplant. Naš glavni nedostatak uvođenja dobrog transplantacionog programa po jučerašnjoj oceni je nedovoljan odziv donora.

Prvi pokušaj organizovanja zaveštanja organa pokrenut je krajem 2002. godine u VMA kome je do sada pristupilo oko 12.000 osoba. Od naredne godine ovaj projekat će preuzeti Ministarstvo zdravlja, i u masovnijoj kampanji očekuje se da će za godinu dana biti podeljeno čak tri miliona donorskih kartica.

- Na milion potencijalnih donora, procenjuje se da se realizuje 15-30 transplantacija - kaže prof. dr Rajko Hrvačević, zamenik načelnika VMA. - Sa tri miliona donora, kao što se predviđa, mogli bi godišnje da računamo sa oko 200 bubrega, 100 jetri i isto toliko srca.

SRCE NA ČEKANjU

I PROGRAM transplantacije srca, na koji čeka pet pacijenata u Centru za transplantaciju Instituta za KVB Dedinje, uskoro će ponovo da zaživi, najavio je doc. dr Siniša Gradinac. Sve je spremno, opremu i ljude za izvođenje ovih intervencija imamo, samo čekamo veći broj donora, rekao je on.

Inače, zainteresovani za donorerske kartice u VMA mogu da se jave na telefon 3670-784 gde će u Centru za transplantacije VMA dobiti sve neophodne informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: