Demokratija

U Beogradu se konačno iznosi valjan argument: nije legitimno nametati rešenja demokratskoj zemlji. Nije to velika mudrost, ali je bilo potrebno vreme da se to razume. Da se tako mislilo osamdesetih godina prošloga veka, sve bi bilo drukčije.

Info

Izvor: Vladimir Gligorov

Ponedeljak, 31.10.2005.

13:04

Default images

U Beogradu se konačno iznosi valjan argument: nije legitimno nametati rešenja demokratskoj zemlji. Nije to velika mudrost, ali je bilo potrebno vreme da se to razume. Da se tako mislilo osamdesetih godina prošloga veka, sve bi bilo drukčije. Demokratska stranka je bila nastala sa tom idejom, ali je veoma brzo posrnula pred nacionalizmom. On je opet doveo do oslanjanja na silu, a ne na demokratiju, što je konačno dovelo do nametanja rešenja na Kosovu. Da je Srbija pre toga demokratizovana, danas se ne bi raspravljalo o legitimnosti demokratije i nelegitimnosti sile. Da se istrajalo na političkoj ideji sa kojom je nastala Demokratska stranka – a ideja je bila da je demokratija, a ne sila, najbolji način izgradnje države – ni tada, a ni sada, ne bi država bila u opasnosti. Nažalost, prevladala je glorifikacija sile, a sve se završilo porazom na Kosovu.

Svejedno, argument u prilog demokratije je i dalje valjan i nikada nije kasno da se shvati njegova snaga. Njime se ne može promeniti prošlost, ali može sasvim drukčije da izgleda budućnost. Pre dvadeset godina se smatralo veoma pronicljivim zapažanje da «Srbi pobeđuju u ratu, a gube u miru». Sada se javlja nada da se konačno shvatilo da se mnogo može dobiti mirnim, političkim, demokratskim putem. Kod stvaranja Demokratske stranke, zalaganje za demokratiju je možda bilo retoričko, možda se ipak više nade polagalo u rat nego u politiku, ali se sada, možda, pod pritiskom realnosti, zaista veruje u demokratiju.

Ako je tako, to bi trebalo da se vidi i u političkom delanju, a ne samo u govorima u međunarodnim organizacijama. Recimo, moglo bi da se demokratski reaguje na prigovore političkih partija nacionalnih manjina. Umesto da se dovode u sumnju njihovi motivi, bilo bi bolje da se iskreno razmotre njihovi prigovori i zahtevi. Na primer, ne bi bilo rđavo da najodgovorniji državnici kažu ponešto o tome šta misle o svim tim ružnim izlivima mržnje prema drugim nacijama, makoliko da su oni marginalni ili se nalaze samo na grafitima ili se izražavaju na raznim utakmicama. U demokratskim zemljama koje ja poznajem, najviši državnici smatraju da je potrebno da izraze svoje neslaganje sa rasističkim ili drugim uvredama ili izlivima mržnje.

Posebno zabrinjava kada se kaže da su svi ti prigovori «politički motivisani». Kako bi moglo da bude drukčije ako primedbe dolaze od političkih partija? I šta je u tome rđavo ili problematično? Demokratija upravo zato i postoji da se takvi problemi politizuju i da se na njih nađu politički odgovori. Ukoliko bi srpske vlasti tako reagovale, postalo bi jasno da one ozbiljno shvataju demokratiju i zaista veruju da je demokratija način na koji se rešavaju i najsloženiji problemi.

Ovo bi bilo važno da razumeju i političari na Kosovu. Oslanjanje na silu nije način na koji se mogu ostvariti ciljevi u regionu gde više nema nedemokratskih država, osim u protektoratima. Kosovo će se suočiti sa ozbiljnim problemima ukoliko se nedovoljno brzo i nedovoljno dosledno ne demokratizuje. A to podrazumeva i veoma jasan stav prema svima onima koji veruju da je sila pravo sredstvo državotvornosti. Jednom kada u potpunosti preuzmu političku i pravnu odgovornost, nedovoljna demokratičnost može da dovede kosovske vlasti u rđave odnose sa međunarodnom zajednicom.

Nacionalisti će u Srbiji reći, kao što su rekli i krajem osamdesetih godina prošloga veka, da demokratija ne čuva i ne osvaja teritorije. Ali čuva i osvaja slobode i prava. Ponekad se retorički postavlja pitanje nacionalistima bi li Srbija bila spremna da prihvati da Albanac bude predsednik Srbije ili neke srpsko-crnogorsko-kosovske državne zajednice? Pravo pitanje je, međutim, želi li Srbija da uzme na sebe da govori u ime kosovskih Albanaca? Želi li, takođe, da se stara o njihovom budžetu? Ili bi, ipak, bilo demokratski da oni vode računa o svojim interesima i da govore u svoje ime?

Srbija bi zaista konačno trebalo da se osloni na demokratiju i u Srbiji i na Kosovu. Bilo bi bolje da je volje bilo pre dvadeset godina, ali ima nade ako te volje sada zaista ima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: