Kosmet protektorat bez stolice u UN

Ne može se baš tako lako Srbiji neka teritorija oduzeti i nikom ništa. Zato će se tokom predstojećih pregovora tražiti rešenja koja će biti održava bar nekoliko decenija. Kosovo i Metohija će se staviti pod neki protektorat, jer pri sadašnjem stanju stvari ne možemo mi tamo dominirati, sem da se desi neki obrtni smer kretanja srpskog stanovništva ka Pokrajini – izjavio je u razgovoru za “Dnevnik” predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Info

Izvor: D. Milivojeviæ

Ponedeljak, 31.10.2005.

13:01

Default images

– Ne može se baš tako lako Srbiji neka teritorija oduzeti i nikom ništa. Zato će se tokom predstojećih pregovora tražiti rešenja koja će biti održava bar nekoliko decenija. Kosovo i Metohija će se staviti pod neki protektorat, jer pri sadašnjem stanju stvari ne možemo mi tamo dominirati, sem da se desi neki obrtni smer kretanja srpskog stanovništva ka Pokrajini – izjavio je u razgovoru za “Dnevnik” predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović.

Kakav je naš međunarodni položaj uoči razgovora o Kosmetu, koji treba da se otvore u novembru?

–Ako nas to teši, međunarodnopravni teorijski argumenti su uz nas. Ali međunarodno pravo nije samo teorija, već odlučuje i odnos snaga, sila i ono što se zove faktičko stanje. A to faktičko stanje na Kosmetu je za nas jako loše, jer nemamo nikakav uticaj u Pokrajini, ni deset odsto stanovništva, a s druge strane su stvorene institucije koje rade nezavisno od Beograda. Pregovori će zato biti teški i pitanje je da li će međunarodna zajednica da krene sa samostalnim rešenjem, ignorišući naš stav. Pre mislim da će međunarodna zajednica uporno tražiti predstavnike srpske Vlade, koji će, učestvujući na tim pregovorima, dati saglasnost s tim rešenjima. Pragmatično gledano, u interesu naroda, Vlada treba da prihvati sporazum i spasi što se spasti može.

A to znači da vidi da li se te granice mogu učiniti fiktivnim, da se srpske enklave učine sigurnijim, da se omogući povratak Srba i manastiri dobiju eksteritorijalnu zaštitu. Može Vlada, pak, da kaže i da neće da učestvuje u tome, pa neka se rešenje nametne. To je opet igranje sa sudbinom, jer šta ako nasilno odvoje Kosovo i Metohiju? Hoćemo li da ratujemo za te granice, ili ćemo narednih 100 godina da ih držimo pod tenzijom? Zato nam je i neophodna mudrost i stvaranje tokom pregovaračkog procesa bar nekih prijatelja koji žele da se stvari završe pravedno. Mislite li da postoji mogućnost da iko potpiše bilo kakvu nezavisnost Kosmeta?

– Mislim da se nezavisnost Kosmeta u takvoj formulaciji neće ni pojaviti – da je to država, da ima granice, stolicu u UN. To ne. Ali neko se mora naći ko će potpisati sporazum u formi do koje se bude došlo na kraju pregovora. Ono što očekujem je neki provizorijum, oročavanje, odgađanje finalnog statusa. Neće se to zvati uslovna nezavisnost, već će biti uslovaljavanja statusa, i to što se zove Kosovom ostaće, do nekih većih evropskih promena, poluprotektorat, kojem se neće dozvoliti spajanje s Albanijom. S druge strane, ići će se na uklanjanje srpske dominacije koja se smatra glavnim generatorom nacionalizma kosovskih Albanaca. Dakle, tokom predstojećih pregovora će se nuditi neka forma da se sve to lakše proguta.

A gde će Srbija biti u svemu tome?

– Biće tu gde jeste. Odgovornost elite je da pripremi građane na to da ne potpadnu pod uticaj propagande radikala da mi danas imamo Kosovo i da je ono naše, a da neko hoće da nam ga uzme. Ono nam je uzeto kad su oni bili na vlasti! Problem je sada u tome možemo li mi da stvorimo neku normalniju situaciju i tamo ostvarimo kakav-takav uticaj, kojeg sada apsolutno nemamo. Tek, videćemo da li ćemo zarad izbora krenuti u populističku galamu ko je Obilić, a ko Branković. To jeste zavaravanje naroda, mada mislim i da ga je sada, uz sve brige koje ima, mnogo teže ubaciti u neki zanos koji bi ga vodio u konflikte. Mislite da rešenja za Kosmet ipak nisu cementirana?

– Moguće je da međunarodna zajednica povede računa o tome da treba doći do kompromisnog i stabilnog rešenja, jer svako nametnuto opet izaziva konflikt. Istovremeno, moraće da vode računa o Bosni, jer ako nakon jednostranog rešenja na Kosmetu može se dogoditi da bosanski Srbi za sebe da traže isto takvo. Tako da nisam pesimista da se tu ništa ne može dobiti.

Ali, onima koji sva pitanja vezana za Kosmet doživljavaju dramatično postavljam pitanje: šta bi se desilo da nam Pokrajina ostane s milion naoružanih ljudi, neprijateljski nastrojenih prema nama, s više od 50 odsto stanovništva mlađeg od 18 godina i 60 procenata nezaposlenih? Kako bi to Srbija izdržala i koje bi trupe trebalo da ima da tamo održavaju mir? Moramo i mi zato, bez obzira na svoju međunarodnopravnu poziciju, da realistično gledamo na to čudo koje se sada formiralo na Kosovu, gde nema vladavine prava, ali ima siledžijstva, bespravlja i gde se sve završava u nekoj divljini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: