Ski­da­ni po po­tre­bi slu­žbe

OD 300 ge­ne­ra­la, ko­li­ko je ima­la ne­ka­da­šnja JNA, sa­da­šnja Voj­ska Sr­bi­je i Cr­ne Go­re ima sa­mo 19 naj­vi­ših ofi­ci­ra sa zlat­nim epo­le­ta­ma, uglav­nom mla­đih od pe­de­set go­di­na.

Info

Izvor: Mi­ljan Vuksanoviæ

Nedelja, 30.10.2005.

14:44

Default images

OD 300 ge­ne­ra­la, ko­li­ko je ima­la ne­ka­da­šnja JNA, sa­da­šnja Voj­ska Sr­bi­je i Cr­ne Go­re ima sa­mo 19 naj­vi­ših ofi­ci­ra sa zlat­nim epo­le­ta­ma, uglav­nom mla­đih od pe­de­set go­di­na.
Sa­mo u vre­me Slo­bo­da­na Mi­lo­še­vi­ća pen­zi­o­ni­sa­no je naj­ma­nje če­tr­de­set ge­ne­ra­la, naj­če­šće onih "ne­po­slu­šnih". Naj­po­zna­ti­ji sa te li­ste bi­li su Mom­či­lo Pe­ri­šić i Alek­san­dar Di­mi­tri­je­vić, Alek­san­dar Va­si­lje­vić… Ali, i no­va vlast, po­sle 5. ok­to­bra ni­je mno­go šte­de­la ge­ne­ra­le i do­ži­vlja­va­la ih, ma­nje vi­še, kao "ga­last" de­mo­krat­skih pro­me­na u dru­štvu.
Pre­ma po­da­ci­ma iz Upra­ve za ka­dro­ve Mi­ni­star­stva od­bra­ne, od 2000. do sa­da pen­zi­o­ni­sa­no je 130 ge­ne­ra­la. U 2000. je pen­zi­o­ni­sa­no 17, a već u na­red­noj go­di­ni 48 njih je do­bi­lo re­še­nje o mi­ro­vi­ni. Naj­po­zna­ti­ji pen­zi­o­ne­ri iz tog vre­me­na bi­li su Dra­go­ljub Ojad­nić, ne­ka­da­šnji na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske SCG, a za­tim mi­ni­star od­bra­ne, za­tim Ni­ko­la Smi­lja­nić, ko­man­dant rat­ne avi­ja­ci­je. U 2002. go­di­ni još 12 ge­ne­ra­la je oti­šlo u pen­zi­ju, a naj­po­zna­ti­ji je bio do­ta­da­šnji na­čel­nik Ge­ne­ral­šta­ba Ne­boj­ša Pav­ko­vić.
Pre dve go­di­ne 16 ge­ne­ra­la je pen­zi­o­ni­sa­no, a me­đu nji­ma i Aco To­mić i Ni­no­slav Kr­stić. La­ne se pen­zi­o­ne­ri­ma pri­dru­ži­lo još 22 ge­ne­ra­la me­đu ko­ji­ma su Vla­di­mir La­za­re­vić i Mi­li­vo­je Pa­vlo­vić, Ra­do­slav Ško­rić, Mi­li­vo­je Bo­jo­vić, Lju­bi­ša Sto­ji­mi­ro­vić, Bran­ko Kr­ga, Bo­ži­dar De­lić.
U 2005. go­di­ni, u dva na­vra­ta, pen­zi­o­ni­sa­no je 18 ge­ne­ra­la. To su bi­li: Ivan Đo­kić, ko­ji je bio po­moć­nik mi­ni­stra za ma­te­ri­jal­ne re­sur­se, nje­gov ko­le­ga, ta­ko­đe po­moć­nik mi­ni­stra za ljud­ske re­sur­se, a po­tom iz­vr­šni di­rek­tor Mi­ni­star­stva od­bra­ne Slo­bo­dan Ko­so­vac, Mi­lo­mir Mi­la­do­no­vić, za­me­nik na­čel­ni­ka Ge­ne­ral­šta­ba za kop­ne­nu voj­sku, Dra­gan Vo­ji­no­vić, na­čel­nik Voj­ne aka­de­mi­je, Ra­do­slav Ba­bić, na­čel­nik Sek­to­ra za ljud­ske re­sur­se Ge­ne­ral­šta­ba, Mo­mir Sto­ja­no­vić, ne­ka­da­šnji di­rek­tor Voj­no bez­bed­no­sne agen­ci­je, a po­tom za­me­nik ko­man­dan­ta Zdru­že­nih sna­ga, dr Zo­ran Stan­ko­vić, ne­ka­da­šnji na­čel­nik VMA.
U dru­gom ta­la­su VSO je 6. ok­to­bra ove go­di­ne pen­zi­o­ni­sao još de­vet ge­ne­ra­la: do­da­ta­da­šnjeg na­čel­ni­ka Ge­ne­ral­šta­ba Dra­ga­na Pa­ska­ša, nje­go­vog za­me­ni­ka Mi­ha­i­la Žar­ko­vi­ća, ru­ko­vo­di­o­ca VBA Svet­ka Ko­va­ča, Mi­ro­sla­va La­zo­vi­ća, Bo­ži­da­ra Pil­če­vi­ća, Do­bro­sa­va Ra­do­va­no­vi­ća, Mi­lin­ka Gr­go­vi­ća, Slo­bo­da­na Raj­če­vi­ća, Vla­di­mi­ra Pe­ja­ka. Ve­ći­na od njih je na tim du­žno­sti­ma sa ko­jih su po­sla­ti u pen­zi­ju bi­la tek ne­što vi­še od po­la go­di­ne. I svi su bi­li ne­pri­jat­no iz­ne­na­đe­ni pen­zi­o­ni­sa­njem. Ne­ki su o to­me sa­zna­li pre­ko me­di­ja.
Zva­nič­no, svi ge­ne­ra­li su pen­zi­o­ni­sa­ni u skla­du sa za­ko­nom, jer su na­pu­ni­li 30 go­di­na sta­ža. Voj­ni ana­li­ti­čar Bo­jan Di­mi­tri­je­vić, pen­zi­o­ni­sa­nje ge­ne­ra­la vi­di kao nor­ma­lan pro­ces, kroz ko­ji pro­la­zi na­še dru­štvo. Tre­ba ići na pod­mla­đi­va­nje ka­dra, po­seb­no ge­ne­ra­la, uz oslo­ba­đa­nje onih ko­ji su ste­kli uslo­ve za pen­zi­o­ni­sa­nje. To je tre­ba­lo ura­di­ti i ra­ni­je, jer je to zah­tev ko­ji pra­ti re­for­mu, sma­tra Di­mi­tri­je­vić. On od­bi­ja mo­guć­nost da su ge­ne­ra­li pen­zi­o­ni­sa­ni iz po­li­tič­kih raz­lo­ga, ili po na­lo­gu ne­kih stra­nih sa­ve­to­da­va­ca.
Pen­zi­o­ni­sa­ni ge­ne­ral Mi­len Si­mić, me­đu­tim, mi­sli dru­ga­či­je. Tvr­di da su zah­te­vi za pen­zi­o­ni­sa­nje do­šli "spo­lja". On sma­tra da su pen­zi­o­ni­sa­ni naj­spo­sob­ni­ji ka­dro­vi i voj­ni stra­te­zi ko­ji su uspe­šno odo­le­va­li na­pa­di­ma NA­TO na Sr­bi­ju i Cr­nu Go­ru 1999. go­di­ne.
- Cilj je ja­san, da se naj­spo­sob­ni­ji uklo­ne iz Voj­ske ka­ko u sud­bo­no­snim pre­go­vo­ri­ma za SCG i Sr­bi­ju ne bi po­sto­ja­la sna­žna od­bram­be­na i re­spek­ta­bil­na si­la ko­ja će sta­ja­ti iza sve­ga ono­ga o če­mu se bu­de pre­go­va­ra­lo, ka­že Si­mić.
Na­čel­nik Upra­ve za ka­dro­ve pu­kov­nik Slo­bo­dan Ta­dić, ob­ja­šnja­va da se u ar­mi­ja­ma usta­li­lo pra­vi­lo po ko­jem na hi­lja­du voj­ni­ka do­la­zi je­dan ge­ne­ral. Ako se to pri­me­ni na na­šu voj­sku, on­da pro­iz­i­la­zi da tre­nut­no ima­mo ma­njak ge­ne­ra­la. On, na­ja­vlju­je da će se ići na da­lje sma­nji­va­nje ge­ne­ra­la u na­šoj voj­sci ali is­ti­če da bi pri­li­kom do­no­še­nja od­lu­ke, tre­ba­lo pret­hod­no utvr­di­ti ko­li­ka nam je voj­ska po­treb­na.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: