Šljivančanina u životu nisam video

Na sutrašnjoj sednici Odbora za bezbednost republičkog parlamenta naći će se izveštaj Bezbednosno informativne agencije u proteklih šest meseci. Potpredsednik ovog skupštinskog tela, visoki funkcioner DS Dragan Šutanovac upozorava da i pored velikog interesovanja javnosti očekuje samo rutinsku sednicu, na kojoj će “ direktor BIA Rade Bulatović na dva lista papira podneti izveštaj”.

Info

Izvor: Svetlana Stankoviæ

Četvrtak, 30.06.2005.

12:30

Default images

- Kontrola tajnih službi, njihov rad i bezbednost nisu transparentni za sve građane i takav sistem rada ne postoji u normalnim državama. Čak i kad su sednice odbora otvorene za javnost, poslanici su ograničeni na pitanja koja nisu, kako se procenjuje, državna tajna. - kaže Šutanovac i dodaje da “to što neke nazovi demokrate iz radikalne opcije žele da prikažu kako je sada kada oni vode odbor sve otvoreno i javno, nema nikakve veze sa realnošću.”
- Pripremio sam pitanja vezana za trgovinu narkoticima, pošto je i sam ministar policije Dragan Jočić priznao da je to veliki bezbednosni problem, kao i za stanje na jugu Srbije, ali ne znam da li će mi Bulatović odgovoriti pred novinarima - ističe Šutanovac.
Da li članovi Odbora za bezbednost imaju neke informacije da se ozbiljno traga za Ratkom Mladićem i Radovanom Karayićem?
- Iako članovima odbora stižu o tome šture infomacije, poznato mi je da se ozbiljno traga za haškim optuženicima i mislim da se čine maksimalni napori da se utvrdi da li se nalaze u našoj zemlji, ili ne. Lično nemam saznanja da se Karadžić i Mladić nalaze u Srbiji.
No, postavlja se i pitanje gde se nalazi još četiri, ili pet lica koja traži haški sud, za njih će biti mnogo teže dokazati da nisu tu.
Ima onih koji optužuju vladu DOS-a da je krila haške optuženike, a vaš nekadašnji stranački kolega Čedomir Jovanović rekao je da ste davali insturkcije Veselinu Šljivančaninu da se slika sa inostranom štampom da bi izgledalo da je van zemlje...
- To su apsurdne tvrdnje. Teško je komentarisati gluposti koje mogu da se pojave u našem političkom životu. Činjenica je da sam i tada i sada smatrao da svi haški optuženici treba da budu u Haškom tribunalu i tu stavljam tačku. Sve drugo su insinuacije.
Da li ste poznavali Šljivančanina?
- Ne, u životu čoveka nisam video.
Koliko su tačne priče da će do kraja godine biti izbori, a da su potencijalni koaliconi partneri DS i DSS, ako zatreba i PSS ?
- Potencijalni koalicioni partneri DS-a biće manjine u Srbiji i to je gotovo izvesno. Verujem da sa dobrom kampanjom i sa jasnom politkom DS sa manjinama može osvojiti više od polovine mesta u parlamentu Srbije.
Znači li to da iako ste sa Karićem u vojvođanskoj vlasti, da od njega ipak bežite na republičkom nivou?
- To nije stvar bežanja. Videćemo ko će ući i sa kojim kapacitetom u parlament. U Srbiji još uvek nije zrelo da vlada jedna stranka, ali naprosto, ponekad su apetiti malih partija veliki. Te „profakture“ koje male stranke puštaju prema većim partijama, stvaraju glavne probleme u radu vlade.
Da li je DS ponudila „tajm aut“ vladi Vojilsava Koštunice do nove godine, da bi nakon toga usledio dogovor o izborima?
- O tome se nije raspravljalo na organima stranke. Kontakata između Koštunice i Tadića, koliko ja znam, oko vanrednih parlamnetarnih izbora nema. Jedino ima kontakata iz oblasti koje se tiču države, jer je njihov posao na izvestan način povezan, ali ne i oko izbora.
Da li je bilo pregovora sa Zoranom Drakulićem oko ulaska u Demokratsku stranku?
- Nisam čuo da iko u stranci pregovara o njegovom ulasku u DS. Ono što je bitno naglasiti je da i ukoliko on želi da uđe u DS mora da se prijavi kao i svaki običan član, popuni pristupnicu, a onda opštinski odbor odlučuje o tome. Nemam nikave naznake da bi on mogao ući u DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: