Benzin u cajtnotu

Sve je to već viđeno. I to ne samo jednom...

Info

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2005.

11:20

Default images

Sve je to već viđeno. I to ne samo jednom. Gorivo treba da poskupi i zato ga na pumpama gotovo da i nema. Zapravo ima, ali na pumpama Lukoil-Beopetrola gde je već poskupelo za četiri dinara po litru. Na privatnim pumpama je šansa da se kupi gorivo tek nešto veća od one za dobitak na lotou. Prema podacima od pre neki dan od ukupno 528 pumpi koje u vlasništvu imaju privatnici na 342 nije bilo evrodizela, običnog dizela i bezolovnog benzina. Ni pumpe NIS nisu dobro snabdevene, pa je za odlazak na duži put najsigurnije da se ponese i rezervno gorivo u kanisteru.

Sve to valjda ne sluti da ćemo gorivo opet kupovati iz kanistara, ali kada će ga biti dovoljno na pumpama teško je reći. Ministar finansija Mlađan Dinkić uverava da gorivo ne bi trebalo da poskupi, jer ovih dana Skupština Srbije treba po hitnom postupku da izmeni zakon i smanji akcize. To bi, po njegovoj oceni, preduzećima koja se bave prodajom benzina omogućilo i rentabilno poslovanje i nadoknadilo dosad nastale gubitke zbog niskih cena koje su od februara držane na ledu. Privatnici, međutim, tvrde da bi im takvo smanjenje akciza samo smanjilo, ali ne i eliminisalo gubitke i da bi smanjenje akciza ili poreza moralo da bude veće ili bi razliku trebalo pokriti poskupljenjem. Sve u svemu moglo bi se dogoditi da se akcize smanje, ali da se uprkos tome nestašica goriva nastavi.
Kada se stvari rešavaju u poslednjem trenutku šteta je neizbežna. I to je osnovni greh ove vlade.

Očigledno je da ona nema smišljenu energetsku politiku koja bi se vodila na duže staze i zato se potezi povlače u poslednji čas. Ipak, vladu ne treba samo kritikovati. Smanjenje akciza je očigledno dobar potez i tim pravcem bi trebalo nastaviti. U vreme kada je nafta na svetskom tržištu bila jeftinija visoko učešće države u ceni goriva se moglo i tolerisati. Danas je ono neizdrživo i budžetske prihode treba obezbeđivati na drugim sektorima. To je utoliko lakše što posle uvođenja PDV i fiskalnih kasa budžet beleži i viškove prihoda koje se srećom - zahvaljujući insistiranju MMF - ne mogu trošiti na neke nove ambiciozne projekte niti na kupovanje socijalnog mira u velikim davno propalim preduzećima.

I ko sad da kaže da tuđa ruka svrab ne češe?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: