Albanski lobi traži saveznike

Veoma je bitno da u narednom periodu zadržimo inicijativu za rešavanje pitanja Kosmeta na našoj strani. Moramo, takođe, dobro da pazimo šta će se sledećih dana događati u javnosti, pošto će lobiju, koji želi da Kosovo bude nezavisno, biti potrebni saveznici i na političkoj sceni i u medijima u Srbiji. To je, za "Novosti", rekao Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, po povratku iz Njujorka, gde je na sednici Saveta bezbednosti UN još jednom ukazao da “na Kosmetu ne postoji osnovna zaštita prava Srba i nealbanaca”.

Info

Izvor: Borjan POPOVIÆ

Ponedeljak, 30.05.2005.

11:26

Default images

Veoma je bitno da u narednom periodu zadržimo inicijativu za rešavanje pitanja Kosmeta na našoj strani. Moramo, takođe, dobro da pazimo šta će se sledećih dana događati u javnosti, pošto će lobiju, koji želi da Kosovo bude nezavisno, biti potrebni saveznici i na političkoj sceni i u medijima u Srbiji. To je, za "Novosti", rekao Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, po povratku iz Njujorka, gde je na sednici Saveta bezbednosti UN još jednom ukazao da “na Kosmetu ne postoji osnovna zaštita prava Srba i nealbanaca”.

Čović je naglasio da cena za naš ulazak U EU i evroatlantske integracije, ma kako i šta pojedini političari o tome pričali i naglašavali neophodnost tog čina, ne može da bude oduzimanje dela teritorije Srbiji.

- Mora da bude jasno da gubljenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne dolazi u obzir. Relativizacija suvereniteta nije isključena, ali po principima EU i o tome možemo da pričamo tek kada uđemo u EU. Dotle je ovakva priča samo “šargarepa” - objasnio Čović.

O problemima koji su ga snašli pri povratku u Beograd, na londonskom aerodromu “Hitrou”, Čović kaže:
- Ne bih želeo da se mistifikuje gubitak mog prtljaga, niti da se to dovodi u vezu sa replikom koju sam uputio predstavniku Velike Britanije Emiru Džonu Periju. Mislim da je to bio problem predstavnika JAT-a u Londonu. Pored mene, još dvadesetorica putnika ostala su bez prtljaga. Ljudi koji su za to odgovorni, ipak bi morali malo više pažnje da obrate na državnu delegaciju, jer šta da se u mojoj torbi nalazio nekakav poverljiv dokument?

Ni prestanak TV prenosa sednice Saveta bezbednosti, baš u trenutku kada je počeo da izlaže albanski predstavnik, za Čovića nema drugo objašnjenje osim “naše tehničke greške”.
- Koliko para, toliko prenosa. Stvar je vrlo jednostavna: RTS je platio samo dva časa, iako smatram da bi bilo veoma dobro da su građani mogli da čuju šta nam i na koji način poručuju predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti.

NEKA PROBAJU NA SEBI
PREDSTAVNIKU Velike Britanije Emiru Džonu Periju rekao sam da, generalno, sve ono što predlažu kao rešenje za Srbiju i Kosmet, prvo isprobaju na sebi. Kada vide kako se takvo rešenje kod njih “primilo”, neka objasne to i nama, pa da i mi onda tako uradimo. Nije tačno da sam u replici pominjao bilo koju zemlju britanskog konglomerata - objasnio je Čović verbalni “duel” sa Perijem.

STRAH OD NOVIH SUKOBA

SAVET bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak, odlukom o sveobuhvatnoj oceni standarda, odobrio proces koji bi mogao da završi ili nezavisnim Kosovom ili novim ratom, piše Obzerver, a prenosi FoNet.
Rešenje kosovskog pitanja neće biti lako, ali da je status kvo neodrživ te da će, ako ništa ne bude urađeno, doći do obnove nasilja.

DOLAZE TEŠKI DANI
PO završetku trodnevnog naučnog skupa koji su pod nazivom "Srbi na Kosovu i Metohiji" organizovali Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Srpska akademija nauka i umetnosti rektor univerziteta prof. dr Radivoje Papović preneo je zaključke i preporuke u kojima se opširno govori o vekovnom stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Danas najveću odgovornost za užasnu stvarnost u kojoj žive kosmetski Srbi snosi međunarodna zajednica. Uvođenjem protektorata dolazi do masovnog egzodusa Srba, otvara se granica prema Albaniji, nema povratka prognanih, uništavaju se spomenici srpske kulturne baštine, Srbi se prevode u nacionalnu manjinu, a Albanci u narod. Time se direktno određuje status Kosova kao države Albanaca - zaključili su učesnici skupa u Kosovskoj Mitrovici.
I.R.

IPAK PREGOVORI

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Božo Cerar izjavio je da je NATO, koji je prekinuo rat u BiH i doprineo sklapanju Dejtonskog sporazuma, danas snažno prisutan na Kosovu, gde obezbeđuje potrebnu bezbednost i omogućuje pregovore o budućnosti Kosova do kojih će verovatno doći krajem ove godine, javlja Beta.

MAKEDONIJA BEZBEDNA
REŠAVANjE statusa Kosova neće uticati na bezbednost Makedonije, izjavio je juče specijalni izaslanik Evropske unije u Makedoniji Mikael Salin, javlja Beta.

TRAŽE STRATEGIJU

MISIJA UN na Kosovu je "fasada" koja će izgleda uskoro da provocira novo nasilje u regionu Balkana, prenosi američki dnevnik blizak republikancima "Vašington tajms" zaključak Međunarodne krizne grupe o Kosovu, posle sednica Saveta bezbednosti UN posvećene KiM.

Navodi se da misija UN Pokrajini ima "malo kredibiliteta među lokalnim ljudima i očajnički traga za izlaznom strategijom".

- U poslednjim nedeljama eskalacija napetosti između dve glavne albanske političke partije je toliko gorka da rizikuje da preraste u nasilje - ističe se.
D.S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: