Spavači iz DSS-a čekaju mig Karića

Šef poslaničke grupe DSS-a saopštio je da su dvojica poslanika u dogovoru sa strankom od Karića saznali šta nudi za prelazak. Izvori Glasa pak tvrde da se sve odvijalo u suprotnom pravcu i da su insajderi prikočili u poslednji čas

Info

Izvor: Goran Ðogiæ

Ponedeljak, 30.05.2005.

11:24

Default images

Komandovanje šefa poslaničkog kluba DSS-a nedavnim otporom srpskih parlamentarnih stranaka Bogoljubu Kariću, kome je na pohod na tuđe poslanike odgovoreno parolom "Tuđe nećemo, svoje ne damo", motivisano je mnogo konkretnijim razlozima od iskazanog gađenja prema Karićevom uzurpiranju narodne volje. Prema saznanjima Glasa, Aligrudić je bio besan što je lider PSS-a, uz radikala Živadina Lekića koga je preveo u svoje redove, već bio "obradio", kao i dvojicu DSS-ovih poslanika. Dragoljub Kojčić i Đorđe Čukvas, poslanici Koštuničine stranke, prema saznanjima Glasa, uhvaćeni su u poodmaklom tvrđenju pazara s liderom PSS-a, nakon čega je Aligrudić eksplodirao i tek kasnije izneo naknadnu konstrukciju vrbovanja dvojice poslanika DSS-a.

Podsećamo, Aligrudić je tada saopštio da su dvojica savesnih članova stranke, igrajući ulogu "insajdera" po specijalnom zadatku stranke, navodno, maestralno preveslali najvećeg srpskog mešetara i od njega saznali šta i koliko nudi za prelazak u PSS. Izvori Glasa, međutim, tvrde da se preveslavanje odvijalo u suprotnom pravcu, a Kojčić i Čukvas nisu se odlučili za poslednji zaveslaj i izlazak iz stranke da ne bi prošli kao Dragiša Đoković. Reč je o bivšem poslaniku DSS-a koji je javnu svađu sa rukovodstvom stranke zbog svog prelaska u DS završio odricanjem od mandata u korist partije i zaboravljanjem da je ikada imao mandat posle objavljivanja kompromitujućih podataka o njemu.

- Kojčić i Čukvas su samo prikočili. Oni će i dalje igrati u istom kolu sa biznismenom Zoranom Drakulićem, za kog su se vezali jer su nezadovoljni sopstvenim pozicijama u partiji - tvrde sagovornici Glasa, ne želeći da se predstavljaju kako "na leđima ne bi imali one koji su se naslonili na kičmu Drakuliću, Kojčiću, Čukvasu i ostatku ekipe koja se okuplja oko vlasnika "Ju pointa".

Motive za pregovore ove dvojice poslanika vladajuće stranke s liderom opozicione partije, sagovornici Glasa, pored vrlo opipljivih stvari, vide i u čistoj poslaničkoj matematici: Kojčić i Čukvas, kada bi izbori bili raspisani sada, u DSS-u ne bi mogli da obezbede poziciju koja im garantuje opstanak u skupštinskim klupama, dok bi kod Karića sasvim sigurno rezervisali mesto u vrhu liste čime bi se, praktično, ušetali u parlament. Procenjuje se, međutim, da se DSS nije uznemirio zbog Kojčića, Čukvasa i Karića zajedno koliko zbog Drakulića i njegove spremnosti da im pomrsi računicu čak i u parlamentu.

- Deo DSS-a sumnja da je Drakulić aktivirao Kojčića i Čukvasa kako bi uputio poruku svojim stranačkim protivnicima da i on ima adute i da, ako već ne može da ostvari planiranu korist od partije, može da joj napravi štetu, dok pojedinci sumnjaju da on ovom operacijom pravi most prema DS-u preko Karića, kojeg koristi i kao jednu od odstupnica u slučaju da potpuno izgori na izbornoj skupštini DSS-a narednog meseca.

Drakulić ima sve manje vremena i još manje manevarskog prostora da se izbori za mesto potpredsednika - tvrde izvori Glasa, naglašavajući da se ambicioznom biznismenu isprečila vrlo moćna trojka: Aleksandar Nikitović, šef Koštuničinog kabineta, Dragan Jočić, ministar policije, i Dejan Mihajlov, generalni sekretar Vlade.

Tragom istih informacija, pomenuti trojac opasao je živi zid oko Koštunice da lider ne bi delio bliskost s bilo kim osim sa njima, a naročito ne s Drakulićem, kojeg oni žele da svedu na minimalnu meru i nipošto mu ne dozvole da se domogne potpredsedničkog mesta da vlasnik "JU pointa", pored mnoštva drugih stvari koje njima nisu u interesu, ne bi gurao svoj koncept saradnje sa DS-om, u kojem Jočić i Mihajlov nemaju šta da traže zbog ličnog udela u konfliktu s demokratama.

Kojčić: Potpuna glupost

Poslanik DSS-a Dragoljub Kojčić tvrdnju o njegovim i Čukvasovim pregovorima s Karićem nazvao je potpunom glupošću.
- To je čista budalaština i ne zaslužuje komentar - kaže Kojčić. Upitan da prokomentariše nedavne napise o tajnom sastanku u Ritopeku, kojem su prisustvovali on, Drakulić i Čukvas, Kojčić kaže: "Drakulić i ja smo drugovi od prvog razreda osnovne škole. I upravo smo, da bismo pobegli od politike, otišli kod našeg druga iz detinjstva Novaka Govedarice u Ritopek da se odmorimo i ne progovorimo ni reč o politici".

Nebojša Bakarec: Drakulić sigurno nije blizak s Bogoljubom Karićem

Visoki funkcioner DSS-a Nebojša Bakarec odbacuje tvrdnje da su dvojica poslanika uhvaćeni u poodmakloj fazi pregovaranja s Bogoljubom Karićem oko prelaska u njegov PSS.
- To sigurno nije tačno - kaže Bakarec. Na pominjanje dvojice poslanika koji su bliski Zoranu Drakuliću, Bakarec odgovara: - Pa, da, ali Drakulić sasvim sigurno nije blizak s Karićem. A svi smo mi bliski, i naši poslanici su bliski s Drakulićem, kao što su bliski s Koštunicom, sa mnom ili sa Aligrudićem. Na pitanje kada će DSS objaviti detalje saznanja o uslovima koje Karić nudi za prelazak u stranku, do kojih su dvojica njihovih "insajdera" došli u kontaktima s liderom PSS-a, Bakarec tvrdi da će to Aligrudić, kao odgovoran čovek, sigurno učiniti, a kada će do toga doći, proceniće sam šef poslaničkog kluba DSS-a

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: