Svaka tri dana jedna uredba

Sadašnja vlada Srbije je za 14 meseci svog mandata donela 167 uredbi, u proseku 12 svakog meseca, odnosno po jednu uredbu svakog trećeg dana

R. Marković
Podeli

Sadašnja vlada Srbije je za 14 meseci svog mandata donela 167 uredbi, u proseku 12 svakog meseca, odnosno po jednu uredbu svakog trećeg dana, što je prilično neuobičajeno ako se poredimo sa praksom u drugim državama.

Donošenje velikog broja uredbi, po mišljenju pravnika i ekonomista, nije dobro jer to pokazuje da je pravni sistem kod nas još nestabilan. Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, za „Blic“ kaže da Vlada Republike Srbije donosi veliki broj uredbi, a Skupština dosta zakona, što nije dovoljno da se kaže da je uspostavljena vladavina prava.

- To što Vlada Srbije donosi veliki broj uredbi ne govori dobro o radu te vlade. Njena uloga jeste da sprovodi zakone, a ovako kako radi, ona preko uredbi zakone zapravo bajpasuje. Ta aktivnost Vlade treba da se smanji, jer sadašnjom praksom dolazi do mešanja nadležnosti Vlade i Skupštine na štetu javnog interesa. Prava i obaveze mogu se utvrđivati jedino zakonom, zato Vlada ne bi trebalo da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Ovde u stvari nije problem veliki broj donetih uredbi, već je problematična situacija kada uredbe imaju zakonsku snagu - objašnjava Lilić.

Ekonomista Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, navodi da je u vreme Đinđićeve i Živkovićeve vlade bilo ocena da donose više uredbi nego dok je vladao Milošević, a da se ta praksa izgleda nastavlja i sada. Prema njegovim rečima, katastrofalno je za vladavinu prava preveliko donošenje uredbi, jer akti višeg pravnog karaktera ne smeju da se ograničavaju aktima manjeg pravnog karaktera.

- Nedavno smo imali situaciju da je Zakon o javnim nabavkama ograničen uredbom Vlade Srbije, što je nedopustivo. U takvim situacijama trebalo bi više da reaguje Ustavni sud - kaže Prokopijević, dodajući da je najlakše doneti uredbu jer je za tako nešto dovoljna saglasnost članova vlade, dok donošenje zakona podrazumeva mnogo složeniju proceduru.

- Uvek kada se to može stvari treba regulisati zakonima, pogotovo kada je privreda u pitanju - ocenjuje ekonomista Zoran Popov. On smatra da država u principu ne treba mnogo da se meša u privredni život jer on ide svojim tokom.

- Kada se država bavi privredom, onda to treba da radi isključivo kroz zakone i da ih menja što ređe, jer privredi je potrebna sigurnost i stabilnost. Aktivnost države ovde treba svesti samo na regulisanje osnovnih stvari, šta se sme a šta ne - navodi Popov.

Info

„Čarobnu formulu” tek valja skrojiti

Može li Sporazum o razmeni tekstilnih proizvoda sa Evropskom unijom iznedriti rezultate kojima bi se opravdao atribut “istorijski”, kojim ga je nagradio ministar Milan Parivodić odmah po njegovom potpisivanju 21. decembra 2004. u Briselu. Krije li se u njemu “čarobni štapić” za oživljavanje posustalog srpskog tekstila, koji je u haotičnom raspadu zemlje, najpre, izgubio domaće tržište, da bi sankcijama bio izguran i iz trgovine sa SAD i EU.

Pregled stampe utorak 31.05. 12:02 Komentara: 0

Beogradski bazen angažovao „Lupus“

Agencija „Lupus“ koju je osnovala Aleksandra Ivanović, supruga prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije, dobila je juče prvi otkaz za svoje usluge. Raskid ugovora o obezbeđivanju napisao je direktor beogradskog Sportskog centra „25. maj“ Ranko Prošić

Pregled stampe utorak 31.05. 11:04 Komentara: 5

Albanski lobi traži saveznike

Veoma je bitno da u narednom periodu zadržimo inicijativu za rešavanje pitanja Kosmeta na našoj strani. Moramo, takođe, dobro da pazimo šta će se sledećih dana događati u javnosti, pošto će lobiju, koji želi da Kosovo bude nezavisno, biti potrebni saveznici i na političkoj sceni i u medijima u Srbiji. To je, za "Novosti", rekao Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, po povratku iz Njujorka, gde je na sednici Saveta bezbednosti UN još jednom ukazao da “na Kosmetu ne postoji osnovna zaštita prava Srba i nealbanaca”.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:26 Komentara: 1

Spavači iz DSS-a čekaju mig Karića

Šef poslaničke grupe DSS-a saopštio je da su dvojica poslanika u dogovoru sa strankom od Karića saznali šta nudi za prelazak. Izvori Glasa pak tvrde da se sve odvijalo u suprotnom pravcu i da su insajderi prikočili u poslednji čas

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:24 Komentara: 0

Afere ove vlade tek će isplivati

Posle nešto više od godinu dana Vlada Vojislava Koštunice je u velikoj meri rehabilitovala nasleđe Slobodana Miloševića, pre svega načinom kako je ta vlada i formirana podrškom SPS-a. Ta rehabilitacija je učinjena i u personalnom smislu, jer je danas u političkom životu veoma aktivan zamašan broj ljudi koje smo znali kao velike propagandiste rata i kršenja ljudskih prava i kao podržavaoce Miloševićeve politike. Vlada Vojislava Koštunice od toga ne može da pobegne, niti može da sakrije svoju odgovornost za takvo stanje u zemlji - ističe u razgovoru za „Dnevnik” lider SDU i ekspotpredsednik Vlade Srbije, danas narodni poslanik dr Žarko Korać.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:22 Komentara: 0

Lupus bez katanca

Uprkos tarapani, agenciji za obezbeđenje Lupus Aleksandre Ivanović, supruge prvooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića Milorada Ulemeka, ne preti katanac. Možda će nekim službenicima biti uskraćena dozvola za nošenje oružja, a može biti da će packe dobiti i neko u OUP Savski venac, ko je, kako tvrdi generalni inspektor MUP Vladimir Božović, suprotno zakonu Lupusu dao četiri odobrenja za nabavku pištolja i tri za nabavku automatskih pušaka. Jedina zakonita mogućnost da se ugasi firma Aleksandre Ivanović jeste da ona ne preda papire za tekuću preregistraciju, u šta je teško verovati.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:20 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu