"Marihuana marš" u Beogradu

- Iako javnosti nije upućen nikakav zvanični poziv, Glas saznaje da iza organizacije stoji jedan od anarhističkih pokreta koji poziva građane da ustanu za svoja prava, okupe se na Terazijama i upute zahtev za reformu "kanabis" zakona - Lekari se nadaju da kanabis neće biti legalizovan jer u većini slučajeva uvodi u teške droge i izaziva akutne toksične psihoze, pad imuniteta, neredovne menstruacije, redukciju nivoa testosterona i oštećenje genetskog materijala

G. Tadić
Podeli

Albahari bio prvi za legalizaciju

Jedina zvanična inicijativa za legalizaciju kanabisa kod nas bila je pokrenuta krajem osamdesetih godina, a njen inicijator i potpisnik bio je pisac David Albahari, a pridružile su se i mnoge poznate ličnosti. Svi pokušaji posle toga nisu imali ozbiljniju notu.

Srbija u Evropu hita na mnoge načine, a jedan od njih su i protestne parade. Još je u sećanju mnogih neuspela gej parada, na kojoj je 2001. godine nekoliko homoseksualaca brutalno pretučeno. U Beogradu će se danas prvi put okupiti oni koji se zalažu za legalizaciju marihuane. Kako Glas saznaje, takozvani "Marihuana marš" počeće na Terazijama u 15 sati, a svi koju dođu da podrže poziv na "reforme kanabis zakona" posle okupljanja krenuće u mirnu šetnju u, za sada, nepoznatom pravcu.

Iako nikakav zvaničan poziv za ovo okupljanje nije upućen javnosti, a cela akcija je vođena po sajber principu slanja mejlova i ličnih poziva onima koji su za legalizaciju, Glas saznaje da iza cele konspirativne organizacije stoji jedan od beogradskih anarhističkih pokreta.

Naši lekari: Marihuana je droga i tačka!

Da je marihuana droga, dr Vujošević obrazlaže činjenicom da se upravo kod prestanka konzumiranja stvara apstinencijalna kriza, što opet ide u prilog tezi da nema podele na lake i teške narkotike. Takođe, on objašnjava da kanabis može biti uzročnik akutnih toksičnih psihoza. U slučaju duže upotrebe, dolazi do pada imunog sistema, redukcije nivoa testosterona, poremećaja menstrualnog ciklusa kod devojaka, a najteža posledica je oštećenje genetskog materijala i reproduktivnog zdravlja mladih osoba, koje su najčešći konzumenti.
- Kod onih koji puše marihuanu česta su respiratorna oboljenja, rak pluća, a dešava se i atrofija mozga - kaže doktor Vujošević objašnjavajući da samovoljno uživanje marihuane ne može ići u prilog tezi medicinskog pozitivnog efekta.

Kako kažu na svom sajtu anarhisti, koji stoje iza ovog, za Srbiju novog i prvi put organizovanog "protestnog" dešavanja, poruka ovogodišnjeg marša jeste poziv na reforme kanabis zakona, koje po njihovom mišljenju "ograničavaju u negativnom smislu slobodu građana, njihovu slobodu izražavanja i slobodu izbora". Oni misle da je krajnje vreme da ustanu za svoja prava i "jednom za sva vremena ukinu sulude kanabis zakone i prohibiciju".

Anarhisti smatraju da je važeći zakon koji ograničava razvoj industrijske konoplje i razvoj biljne kanabis medicine loš, a da ta medicina poslednjih godina u svetu doživljava pravu renesansu.

Neke države legalizovale su marihuanu (ipak je reč o dobro zakonski uređenim zemljama), a u pojedinima se kanabis koristi u zdravstvene svrhe, ali pod strogim lekarskim nadzorom. Kod nas klinci, i ne samo oni, još duvaju po haustorima, koncertima, parkovima, ali uz oprez da ih ne "nahvata murija". prema našem zakonu, i posedovanje marihuane krivično je delo.

Kako za Glas kaže dr Aleksandar Vujošević, doktor Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, legalizacija ne bi donela ništa dobro, jer je marihuana droga i tako tretirana i treba da ostane.
- Marihuana je opasna sama po sebi i najčešće uvodi u konzumiranje težih droga. Iskustva naših pacijenata govore da su gotovo svi počeli upravo sa duvanjem trave, a nije prošlo mnogo vremena do prelaska na heroin ili sintetičke droge. Svako od njih veruje da im se neće dogoditi da se "navuku", ali to je pravilo, kaže doktor Vujošević.

Prekid konzumiranja kanabisa izaziva apstinenciju, kaže Vujošević, kada osoba dobija izražene simptome nesanice, uznemirenja, strahova, stomačnih tegoba, dijareje, čak i halucinogenog i delirijumskog stanja. Najčešći pacijenti Zavoda za lečenje bolesti zavisnosti su oni u životnom dobu između 24. i 30. godine. Dok se dr Vujošević nada da kanabis neće doživeti svoju legalizaciju dotle sa pomenutog sajta za današnji "Marihuana marš" pozivaju da na okupljanje "renesanse marihuane" građani povedu prijatelje, rodbinu, babe, dede i sve koji bi mogli da učine da ovaj događaj bude "lepši i snažniji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu