"Marihuana marš" u Beogradu

- Iako javnosti nije upućen nikakav zvanični poziv, Glas saznaje da iza organizacije stoji jedan od anarhističkih pokreta koji poziva građane da ustanu za svoja prava, okupe se na Terazijama i upute zahtev za reformu "kanabis" zakona - Lekari se nadaju da kanabis neće biti legalizovan jer u većini slučajeva uvodi u teške droge i izaziva akutne toksične psihoze, pad imuniteta, neredovne menstruacije, redukciju nivoa testosterona i oštećenje genetskog materijala

G. Tadić
Podeli

Albahari bio prvi za legalizaciju

Jedina zvanična inicijativa za legalizaciju kanabisa kod nas bila je pokrenuta krajem osamdesetih godina, a njen inicijator i potpisnik bio je pisac David Albahari, a pridružile su se i mnoge poznate ličnosti. Svi pokušaji posle toga nisu imali ozbiljniju notu.

Srbija u Evropu hita na mnoge načine, a jedan od njih su i protestne parade. Još je u sećanju mnogih neuspela gej parada, na kojoj je 2001. godine nekoliko homoseksualaca brutalno pretučeno. U Beogradu će se danas prvi put okupiti oni koji se zalažu za legalizaciju marihuane. Kako Glas saznaje, takozvani "Marihuana marš" počeće na Terazijama u 15 sati, a svi koju dođu da podrže poziv na "reforme kanabis zakona" posle okupljanja krenuće u mirnu šetnju u, za sada, nepoznatom pravcu.

Iako nikakav zvaničan poziv za ovo okupljanje nije upućen javnosti, a cela akcija je vođena po sajber principu slanja mejlova i ličnih poziva onima koji su za legalizaciju, Glas saznaje da iza cele konspirativne organizacije stoji jedan od beogradskih anarhističkih pokreta.

Naši lekari: Marihuana je droga i tačka!

Da je marihuana droga, dr Vujošević obrazlaže činjenicom da se upravo kod prestanka konzumiranja stvara apstinencijalna kriza, što opet ide u prilog tezi da nema podele na lake i teške narkotike. Takođe, on objašnjava da kanabis može biti uzročnik akutnih toksičnih psihoza. U slučaju duže upotrebe, dolazi do pada imunog sistema, redukcije nivoa testosterona, poremećaja menstrualnog ciklusa kod devojaka, a najteža posledica je oštećenje genetskog materijala i reproduktivnog zdravlja mladih osoba, koje su najčešći konzumenti.
- Kod onih koji puše marihuanu česta su respiratorna oboljenja, rak pluća, a dešava se i atrofija mozga - kaže doktor Vujošević objašnjavajući da samovoljno uživanje marihuane ne može ići u prilog tezi medicinskog pozitivnog efekta.

Kako kažu na svom sajtu anarhisti, koji stoje iza ovog, za Srbiju novog i prvi put organizovanog "protestnog" dešavanja, poruka ovogodišnjeg marša jeste poziv na reforme kanabis zakona, koje po njihovom mišljenju "ograničavaju u negativnom smislu slobodu građana, njihovu slobodu izražavanja i slobodu izbora". Oni misle da je krajnje vreme da ustanu za svoja prava i "jednom za sva vremena ukinu sulude kanabis zakone i prohibiciju".

Anarhisti smatraju da je važeći zakon koji ograničava razvoj industrijske konoplje i razvoj biljne kanabis medicine loš, a da ta medicina poslednjih godina u svetu doživljava pravu renesansu.

Neke države legalizovale su marihuanu (ipak je reč o dobro zakonski uređenim zemljama), a u pojedinima se kanabis koristi u zdravstvene svrhe, ali pod strogim lekarskim nadzorom. Kod nas klinci, i ne samo oni, još duvaju po haustorima, koncertima, parkovima, ali uz oprez da ih ne "nahvata murija". prema našem zakonu, i posedovanje marihuane krivično je delo.

Kako za Glas kaže dr Aleksandar Vujošević, doktor Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, legalizacija ne bi donela ništa dobro, jer je marihuana droga i tako tretirana i treba da ostane.
- Marihuana je opasna sama po sebi i najčešće uvodi u konzumiranje težih droga. Iskustva naših pacijenata govore da su gotovo svi počeli upravo sa duvanjem trave, a nije prošlo mnogo vremena do prelaska na heroin ili sintetičke droge. Svako od njih veruje da im se neće dogoditi da se "navuku", ali to je pravilo, kaže doktor Vujošević.

Prekid konzumiranja kanabisa izaziva apstinenciju, kaže Vujošević, kada osoba dobija izražene simptome nesanice, uznemirenja, strahova, stomačnih tegoba, dijareje, čak i halucinogenog i delirijumskog stanja. Najčešći pacijenti Zavoda za lečenje bolesti zavisnosti su oni u životnom dobu između 24. i 30. godine. Dok se dr Vujošević nada da kanabis neće doživeti svoju legalizaciju dotle sa pomenutog sajta za današnji "Marihuana marš" pozivaju da na okupljanje "renesanse marihuane" građani povedu prijatelje, rodbinu, babe, dede i sve koji bi mogli da učine da ovaj događaj bude "lepši i snažniji".

Info

„Čarobnu formulu” tek valja skrojiti

Može li Sporazum o razmeni tekstilnih proizvoda sa Evropskom unijom iznedriti rezultate kojima bi se opravdao atribut “istorijski”, kojim ga je nagradio ministar Milan Parivodić odmah po njegovom potpisivanju 21. decembra 2004. u Briselu. Krije li se u njemu “čarobni štapić” za oživljavanje posustalog srpskog tekstila, koji je u haotičnom raspadu zemlje, najpre, izgubio domaće tržište, da bi sankcijama bio izguran i iz trgovine sa SAD i EU.

Pregled stampe utorak 31.05. 12:02 Komentara: 0

Beogradski bazen angažovao „Lupus“

Agencija „Lupus“ koju je osnovala Aleksandra Ivanović, supruga prvooptuženog za ubistvo premijera Srbije, dobila je juče prvi otkaz za svoje usluge. Raskid ugovora o obezbeđivanju napisao je direktor beogradskog Sportskog centra „25. maj“ Ranko Prošić

Pregled stampe utorak 31.05. 11:04 Komentara: 5

Albanski lobi traži saveznike

Veoma je bitno da u narednom periodu zadržimo inicijativu za rešavanje pitanja Kosmeta na našoj strani. Moramo, takođe, dobro da pazimo šta će se sledećih dana događati u javnosti, pošto će lobiju, koji želi da Kosovo bude nezavisno, biti potrebni saveznici i na političkoj sceni i u medijima u Srbiji. To je, za "Novosti", rekao Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, po povratku iz Njujorka, gde je na sednici Saveta bezbednosti UN još jednom ukazao da “na Kosmetu ne postoji osnovna zaštita prava Srba i nealbanaca”.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:26 Komentara: 1

Spavači iz DSS-a čekaju mig Karića

Šef poslaničke grupe DSS-a saopštio je da su dvojica poslanika u dogovoru sa strankom od Karića saznali šta nudi za prelazak. Izvori Glasa pak tvrde da se sve odvijalo u suprotnom pravcu i da su insajderi prikočili u poslednji čas

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:24 Komentara: 0

Afere ove vlade tek će isplivati

Posle nešto više od godinu dana Vlada Vojislava Koštunice je u velikoj meri rehabilitovala nasleđe Slobodana Miloševića, pre svega načinom kako je ta vlada i formirana podrškom SPS-a. Ta rehabilitacija je učinjena i u personalnom smislu, jer je danas u političkom životu veoma aktivan zamašan broj ljudi koje smo znali kao velike propagandiste rata i kršenja ljudskih prava i kao podržavaoce Miloševićeve politike. Vlada Vojislava Koštunice od toga ne može da pobegne, niti može da sakrije svoju odgovornost za takvo stanje u zemlji - ističe u razgovoru za „Dnevnik” lider SDU i ekspotpredsednik Vlade Srbije, danas narodni poslanik dr Žarko Korać.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:22 Komentara: 0

Lupus bez katanca

Uprkos tarapani, agenciji za obezbeđenje Lupus Aleksandre Ivanović, supruge prvooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića Milorada Ulemeka, ne preti katanac. Možda će nekim službenicima biti uskraćena dozvola za nošenje oružja, a može biti da će packe dobiti i neko u OUP Savski venac, ko je, kako tvrdi generalni inspektor MUP Vladimir Božović, suprotno zakonu Lupusu dao četiri odobrenja za nabavku pištolja i tri za nabavku automatskih pušaka. Jedina zakonita mogućnost da se ugasi firma Aleksandre Ivanović jeste da ona ne preda papire za tekuću preregistraciju, u šta je teško verovati.

Pregled stampe ponedeljak 30.05. 11:20 Komentara: 0
strana 1 od 59 idi na stranu