"Marihuana marš" u Beogradu

- Iako javnosti nije upućen nikakav zvanični poziv, Glas saznaje da iza organizacije stoji jedan od anarhističkih pokreta koji poziva građane da ustanu za svoja prava, okupe se na Terazijama i upute zahtev za reformu "kanabis" zakona - Lekari se nadaju da kanabis neće biti legalizovan jer u većini slučajeva uvodi u teške droge i izaziva akutne toksične psihoze, pad imuniteta, neredovne menstruacije, redukciju nivoa testosterona i oštećenje genetskog materijala

Info

Izvor: G. Tadiæ

Subota, 07.05.2005.

13:51

Default images

Srbija u Evropu hita na mnoge načine, a jedan od njih su i protestne parade. Još je u sećanju mnogih neuspela gej parada, na kojoj je 2001. godine nekoliko homoseksualaca brutalno pretučeno. U Beogradu će se danas prvi put okupiti oni koji se zalažu za legalizaciju marihuane. Kako Glas saznaje, takozvani "Marihuana marš" počeće na Terazijama u 15 sati, a svi koju dođu da podrže poziv na "reforme kanabis zakona" posle okupljanja krenuće u mirnu šetnju u, za sada, nepoznatom pravcu.

Iako nikakav zvaničan poziv za ovo okupljanje nije upućen javnosti, a cela akcija je vođena po sajber principu slanja mejlova i ličnih poziva onima koji su za legalizaciju, Glas saznaje da iza cele konspirativne organizacije stoji jedan od beogradskih anarhističkih pokreta. Kako kažu na svom sajtu anarhisti, koji stoje iza ovog, za Srbiju novog i prvi put organizovanog "protestnog" dešavanja, poruka ovogodišnjeg marša jeste poziv na reforme kanabis zakona, koje po njihovom mišljenju "ograničavaju u negativnom smislu slobodu građana, njihovu slobodu izražavanja i slobodu izbora". Oni misle da je krajnje vreme da ustanu za svoja prava i "jednom za sva vremena ukinu sulude kanabis zakone i prohibiciju".

Anarhisti smatraju da je važeći zakon koji ograničava razvoj industrijske konoplje i razvoj biljne kanabis medicine loš, a da ta medicina poslednjih godina u svetu doživljava pravu renesansu.

Neke države legalizovale su marihuanu (ipak je reč o dobro zakonski uređenim zemljama), a u pojedinima se kanabis koristi u zdravstvene svrhe, ali pod strogim lekarskim nadzorom. Kod nas klinci, i ne samo oni, još duvaju po haustorima, koncertima, parkovima, ali uz oprez da ih ne "nahvata murija". prema našem zakonu, i posedovanje marihuane krivično je delo.

Kako za Glas kaže dr Aleksandar Vujošević, doktor Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, legalizacija ne bi donela ništa dobro, jer je marihuana droga i tako tretirana i treba da ostane.
- Marihuana je opasna sama po sebi i najčešće uvodi u konzumiranje težih droga. Iskustva naših pacijenata govore da su gotovo svi počeli upravo sa duvanjem trave, a nije prošlo mnogo vremena do prelaska na heroin ili sintetičke droge. Svako od njih veruje da im se neće dogoditi da se "navuku", ali to je pravilo, kaže doktor Vujošević.

Prekid konzumiranja kanabisa izaziva apstinenciju, kaže Vujošević, kada osoba dobija izražene simptome nesanice, uznemirenja, strahova, stomačnih tegoba, dijareje, čak i halucinogenog i delirijumskog stanja. Najčešći pacijenti Zavoda za lečenje bolesti zavisnosti su oni u životnom dobu između 24. i 30. godine. Dok se dr Vujošević nada da kanabis neće doživeti svoju legalizaciju dotle sa pomenutog sajta za današnji "Marihuana marš" pozivaju da na okupljanje "renesanse marihuane" građani povedu prijatelje, rodbinu, babe, dede i sve koji bi mogli da učine da ovaj događaj bude "lepši i snažniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: