Skuplji potrošački krediti

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2004.

12:47

Default images

Narodna banka Srbije saopštila je da će od 1. decembra za kredite za građane banke morati da rezervišu znatno veća sredstva, što će dovesti do povećanja cene tih kredita.

Kako se navodi u saopštenju NBS-a, od tog roka sve banke će morati da u kategoriju rizičnih potraživanja uključe kredite za građane sa rokom otplate do pet godina koji ne ispunjavaju jedan od dva uslova.

Rizičnim potraživanjima smatraće se krediti koji nemaju obavezno učešće ili depozit od minimum 20 odsto vrednosti kredita i čija je mesečna rata maksimalno u visini od 30 odsto od neto primanja domaćinstva.

Kako navode iz NBS, za dužnike koji ispunjavaju oba uslova, neće biti nikakvih promena.

Guverner NBS Radovan Jelašić naglasio je da se „ne radi o administrativnoj zabrani ili uskraćivanju kredita za stanovništvo“, već se bankama preporučuje da izmene kreditnu politiku u skladu sa pravilima Narodne banke.

Odluka NBS da od banaka potražuje znatno veći iznos za kredite stanovništva doneta je zbog toga što su krediti stanovništvu za devet meseci porasli 82 odsto, uz mogućnost da do kraja godine dostignu stoprocentni rast, što u ovoj fazi tranzicije otvara mogućnost da krediti ugroze privredni rast, precizira se u saopštenju NBS.

Centralna banka podseća da su samo u septembru banke u Srbiji stanovništvu odobrile dva puta više sredstava, odnosno 4,4 milijarde dinara, nego privredi koju su kreditirale sa 2,2 milijarde dinara.

Izmene koje bankarima nalaže NBS primenjivaće se od 1. decembra i na čekove, kojih je krajem septembra bilo 16 miliona nerealizovanih, u vrednosti od 32 milijarde dinara.

Izmenjena pravila nalažu bankarima kontrolu, koja će utvrđivati kako su popunjeni čekovi, odnosno da li obavezno imaju upisan datum izdavanja, kao i kako su knjiženi čekovi u eskontu i oni uzeti u zalogu.

Kako se ističe u saopštenju, NBS će zabraniti primanja u eskont i zaloga čekovima sa datumom dospeća kasnijim od 31. maja 2005. godine i dodaje da će nepoštovanje ovih mera povlačiti zakonom propisane mere protiv banaka i odgovornih lica.

Jelašić je rekao da kod ove mere neće važiti retroaktivnost, što znači da se neće primenjivati kod već eskontovanih čekova koji dospevaju posle 31. maja 2005. godine.

On je kazao da je NBS zbog sprečavanja udara na standard stanovništva predvidela prelazni rok od godinu dana za postepeno uklanjanje kreditne funkcije čekova.

Jelašić je istakao da će prvi kvartal sledeće godine biti test koji će pokazati da li će se usporiti sadašnji ekspanzivni rast kredita za stanovništvo, odnosno da li će Narodna banka Srbije biti prinuđena i na restriktivnije mere.

U saopštenju guvernera NBS kaže se da „trenutno nema prostora za relaksaciju monetarne politke“ i dodaje da će ga biti od drugog kvartala 2005. godine, što će zavisiti od sprovođenja budžeta za iduću godinu i od efekata uvođenja poreza na dodatu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: