Trpe batine kao da je to normalno

Info

Izvor: S. Majdak

Nedelja, 28.11.2004.

13:52

Default images

SUP Vranje svakodnevno primi desetak prijava nasilja u porodici, a za protekle dve godine podneto je svega pet krivičnih prijava. Naročito se retko dešava da izveštaj o nasilju stigne iz seoskih sredina.

U večernjim satima u Bujanovcu sin je, u pijanom stanju, fizički počeo da se obračunava sa majkom, posle već svakodnevne rasprave na temu: "Zašto ne umreš, dokle ćeš da mi smetaš, što se ne udaš, ako nećeš da se udaš idi kod ćerke". Dok su počinjali da pljušte udarci, nesrećna žena je pokušala telefonom da pozove policiju. Sin joj otima slušalicu, gura je, ona pada na pod leđima, udara o krevet.

Posle toga sin joj stavlja jastuk na glavu i je udara pesnicama. Ona uspeva da pobegne, da izađe iz kuće. Na ulici zatiče patrolu policije kojoj prijavljuje slučaj. Počinilac je policiji poznat od ranije zbog narušavanja javnog reda i mira u kafanama, za šta je i novčano kažnjavan.

Opštinski organ za prekršaje u Bujanovcu odbio je ovaj slučaj, smatramo da tu ima elemenata krivičnog dela iz člana 118A Krivičnog zakona Republike Srbije. Po službenoj dužnosti policija je prijavu podnela državnom tužiocu. Oni traže proveru podataka, ako smatraju da ima osnova za gonjenje, pokrenuće postupak pred Opštinskim sudom - kaže Stojan Filipović, starešina Opštinskog organa za prekršaje u Bujanovcu.

Ukoliko se pokrene, to će biti prva krivična prijava iz opštine Bujanovac zbog krivičnog dela nasilja u porodici. A po statističkim podacima, jug Srbije prosto nema problema sa nasiljem u porodici. U opštinama Bujanovac i Preševo, recimo, nije podneta nijedna krivična prijava zbog nasilja u porodici. U vranjskoj opštini za protekle dve godine, koliko se član 118A primenjuje, podneto je svega pet krivičnih prijava.

Da je nasilje u porodici u južnoj Srbiji ipak veliki problem o kome se malo govori, pokazuju podaci SUP Vranje u čijoj se nadležnosti nalaze i opštine Bujanovac i Preševo, a koji svakodnevno u proseku primi desetak poziva da interveniše zbog nasilja u porodici.

Najčešći uzroci nasilja su maltretiranje članova porodice u pijanom stanju i nerešeni porodični i imovinski odnosi. Interventne policijske patrole dolaze na lice mesta, ako je u pitanju urbana sredina za pet do deset minuta, i u njihovoj nadležnosti je samo opomena nasilniku za nedolično ponašanje, odnosno "čin upozorenja da se malo ohlade glave".

Svaki takav događaj se evidentira, ali se u 90 odsto slučajeva, prema evidenciji SUP Vranje, svodi samo na upozorenje. Uprkos ogromnom broju prijava nasilja u porodici, čak su i takvi primeri retki. Za krivičnu prijavu protiv nasilnika samo se retki odlučuju. Naročito se retko dešava da izveštaj o nasilju u porodici stigne iz seoskih sredina, gde se takvo ponašanje nasilnika, u najvećem broju slučajeva muža i oca porodice, trpi i toleriše kao nepisano pravo patrijarhalnog zakona.

Svedoci - maloletne ćerke

- Imali smo slučaj da je suprug iz okoline Bujanovca pretio nožem svojoj ženi, a u zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kao svedoci navedene su maloletne ćerke. Postupak nije sproveden do kraja, okrivljeni se nije odazvao pozivu i za njim je izdata naredba za privođenje. Malo se toga može rešiti preko sudova. Radi se o osetljivoj temi, porodičnim odnosima koji se kasnije izglade. U strahu žene prijavljuju slučajeve nasilja policiji, ali se kasnije porodični odnosi srede na neki način i žene ne podnose krivične prijave. Ponekad i kada se podnese krivična prijava žrtva odustaje od krivičnog gonjenja. Žrtva pozove policiju iz straha, a kasnije demantuje čak i tu izjavu - kaže Ljubinka Mitić, sudija Opštinskog organa za prekršaje u Bujanovcu.

Za duševne pacijente bez kazneUkoliko se utvrdi da se kod okrivljenog za nasilje u porodici radi o trajnom duševnom oboljenju, prekršajni postupak se obustavlja, a da li će biti pokrenut krivični postupak zavisi od nadležnih organa SUP-a i tužilaštva. U prekršaju ne postoji zaštitna mera - upućivanje u psihijatrijsku ustanovu. Sada se u takvim slučajevima obustavlja postupak. Nema kazne ni zatvora - ni novčane, ni opomene, ni ukora - za trajno psihičko obolele Zakon o prekršajima ne predviđa meru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: